108 Living Room Shelves Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

A Restoration Hardware sofa and vintage rug in the living room.
"From the sofa in the lounge you can actually look above and beyond the kitchen area at the view through the high windows," said Taugbøl. The built-in oak cabinetry is custom and the suspended, rotating, open-faced fireplace is the Ergofocus model from French company Focus.
She accomplished this by adding a 13-foot-long highlight window that keeps the main living areas bright throughout the day.
Dash Marshall introduced new furniture, lighting, floors, and trim, as well as custom-designed millwork installed by Casagrande Woodworks. The living room features a Vico #13K782 (Morandi 3) sofa, armchairs by Cassina, and a Milo Baughman-designed, Thayer Coggin bronze finished steel coffee table.
The two yellow hanging pendants contrast with the light green and hint at the punches of yellow also found in the bathroom.
bbb
Now, looking towards the front of the bus, two couches face each other. The couches can seat the whole family and also be converted into a full-sized bed, if needed. There is storage in the couch bases and a shoe shelf by the front door. The Mayes Team writes on their blog: "This has been such a blessing and has helped us to keep the bus organized."
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
The leather pull door handle is from Spinneybeck.
Design firm Dash Marshall worked with Structure NYC to customize a spec apartment on the Brooklyn waterfront for Rachel Klauber-Speiden and Josh Empson. Built-ins, multiuse spaces, and clever design details give the couple the flexibility and personalization they sought.  The closet wallpaper is Nuvole from Cole & Son’s Fornasetti collection.
The circular kitchen and dining area feels like part of the garden.
Subtle lighting gives the living room a cozy glow at night.
The living room and dining room were originally separated by a central fireplace, which interior designer Nicole Hollis removed to create this great room. She installed a modern, custom eight-foot-long open gas fireplace in the living room, equipped with sensors that automatically turn it off when someone gets too near to the flames.
Interior designer Anne Sophie Goneau gave an apartment in a former factory a bright makeover. The minimal gas fireplace is from Ortal, acting as a focal point in the room, complete with integrated shelving.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
An L-shaped living, dining, and kitchen area overlook the backyard via full-height, triple-paned units from European Architectural Supply. "These high-performing European windows have substantial frames that are designed to not conduct cold and are also very well-sealed," the architects add. They used Schuco AWS75 Aluminium for the large first-floor units and Schuco SI82 uPVC for the smaller second-floor units. The striking drapery is from The Shade Store.
Large living spaces embody modern comfort.  A stone clad wood-burning fireplace, lush furnishings in rich colors, soft textiles, and custom built-ins create a retreat worth staying in.
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
The owners of this 2,800-square-foot, remodeled ranch house in Del Mar wanted to incorporate the house’s original ranch vibes as well as Scandinavian elements.
The living room, positioned centrally on the second floor, has access to both the private backyard and northern city views.
A living lounge with plenty of Victorian character.
"Originally the living room was on the first floor, but we moved it to the second floor so that this area would enjoy more daylight and wind," says Sumiou Mizumoto, director of Alts Design Office.
The living room opens to a spacious outdoor deck.
Across from the entrance door is the kitchen, which features a sink, small oven, hot water tank, fridge, and gas hobs.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
A great way to spend the day reading a book.
A deep bench below the windows extends the length of the space, providing additional seating. In addition to large parties, the living room also plays to host music recitals. Acoustic wood ceiling panels enhance the sound quality and provide visual warmth. Built-in benches and steps allow guests to find a comfortable corner.
Canny 'The New' Dining / Living
Unité d'Habitation in Marseille, France
On the second floor, a door and storage spaces are hidden away behind a wall to give the space a clean, streamlined look.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
Tongue-and-groove Piccolo oak flooring is used throughout the home to create continuity between the existing house and the new extension. The gas fireplace is by Clean Face.
The rooms evoke a feeling of the Old West, thanks to an earthy color palette, wainscoting, and brass accents.
A pink, sculptural staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining areas, and connecting the two levels.
In the living area, six large windows on the west-facing wall look out toward the streets of SoHo.
Light timber floors, white-painted MDF shelving and cabinets, as well as black metal accents, give the home a clean and contemporary appearance.
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
This structure encloses the interior wall at an axis of 45 degrees on the plane.
Colorful teal and green cushions decorate the built-in wood furniture. Simple open shelves extend along the living space, providing additional storage.
A pair of Molded Plywood lounge chairs by Charles and Ray Eames for Herman Miller sit opposite a BoConcept coffee table and a sofa of Paul’s design. For his father’s book collection, Paul created a library around the double-height staircase.
The modules’ steel beams are painted Folkstone 6005 by Sherwin-Williams, while the walls are Decorator’s White by Benjamin Moore. Vitsœ shelving by Dieter Rams holds books and curios.
For this 780-square-foot apartment Hong Kong apartment, local practice MNB Design Studio used plywood, smart storage solutions, and tapped into the principles of origami to create a highly structured, minimalist home.

Photo courtesy of Tobias Laarmann
Designers Sara and Rich Combs of The Joshua Tree House brought The Assembly to life with a soothing neutral color scheme and quirky vintage furnishings and decor.
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
The entire parlor floor now serves as an open-plan kitchen, dining, and living area.
The home is an experiment in livable and attractive 3D printed architecture.
“With a single contribution of natural light -- the windowed facade facing street -- the apartment is designed to be 'turned' towards this light, with its glass rooms. Elements holding the old garage function were kept as witnesses and graphic structures of the apartment,” says Pelcé.
The concrete ceilings and beams from the original garage were retained.
A stepped library and lounge area.
Designed to adapt and expand with the changing needs and budget or its owner, Swallowtail’s structure, and floor plan allows for a flexible arrangement of furniture.
Built into the wall near the sofa bed is an electric fireplace with a smart TV above it.
A light blue sofa bed was purchased from IKEA.
To one side of the entrance door is a large, light blue, chaise lounge-style sofa bed.
A sectional designed by the residents joins a coffee table that Trey devised out of marble left over from a bathroom floor. The teak lounge chair by S.A. Andersen & Erik Andersen and Palle Pedersen for Horsnaes Møbler and the Jens Risom side table are both vintage. The painting is by Wesley Kimler.
Garden Avenue Renovation - Living Room

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.