312 Living Room Shelves Design Photos And Ideas

The in-between spaces between the walls of glass and the wooden shutters become exterior living spaces.
"The triangular highlight frames views of the old Edwardian pressed metal roof and chimneys," the architects say of the triangular window to the left. "Like a traveler reflecting upon their hometown from abroad, we look back at the original part of the house, see its foibles and imperfections, and love it all the more for these eccentricities."
On the second floor, a door and storage spaces are hidden away behind a wall to give the space a clean, streamlined look.
The entertainment box includes built-in shelving and a television mount.
Feng Shui principles have informed the placement of the mirrored surfaces. In the living room, the mirrored panel has been placed so that the tenant can't see himself in the mirror when sitting on the sofa.
The living area has been carved out from the space between the yellow kitchen box and the wood-paneled entertainment box.
On the other side of the sitting room is a small courtyard, framed by internal glazing and accessed via a glazed side-door.
The living room is bright and airy thanks to floor-to-ceiling glazing and a crisp white wall.
In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
Interior view West
The rooms evoke a feeling of the Old West, thanks to an earthy color palette, wainscoting, and brass accents.
A pink, sculptural staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining areas, and connecting the two levels.
In the living area, six large windows on the west-facing wall look out toward the streets of SoHo.
The interiors of the guest house.
Traditional features like the high ceilings, decorative moldings, and parquet flooring take on a softer, modern look when juxtaposed against a contemporary selection of furniture.
Materials enhance this natural connection, reflecting the silvery hues of the overcast sky of the Pacific Northwest and tying the building to the forest floor.
The repurposed divider slides into place and helps trap heat generated from the wood-burning fireplace.
The timber doors of a former garage have been repurposed into a room partition that separates the main living area from the rest of the ground floor.
The bed is attached to the ceiling and hangs on a platform two meters above the floor. Elevating the bed allows the main living areas and storage to be tucked below.
In the lounge, a Theatre Two-Seater sofa joins two U-Turn Swivel Chairs, all from Design Within Reach. The rug is by Scott Group.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
The redesign of the staircase is a contemporary touch which could have just as easily existed in the home's original state. The wood slat screen blends with the wooden staircase and the wood ceiling opening the space and making it feel bigger—a huge improvement over the sheetrock wall that had been previously there.
Light timber floors, white-painted MDF shelving and cabinets, as well as black metal accents, give the home a clean and contemporary appearance.
Bice also added a second master suite at the back of the house, which is accessible by a separate stairwell.
Inside the studio, sliding fir screens hide storage, utilities, and a bathroom. The ceiling and wall panels are plywood, the floor is radiant heated concrete. An Eames lounge chair from Herman Miller mingles with an IKEA sofa.
"We needed furniture that could be easily wiped down and rid of sand from the beach and dirt from our hikes; a leather sofa was a must," she says. Jorie added a daybed to the living area as an extra space to sleep, if needed.
Saunders custom-designed the bookshelf in the living lounge, which have shelves that get shorter as they rises up the wall to match the windows.
In lieu of a checkerboard effect, Kovel kept his carpet squares all vibrantly verdant. With the bamboo cabinets and countertops the whole space has a pastoral feel. “I wanted it to be like the Bradys’ backyard,” he says.
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
"The asymmetrical volume, enveloping form, chiaroscuro effect of the curved corridor, shadows, margins, thresholds, voids, and raw materials allow the unique atmosphere of the place to emerge without concealing the structural logic of the house," says Antonio Di Bacco of Atelier Barda.
This structure encloses the interior wall at an axis of 45 degrees on the plane.
Large picture windows in the open living room frame the surrounding forest.
Colorful teal and green cushions decorate the built-in wood furniture. Simple open shelves extend along the living space, providing additional storage.
The Books and Records Library
The Dining and Living Room
The shack is decorated with found and secondhand treasures from around the world. If the couple couldn’t find an item secondhand, they decided to make it themselves.
Sea breezes keep The Little Black Shack cool in summer, while a hand-built sandstone fireplace warms the property in winter.
The couple built many furnishings, such as the storage chests, out of old leftover timber.
With a wall mount kit and select blocks, the pieces can be attached to the wall.
Thanks to a spacious bookshelf and plenty of seating, this vibrant area is an inviting spot to read and relax.
A vintage Womb Chair was reupholstered with a nubby custom fabric from Cowtan & Tout. The floor lamp is from Atelier de Troupe, and the rug is a vintage Moroccan flatweave.
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.
Architect Grant explains that the recessed orange wall with built-in storage shelving is a counterpoint to the view of Boston in the opposite direction.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.