58 Hallway Dark Hardwood Floors Design Photos And Ideas

A detail shot of the threshold between the tea room and the small courtyard. "All the flooring materials come from my friend Guohua’s brand ‘sense things,’" says Liu. "Guohua has been a close friend of Bob and me for many years, and we have been doing our best to help each other throughout the whole process."
The original dwelling was retained with only the two rear walls removed. A column now marks the spot where the southwest corner of the original house once stood.
Existing oak flooring was custom stained to match the preserved mahogany woodwork.
In the previous floor plan, the dining room was closed off from the kitchen and accessed by swinging doors. Paying special attention to how the old and new spaces meet, the architects widened the opening between the old dining room and new kitchen, and installed a plaster arch that reflects the home’s historic character.
A lit Exit sign and salvaged cinema seats decorate the foyer, giving the home a playful feel.
Sliding doors give the home an elegant character and enhance the fluidity of the plan.
Restoration Hardware's Gramercy Console Table sits in the entryway above a custom mohair rug by Woven. The leather vase is by Jenni Kayne.
A colored compound mixed into the cement gives the home a yellow color that lends a much warmer feeling than gray concrete.
The 6,500-square-foot property is neatly tucked away in the canyons of Malibu, California, and it enjoys panoramic ocean and mountain views. Measuring nearly five and a half acres, the impressive estate is studded with towering eucalyptus and lush, native flora.
Heritage details were kept intact to reference the home's original character.
A small green roof greets you as you cross the bridge from the master suite to the main house.
Today, the entrance features a restored version of the original bench and new hand-painted wallpaper. The original slate floors were tinted black to hide years of abuse and lack of maintenance.
The foyer opens to reveal a first glimpse of the elegant post-and-beam interior. The stone flooring in the entryway was hand-laid during the home's renovation.
Gorgeous natural light pours in throughout the home.
A black storage cabinet from Article, the Oscuro, hides the printer, office supplies, and wine. It’s topped with the Perimeter Table Lamp from Blu Dot, and joined by an IKEA bench and photography from Joann Edmonds.
Sleeping Cabin entry hall.
An Ed Ruscha word painting hangs above the staircase in the parlor floor foyer.
The original staircase leads up to the library, which is crowned with a skylight. Known as a claraboia, it is an architectural hallmark of numerous Porto townhouses.
This NYC studio apartment received a Mondrian-inspired makeover.
The wall finish in the foyer leading to the terrace is custom-crafted plasterwork from Surface & Architecture and Workshop.
Natural light and greenery combine with wood, glass, and custom-milled exterior siding to give the hallway an open, welcoming feel.
A hallway in the original house connects the living room to a bathroom.
A “hidden” door to the laundry room lies along the walnut wall on one side of the hallway.
Walnut flooring has been used throughout the light-filled home. Here, a bridge connects the living spaces to the exterior deck and staircase.
Compact mudroom off the front entry offers storage and recessed drawers for mail and all the things you'll likely to lose (including your keys!)
Despite the modern material palette, the home also boasts a traditional flair.
It is just a few steps away from the room where the iconic young actor lived.
“When you use raw materials  you get surprises. It’s a wanted  lack of control,” says Mehdi.
Among the home’s many distinctive details are floor-to-ceiling doors, like the one to the master bedroom. The herringbone floor is waxed charred spruce.
View inside New Stair Hall
The 2nd floor corridor creates a light-filled axial connection to all 4 bedrooms and their amenities.
Between the structural beams is a piece of ceramic, which consolidates the plane of the roof.
A view of the folding doors that line the courtyard. Cinder block walls are coated in stucco made with sand from Waimanalo and mixed with concrete and water.
A look at the boulder from inside the home.
The large windows bring in so much natural light that the home rarely needs electrical lighting throughout the daytime.
A grille of walnut slats, designed by Syme and made by the local millworkers MCM, delineates the edge of a new stair with open treads made of hot-rolled steel. Tall Bulthaup cabinets mark the edge of the dining area; Evans, a mechanical engineer, had them custom-made to conceal heating ducts that vent almost invisibly through the top edge.
The steel and glass construction
Blackened steel for the Noroof-designed minimalist staircase matches the living room’s “Breuer” window; reclaimed ash flooring came from a demolished church in Ohio.
A perpendicular walkway leads right to the garage and laundry areas.
Snower Restoration in Kansas City, Missouri
The multitude of windows along with the glass partitions in the house bring in enough natural light that there’s rarely any need for electrical lighting before nightfall.
Along the main hall we installed graphic wallpaper, introducing a new field of texture and tone and transforming the experience of moving between the front and back of the apartment.
Apartment entrance:
A grille of walnut slats, designed by Syme and made by the local millworkers MCM, delineates the edge of a new stair with open treads made of hot-rolled steel. Tall Bulthaup cabinets mark the edge of the dining area; Evans, a mechanical engineer, had them custom-made to conceal heating ducts that vent almost invisibly through the top edge.
Hall
A Nelson Ball Clock and subway sign decorate one hallway.
Discreet kitchen storage, which conceals the refrigerator, a wine cooler, the freezer, recycling, and cleaning materials, complements a view of one of the family’s five horses.
To add to the feeling of spaciousness, bookcases are set back on the upstairs landing.

More than a way to get from point A to point B, modern hallways are important transitional spaces that connect both rooms and people. A well-designed hallway maximizes our experience of moving between activities and stages of the day. The photos below showcase some outstanding examples with various flooring options from hardwood to concrete.