227 Living Room Shelves Storage Design Photos And Ideas

Design elements like white beadboard and brass hardware give the tugboat's interior a classic nautical vibe.
Floor-to-ceiling glass melds the tiny building with its surroundings, while nine-foot-tall ceilings give it a spacious feel.
Now, built-in sofas line the perimeter of the room and utilize the room’s shape better.
The child’s bedroom loft is situated on a split level and overlooks the living area.
The master suite features a sitting area and timber built-ins. “Our team of trim carpenters practically lived in the house for a year,” says architect Nicholas Fiore. “The value of built-ins is multifaceted, and it runs from the ephemeral to the most pragmatic.”
An eclectic collection of artwork, objects, and furniture adds warmth to the interior and evokes a real sense of the couple’s personalities. The layering of these objects over the industrial architecture creates a texturally rich interior that can be read as a tapestry of the couple's life together.
The Bracy Cottage — Living Room
Living Room
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
On one side of the house, a white central staircase leads to a split-level landing the Robertsons call "the reading room." "We needed a place to hang out and for the kids to read," explains owner Vivi Nguyen-Robertson. Awaiting the birth of the couple's son, she relaxes in a built-in reading nook in the library.
“The main living spaces, flowing from the central courtyard, fold down with the stepped concrete floor,” says Fox. “Plywood joinery and an off-form concrete ceiling anchor and harmonize.”
Alex painted the wall behind the mahogany built-in unit the color Messenger Bag by Sherwin Williams, a green that echoes the foliage outside. The concrete side tables are from the Kreten Series by Souda.
Black leather West Elm sofas anchor the room atop a gridded Annie Selke rug.
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
The family created a storage area above the driver’s seat.
“We all work online during the day, so we added two counters for working to our living/dining room,” Tina says.
View of wardrobe corridor with cupboard and studio in the living room
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The small window has been replaced with a large glazed door, and the original fireplace has been restored and reinstated.
Zachary designed a new cabinet in walnut to anchor the room. The wood tones are a warm counterpoint to the butter-yellow sofa. The coffee table belonged to the owners.
The Curved Back sofa is from Lawson-Fenning. “It’s the most comfortable sofa,” says Zachary. “I have one, too.”
Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
Inside, workaday concrete floors contrast with the home's clean lines and soft touches.
Having spent more time at home in recent months, Nina and her family are truly experiencing the "essence" of her design, she says. Their library corner, a space that was once underused, has become a place of respite for the family where they can gather on the Nanimarquina Rangoli rug and listen to records.
Removing the hallway created room for a cozy family room upstairs. The family is enjoying the nesting process since the remodel was completed in 2017. "We are raising our kid here, learning how to cook, and I even started to do a lot of working from home here even before the pandemic," says Martin. "We hop from one place to the other, making minor changes and making them our favorite for some time. We spent lots of nights here."
“The clients’ main priorities in their lives consisted of: their kids, their friends, their food,” says the firm. “We knew we had to knock down the wall that separated the kitchen from the living room to create one big, open space - this immediately created ease of flow.”
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
A spiral stair at the center of the living space leads downstairs to the lower "basement" level. The small spiral stair was the only solution for code-compliant vertical circulation in a house with such a small footprint. The alternative would have involved building a "saddlebag" onto the side of the house to create a traditional stair run, which would have exceeded the budget.
Like much of the Italian Riviera, La Spezia on the Ligurian coast has a long maritime history. It was precisely this seafaring legacy that inspired the design of this tiny home, a 377-square-feet apartment that was reconfigured to clearly separate the living and sleeping areas. A cabinetry wall is constructed with marine plywood.
Now, the kitchen sits at the front of the building, and the counter runs beneath the preserved windows. Built-in shelves frame the view.
From the start, the clients wanted their home to have a "barn look," honoring the agrarian vernacular of the built environment around them. Interior walls and ceilings are clad in local pine, with a paint treatment to remove the yellow from the wood.
Astrain updated the fireplace with a Carrara marble Victorian fireplace surround from The Architectural Forum.
The built-in timber storage units in the living room feature the same concrete top as the kitchen bench and the desk in the study nook. The rawness of the concrete contrasts with the refined oak timber joinery and minimal white walls.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
The Adrian Pearsall sofa was sourced from The Swanky Abode on 1st Dibs, and the fire tools are also from the Sunshine Shop, a local vintage store.
The entry between the living room and dining room was widened.
The built-in office nook is fashioned from whitened maple.
The living room received a Muuto Connect sofa, which was "notched into" the custom media cabinetry. The existing wood floors were refinished with an ebony satin stain with a charcoal tone.
2020 is canceled due to the Coronavirus—but here’s your opportunity to take advantage of time spent at home.
Custom metal shelves display books. The flooring throughout is white oak, and its color syncs nicely with the tones in the brick—inside and out.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
The view from the opposite end, where an additional loft area is used as the children’s bedroom. Plywood ceilings complement the hardwood floors below.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
Plenty of natural light comes in via the rear glass wall.
The original living room was converted into an open-plan kitchen and dining area with a living room that can be reconfigured into a bedroom. The use of natural materials and the large windows that flood the space with natural light and frame the views make the small space feel bright and airy.
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
A timber staircase accesses the loft-like office and is wider at the bottom, where it doubles as shelving.
A home near Rye, England, opens onto a deck through a Sunflex door. The living room features a sofa by Terence Woodgate, 620 chairs by Dieter Rams for Vitsœ, and an Oluce Atollo 239 lamp by Vico Magistretti. The wood-burning fireplace sits along one wall in the room, with a bright orange flue acting as a sculptural focal point.
Veal and Stucker created a stylish and functional reading nook off of the living room, complete with a custom shelving unit.
The interiors are compact and feature abundant, built-in storage. This room faces out onto the spa that anchors the swimming pool on the north side of the home.
In the living area and kitchen, materials such as concrete and ceramic tiles were chosen for affordability and durability. The angled skylight above the living room provides a void in the slab that could be utilized for a stair or ladder should a third story need to be added in the future.
The open-plan residential floor has been designed so that it can be easily adapted in the future. The joinery between the bedroom and the living space offers privacy without completely separating the two areas.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Shalina Kell is a graphic designer and a maker—and now she can add "tiny home builder" to her resume. The single mom lives with her teenage daughter in a lovely, light-filled, 350-square-foot tiny home in Sacramento that she built and designed herself.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.