1379 Hallway Design Photos And Ideas

The apartment’s long corridors and high ceilings allow the space to still feel airy despite its narrowness.
The existing terrazzo flooring serves as a guide through the space, emphasizing the locations of existing walls and selectively infilled with glass, like at this original opening in the corridor.
The interiors were a collaboration between Unicus Developments and interior designer Garrett Hunter.
The team installed a more appropriately scaled staircase so that the foyer is a proper entry point to the house. The radial ceiling trim accents a new chandelier.
Dual-sided floor-to-ceiling glazing in the central interior walkway lends the sense that one is walking through the natural landscape, even inside the home.
The timber mezzanine structure was designed to match the existing structure of the home. Exposed Douglas fir dimensional lumber was used throughout. It was stained with a particular water-based Shaker stain mix to imbue the wood with a warm hue and define it from the original house elements.
Subtly textured plaster walls meet hand-cut stone, creating a natural and organic feel.
The enormous pivoting front door, which is 2.7 meters high and 2.4 meters wide, is crafted from oak veneer. It opens directly into an expansive view of the internal courtyard garden, creating a delightful moment of surprise and contrast.
A view toward the living spaces in the pavilion, which includes the kitchen, dining room, and living room. The nine-foot-tall ceilings are clad in American oak, and the concrete plinth is intended for art display—but also works well for a record player. The floors are natural gray polished concrete slab with integrated hydronic heating.
A view toward the front of the house and the bedroom wing. The glass walls in the gallery define the passage into the main living spaces in the rear pavilion.
At the entrance foyer, a Palissades outdoor lounge chair perches atop traditional Peranakan floor tiles.
Midcentury furniture and the vintage ceramic plates mounted on the wall are also painted white, again flattening the distinction between old and new.
The play of natural light and texture from the structural beam becomes an art installation against white walls.
"A structural beam above the foyer was retained, which witnessed renewal of the space and carries its past memories," says the firm. "The box beside the beam features a mirror surface, which reflects it and seems to blur...the relationship between the old and new."
At the upper two levels, footbridges connect the two sides of the building and don’t detract from the open air space.
The capacious foyer of the home is now joined by an airy atrium that soars from the basement to the roof. Expansive interior openings lined with wood frame the view into the atrium.
A view from the master bedroom toward the stairs (behind the sliding door). On the right side is the dressing room, and to the left is the cats’ room, framed by large smart glass panels that change opacity with the touch of a button.
A coat of white paint lightens up the scheme, as do the polished travertine floor tiles.
Trellik Design Studio opened up the alleyway to provide an indoor/outdoor corridor, which livens up the dated home and provides more outdoor space.
Initially, the dated Victorian lacked natural light, the halls were cramped, and the clients wanted to be able to see all the way to the garden upon entering.
Dark gray accents provide contrast to the predominate use of larch and pine inside the home.
A jack-and-jill bathroom, children’s bedrooms, powder room, and laundry room are in the space before the master suite, which includes a hallway with a polycarbonate light monitor.
The enlarged mudroom benefits from honed, gray slate floor tiles and newly painted beadboard on the walls. A midcentury Danish cabinet from a local antique shop pairs with an antique rug hung behind it.
In the hallway, a vintage Art Deco desk made of nickel, brass and smoked glass stands before a vintage Chinoiserie hand-painted screen.
A Gabriel Scott Welles 10-light chandelier in alabaster white and polished copper hangs from a ceiling cutout painted in Farrow & Ball’s Brinjal.
To mimic the exterior, the architects covered the interior of the roof cones with overlapping plywood shingles to create a continuous surface.
At the opposite end of the long hallway, another round mirror hangs in the master bathroom.
The timber slatted dividers serve double duty by supporting bookshelves in the living room and coat hooks at the entry.
For this mudroom, designer Sarah Latham mixed a black, stainless-steel finish on the exterior with a white bronze dark finish inside.
The ground floor is split over two sublevels, with the kitchen and sunken lounge on a lower level that opens out to the rear garden.
A view toward the casual living room at the front of the ground floor. Sliding pocket doors completely open the space up to the exterior.
Burns was inspired by naturalistic elements in Frank Lloyd Wright's work. Natural Arizona sandstone runs along exterior and interior walls while in-ground planters dot the entryway.
Large sliding pocket doors provide rooms with privacy while maintaining an open plan, maximizing flexibility in the space.
The sculpture in the entrance is by Greek sculptor Kostas Koulentianos.
Large cabinets along a corridor underneath the loft provide storage for the minimalist bedrooms.
A wooden ladder provides access to the loft, which sits in the middle of the cabin and divides the public areas from the private.
Now, the view from the front door is into the dining area. Note the angled shelf at the entry, a geometric detail which will be a reoccurring motif throughout.
The birch plywood panelling was made off-site by the manufacturer and assembled by the builders on-site. The visual continuity of the single material makes the restricted-height storage areas appear full-height.
An exposed ceiling allows for the maximum height to be achieved in the limited space. The consistent use of plywood throughout also makes the complex space feel more cohesive and expansive.
The retreat is open to the stair void, giving it a mezzanine-like quality. “In terms of spatial layout, the sequencing was really important, because it allows for easy movement between the rooms, which are all somehow connected yet still quite self-contained,” says architect Dan Gayfer.
The richly textured facade of the dairy is juxtaposed against a carefully crafted contemporary material palette, which includes burnished concrete and ceramic tiles.
A large floor-to-ceiling window provides uninterrupted views to the rear garden and lap pool, while visually marking the transition from old to new.
A new skylight infuses the grand entrance corridor with natural light. Here, old and new meet as zones transition from private to social spaces.
The red glass started as an “idea from the client that grew into this thing that was more powerful than we ever thought,” Faulkner says.
The long, narrow corridor that accesses each of the rooms steps down, marking the transition from the upper-level master bedroom to the public areas, which are located on the house’s lower level.
The handblown glass and brass pendant lighting in the hallway is by Douglas & Bec.
A lovely hallway vignette consists of a Karl Springer console and a mirror from Fontana Arte.
A view of the dormer from the upper level.
The home feels cozy and expansive at once, with large areas for entertaining but tucked-away rooms for privacy.
Timber shelves in the hallway and the living room frame knickknacks and books that the client has collected over time—described by architect Aaron Neighbour as “fragments of the owner’s story”.
Clerestory windows allow sunlight to filter into all of the rooms in the apartment. Steel sconces with a gold finish lend a sophisticated touch to the otherwise restrained palette.

More than a way to get from point A to point B, modern hallways are important transitional spaces that connect both rooms and people. A well-designed hallway maximizes our experience of moving between activities and stages of the day. The photos below showcase some outstanding examples with various flooring options from hardwood to concrete.