55 Living Room Shelves Table Design Photos And Ideas

Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
White resin was used for the flooring in the living room.
The light-filled welcome area features an open library, seating, and a zen garden.
The post-and-beam construction is highlighted by the use of white paint against the ceiling's natural wood finish, creating a chic, modern look.
The dining table is the Bonaldo Tracks table, while the dining bench is from IKEA. The window seat provides additional seating.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
The solid timber sideboard and framed mirror had belonged to the owner’s grandmother, and are now prominently positioned in the living room.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
Overall living area with dual aspects and connections to an interstitial garden court and rear landscaped yard beyond its concrete terrace
Unité d'Habitation in Marseille, France
From the living room wall, a panel folds down to reveal a bookshelf, while also forming a table.
"The triangular highlight frames views of the old Edwardian pressed metal roof and chimneys," the architects say of the triangular window to the left. "Like a traveler reflecting upon their hometown from abroad, we look back at the original part of the house, see its foibles and imperfections, and love it all the more for these eccentricities."
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The bed is attached to the ceiling and hangs on a platform two meters above the floor. Elevating the bed allows the main living areas and storage to be tucked below.
This structure encloses the interior wall at an axis of 45 degrees on the plane.
Colorful teal and green cushions decorate the built-in wood furniture. Simple open shelves extend along the living space, providing additional storage.
The Dining and Living Room
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
The roundness of the house lends itself perfectly to an open, wallless floor plan.
A view from the second floor. Floor-to-ceiling windows keep the interiors bright and airy, while full height curtains provide protection from the heat of the sun.
For this 780-square-foot apartment Hong Kong apartment, local practice MNB Design Studio used plywood, smart storage solutions, and tapped into the principles of origami to create a highly structured, minimalist home.

Photo courtesy of Tobias Laarmann
In the living area, a cedar storage unit made by Grant features a five-by-five-foot sliding panel that conceals shelving and the television. “It’s a way to make it feel less like a TV room during the day,” Beer says. The sunken sofa—a throwback to the residents’ childhoods in the 1970s— is from the Houdini collection by King Living. The dining chairs were a secondhand purchase.
The dark woodwork added to the appreciation of the home's Hudson River views.
The home is perfect for entertaining.
When the doors are shut, the sleeping areas are completely concealed.
A cabinetry wall  is constructed with marine plywood.
Common space
Designed by London architect John Pawson, this home in Saint Tropez has a freestanding fireplace framed by clean lines and bright white walls that acts as the heart a dynamic open-plan living room.
Built-in storage solutions and floating shelves provide ample storage in the main living space.  Homerwood Hickory flooring and exposed structure reach outwards to the views beyond.
From the dining room, you can see the connected living room and part of the custom storage they installed out of a white oak veneer.
The small dining counter with Glenn bar stools.
Living room
Soft earthy browns can bring a masculine feel to living rooms and studies. Choose wood veneers, furniture, or woven textiles in earthy browns to give spaces a grounded feel. For midcentury brown paint colors, try Behr's Cocoa Shell (HDC-AC-05) or Wright Oak Bark (FLLW623).
To create a sense of luxury on a budget, the architect ran a thin concrete border along either side of the fireplace flue and flanked it with floor-to-ceiling bookshelves. The second story has two lofts joined by a steel bridge.
Designer in Brooklyn, New York

"The pieces in the space are a combination of industrial reclaimed finds and bespoke, often both in the same item. The cabinets were a vintage medical find, powder-coated and set up on welded stilts. The mirror was commissioned from Made In Chinatown. Ceiling color and texture came through lots of trial and error in order to avoid the heavily toxic and arduous process normally involved in staining concrete. The mezzanine sign which marks the space was acquired through a long chain of inside jokes from a friend—I'm still unsure exactly of its origins, possibly the bygone New York Subway signage system."
In the open living and dining room of a hillside family home in Japan, Eames shell chairs surround a custom walnut table by Kagura. The upholstered seating is by Arflex. The architect, Masahiro Harada of Mount Fuji Architects Studio, also designed the custom kitchen island and stove vent.
Living Room
Living room of main house with direct connections to the outdoors and the patio.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.