370 Hallway Medium Hardwood Floors Design Photos And Ideas

A long, airy hallway lines the guest wing with built-in shelves along the wall and a bathroom at the end of the corridor. The wing can be closed up seasonally when visitors aren’t around as often.
The kitchen enjoys great sight lines through the house and to the ocean.
The entry at Deco House opens to the home’s sole double-height void. The brick detailing frames the living areas beyond. The stairs on the right lead up to the kids' bedrooms.
When open, the door leads into the dining room, which has been extended to create a communal gathering space for the family.
A sliding door crafted from part of a shipping container, with the typography becoming a graphic and defining element within the space.
Although the home resembles a modernist barn, there are no beams within the structure. Rather, external timber trusses support the building.
Ground floor entrance and handmade ceramic tiles
Netting and voids also help fill the home with daylight from above.
“The CLT was left exposed as an expression of the material, such a lovely looking material, why cover it up, if you don’t have to,” say the architects.
Each room has a specific function—there are his-and-hers workspaces, a little television room, and a music room for Ben.
Brenda sifts through collage materials in the office. A special vase in the window holds Gingko leaves clipped from the backyard.
The home’s interior envelops visitors in walnut and cherry wood panels.
The entry hall has space to store boots and coats as you come into the home. The flooring throughout is high-quality vinyl that mimics the effect of a timber floor. “At first, I thought, ‘Everything else in this house is wood, how can we do a vinyl floor?,’” says architect Tom Knezic. “But nobody would do a hardwood floor in a cottage, because you don’t heat it all winter and they tend to buckle. The vinyl is a very premium product, and it looks fantastic—but it can freeze and get wet. It was perfect because you don’t have to worry about the kids coming in with wet clothes, or with sand on their feet.”
Artful stacks of Caleb’s collection of National Geographic and Monocle magazines. “They make for decoration, but I just like having them around after I read them as well,” says Caleb. Adds Natalie: “I love them because my family's Italian, and my grandma would always have bright yellow pieces that she would decorate with. That was my way to celebrate that part of her home and bring it to our home.” The Lincoln Center poster is vintage, and the couple lived nearby it when they were based in NYC.
Inside the entry, Natalie experiments with color-blocking on the ceiling. “Between the beams right now, I've painted a little bit of a color-blocking palette, which gives this really cool effect,” says Natalie. The colors seen here are “The Early Stuff” and “Miami Parasol” by Backdrop.
Because of the way the home is sited, breeze is drawn from one screened porch throught to the other. In the heat of the summer, the homeowners leave the windows open all day to pull in air that keeps the house cool through the evening.
The furniture, rugs, and art are from the owners’ collection.
The design team took down the wall at the front door, and now circulation flows to the existing gallery hall. The ceiling light—a vintage, opaline glass industrial Bauhaus pendant found on 1stdibs—illuminates the new floor-to-ceiling bookshelves.
Of Pedersen’s trusses, Halsey adds, “That was Don’s genius move and why you can have thirteen-foot-high walls of glass.” The paint color is Burning Tomato by Dunn-Edwards.
The hall leads to a small galley kitchen, a living space, and glazed sliding doors that open up to a private terrace.
The entry space leads to a hallway between the pair of prefabricated, pod-like volumes. A guest closet lies to the left, and the guest bathroom is on the right.
The view from the kids’ zone located in the original part of the house. The architects kept the Edwardian layout of four bedrooms with a central hallway.
Metalworker Rick Gage made the library’s custom bookcase on the remnants of the home’s original, Depression-era second staircase which dates back to when the home was a duplex. A pullout ladder provides access to the books.
The glass ceiling doubles as the stair landing between the first and second floors, and provides a view up to the library built into the landing.
The glass landing beneath the library in the stairwell allows for constant natural light into the once-dark mudroom. The entry hall leads directly to the kitchen.
Throughout the hotel, moldings are painted to celebrate the building's original architectural details.
The curved form of the stair and the railing reference the arched windows and some of the interior walls.
The architects did not want "the operating theater" of can lights, so Ernesto designed a custom fixture consisting of a simple steel plate that disguises "cheap can lights," seen here in the upper hallway.  "It looks like a $1,500 fixture, but it's like $300," he says.
Carter Williamson left an original arched form in the front entry hall, a shape that repeats throughout the residence.
With the addition of a curtain, a niche above the hallway will become a guest sleeping area. The chair is from IKEA.
The home is now known as the House of Many Arches, and the arches are the architects’ favorite part of the project.
The upstairs living area has high ceilings, and the original structural beams were exposed and preserved. “The log beams were intact and were in surprisingly great condition,” says Hirakawa. “This was one of the reasons why we did not want to scrap the entire building.” The pendant is from 24d-Studio’s lighting collection.
The house is spread out across a single floor, there are no internal stairs. This layout accommodates the physical disabilities of one of the clients’ children.
All of the rooms open up to exterior landscape views and views of the interior courtyard. These glazed openings ensure all spaces enjoy access to natural light throughout the year.
Full-height windows create walls of glass along the corridor bringing light and greenery into almost every space. The sisters’ favorite part of the home is the stretch between the dining room, the courtyard, and the living room. A space that George says feels just like she hoped it would. "Like the house swallowed up a piece of the garden. Or like the garden has infiltrated the house."
Original elements, such as moldings and arches, were kept and now contrast with the contemporary extension.
A long hallway connects the open-plan living spaces to the bedrooms that branch off to the left side, and the Outdoor Room ahead.
Sliding barn doors on the east and west sides close the Outdoor Room during inclement weather. The home’s prefabricated panels were fully insulated to minimize thermal bridging.
A teak bench tucked at the end of the hallway provides a cozy space for reading. In summer, air flows south to north from the lower to upper level, ushering in a pleasant breeze which passes through the window above the reading nook.
“The main house can be quite boisterous,” says Yoon. Separating the new addition from the main house with the glass corridor privatizes the master wing, and creates a pleasant sequence—as though you’re moving through the landscape to a more serene section of the house.
On the second floor, a catwalk from the lounge leads to the bedroom suite in the new addition. Full-height glass at the end of the corridor captures the natural setting outside, and a ship’s ladder in the hallway leads up to the roof deck.
A view from the new addition toward the shared living area shows how the rooms are connected.
The bedrooms lead directly to the covered outdoor deck, which functions as the home’s circulation space. The vertical orientation of the stained Western cedar weatherboards allows for the curved shape of the home.
The second floor’s main hallway remains visible from the ground floor, and benefits from the cathedral ceiling’s flood of light. A white bookshelf from Hem sits on the far end.
The timber mezzanine structure was designed to match the existing structure of the home. Exposed Douglas fir dimensional lumber was used throughout. It was stained with a particular water-based Shaker stain mix to imbue the wood with a warm hue and define it from the original house elements.
A view from the master bedroom toward the stairs (behind the sliding door). On the right side is the dressing room, and to the left is the cats’ room, framed by large smart glass panels that change opacity with the touch of a button.

More than a way to get from point A to point B, modern hallways are important transitional spaces that connect both rooms and people. A well-designed hallway maximizes our experience of moving between activities and stages of the day. The photos below showcase some outstanding examples with various flooring options from hardwood to concrete.