342 Hallway Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

The cabin can comfortably accommodate four adults. A set of bunk beds are positioned on one side of a wall that separates the living room and sleeping quarters.
A view from the top of the main residence’s staircase reveals a serene internal courtyard situated between the garage and the home.
In the foyer, an accent wall covered in Farrow & Ball Helleborus wallpaper sets the tone for the home’s retro-meets-contemporary aesthetic.
The original stair railing was removed, refurbished, and reinstalled.
Fluidity and natural light characterize the central walkway that connects the main residence's living spaces.
From the utility room, a gold-tinted mirror reflects a distorted view of the space, offering moments of surprise and delight.
A single blue column divides the space, with the teal entrance to the left. The two tinted gold mirrors are strategically placed to reflect light throughout the space and create moments of surprise. The bright blue radiator turns a pragmatic utility into a statement feature.
The herringbone flooring—which complements the timber ceiling and shelving—is from Australian flooring company Tongue n Groove, and features the brand’s warm, natural Graupa finish.
Circulations Space with Smart Storage
The couple are avid readers; a hallway of shelving is now home to their ample book collection. “As we walk by, we catch a glimpse of something we haven’t read in 30 years… or never have read at all,” says Donna.
The Loft features private offices for Drew and Tarah, allowing them to effectively "work from home" separately to their main residence. Drew's office features an extensive computer and camera setup, while Tarah's office is a simple place to sit and work away from the noise of normal life.
The new stair configuration creates a circulation core. A custom red-cedar screen knits the floors together.
A steel-and-wood built-in “shoe drop” cabinet at the top of the stairs prevents things from piling up at the top step. As the design progressed, the home became more thoroughly “built-in,” and nearly every room has custom features, including desks, windows seats, benches, cabinets, and panelling. “This is an echo of the many craftspeople who set up shop in the nearby homes in the district 100 years ago, installing custom wood panels, handrails, built-ins, and bookshelves,” says architect Nicholas Fiore.
The kitchen has a 12-foot built-in unit along the west wall that includes an upholstered sofa, a standing desk, and mail organization slots and drawers. “These are the kind of details that I will carry through my career—and there is never a guarantee that a project will produce such a thing,” says architect Nicholas Fiore.
The formal entry space features a built-in bench and is defined by a timber detail that runs up the walls and across the ceiling. “Built-ins are an excellent way to bring a human scale to a project,” says architect Nicholas Fiore. “People seek an intimacy—a coziness—in their homes, and we think that niches, window seats, benches, nooks, and other ‘hand-scale’ details can satisfy that human need.”
The glass balustrade allows light to filter down to the kitchen and dining area below.
“The house has all the makings of a home, but it’s also an artistic expression and statement,” says Justine.
Ateljé Sotamaa designed the faceted structure as a guest house for Ulla-Maaria Koivula and her family, although during the pandemic it has served as an office for Ulla, a recording studio for her husband, Jonathan Hull, and an after-school playroom for their children.
The loft provides access to two roof decks, which don’t count toward the home’s square footage, but extend the overall sense of space.
Skylights at the loft level bring light deep into the building.
The banister was stripped back and painted in mint, and Mat took out the ceiling to reveal the existing roof structure. The new skylight above allows daylight into the previously cave-like hallway.
The cabin’s windows are strategically positioned in front of doorways to expand sight lines through the interior and out into the forested backdrop.
A three-story-high window at the rear of the home allows light and views to penetrate even the narrow hallway.
The flooring throughout the main floor is a light-toned rustic oak by Woodpecker Flooring.
The skylit hallway beside the bedrooms is not just a pass-through space—it provides room for the kids to play.
Garden and living spaces blend together in this Australian dwelling which inverts the classic wraparound veranda.
To maximize on communal living space, the couple went minimal with bunking space. Their queen-size bed is tucked in an alcove and a pocket door was created to tuck away a crib or twin bunks.
The entry boasts built-in cabinetry to the right of the front door and 4 wall hooks—one for each family member to hang everything from jackets to backpacks.
A smaller volume links the containers and provides additional storage.
A hallway provides access to the bathroom (along the left-hand side), as well as the main entrance straight ahead.
The long hallway runs past a double-height volume and overlooks the basement level. “Two big windows allow natural light to reach the basement from the ground floor,” says Wallace. “Because of this, the experience of being in the basement feels as little like being in a basement as possible.”
“We wanted to connect their lifestyle to the design and the materials,” says Ashizawa. The Nanaminoki tree and other plantings outside the wide windows bring a green into an otherwise minimalist palette.
The family of five who live here love the outdoors; the architecture of their home brings that nature in to every moment... even when you're sitting on the built-in entryway bench to put on your shoes.
Now, the home reveals itself in layers. "Those who know me are aware of my love of strange and creepy portraits," says Alex of the artwork.
A change in flooring, from the blackbutt to soft carpeting, marks the transition from the living spaces to the principal suite. The corridor is lined with storage.
The corridor hosts the refrigerator and laundry units behind sleek white cabinetry fronts.
Now, a short hallway joins the two bedrooms and shared bathroom, which is through the door to the left. “It’s large enough to feel like the loft that it is, but also intimate in these back areas,” says Watts.
At the entrance, which is one of the home's most beautiful features, the exhibition starts under Aalto's free-form vaulted ceiling which is made of red pine from Northern Finland. Sketches titled "Subtle Bodies
A generous hallway in the upstairs master suite captures the trees via skinny, floor-to-ceiling windows and clerestory units.
Copper accents define the entry, both inside and out, and guide entrants inside via a standing-seam wall. The window in the foyer, with the bench in front, frames the rock and shrubbery outside. “It was important for the home to intertwine itself, and create a language with the features of the existing site,” says Litera.
Just inside the entry, the material palette meets: concrete, copper, and oak.
The bathroom is sandwiched between the kitchen and bathroom on the ground floor.
On the second floor, wood slats along one wall conceal doors to two bedrooms, while the open shelving acts as both storage and a handrail for the double-height living room below.
In the revitalized hallway, an IC Light S by Michael Anastassiades for Flos hangs over the front door, painted Benjamin Moore Yellow Highlighter.
The entryway features handmade Spanish tile floors and pine walls.
A ladder leads to the sleeping nook.
Quadrants are outlined by cedar-clad bands which slice through the ceiling and extend out to meet the courtyard’s cedar cladding.
Delicate ferns grow beneath a Myrtle canopy in the courtyard, forming a cool microclimate at the home’s center.
The courtyard is the heart of the home. It’s carved out of the building, providing a secluded retreat.
The foyer features original Baltic pine floorboards, which were hidden beneath carpeting, while the high window bathes the space in light.
Polyester corrugated sheets wrap the entry of Otten's project "à la façon française." "Working with industrial materials is an idea I’m exploring as well," he says.

More than a way to get from point A to point B, modern hallways are important transitional spaces that connect both rooms and people. A well-designed hallway maximizes our experience of moving between activities and stages of the day. The photos below showcase some outstanding examples with various flooring options from hardwood to concrete.