73 Living Room Shelves Recessed Lighting Design Photos And Ideas

The Atrium Townhome by Robitaille Curtis has a 32-foot atrium with a skylight running the full width of the house. The third story features a net “floor” at the top of the atrium that turns the void into a dramatic play surface adjacent to the kid’s bedrooms. The use of a net in this location precludes the need for guardrails and opens the floor plan to unimpeded views to and from the third floor. Riggers from Cirque du Soleil provided and installed the trapeze net.
An additional sitting area is wrapped in warm wood.
Full-height windows provide the living room with lots of natural lighting. A generous fireplace anchors the room.
A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
The reception desk at Eaton Wellness.
A few steps lead up to the dining room area.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
The view from the kitchen.
Design firm Dash Marshall worked with Structure NYC to customize a spec apartment on the Brooklyn waterfront for Rachel Klauber-Speiden and Josh Empson. Built-ins, multiuse spaces, and clever design details give the couple the flexibility and personalization they sought.  The closet wallpaper is Nuvole from Cole & Son’s Fornasetti collection.
The circular kitchen and dining area feels like part of the garden.
The floor-to-ceiling windows are made from tempered glass that can withstand temperatures up to 450 degrees. The windows provide stunning views from the Sunset Strip to the ocean.
The open-plan interiors are flooded with natural light, which streams through a wall of east-facing windows to the clerestory that step up and down with the design.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
Across from the entrance door is the kitchen, which features a sink, small oven, hot water tank, fridge, and gas hobs.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
Strategic placement of voids enhances the sense of expanded space.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
A deep bench below the windows extends the length of the space, providing additional seating. In addition to large parties, the living room also plays to host music recitals. Acoustic wood ceiling panels enhance the sound quality and provide visual warmth. Built-in benches and steps allow guests to find a comfortable corner.
The entertainment box includes built-in shelving and a television mount.
Feng Shui principles have informed the placement of the mirrored surfaces. In the living room, the mirrored panel has been placed so that the tenant can't see himself in the mirror when sitting on the sofa.
The living area has been carved out from the space between the yellow kitchen box and the wood-paneled entertainment box.
A large window at the end of the living space lets in ample natural light.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The repurposed divider slides into place and helps trap heat generated from the wood-burning fireplace.
The timber doors of a former garage have been repurposed into a room partition that separates the main living area from the rest of the ground floor.
In lieu of a checkerboard effect, Kovel kept his carpet squares all vibrantly verdant. With the bamboo cabinets and countertops the whole space has a pastoral feel. “I wanted it to be like the Bradys’ backyard,” he says.
Thanks to a spacious bookshelf and plenty of seating, this vibrant area is an inviting spot to read and relax.
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.
"One great thing about tiny homes is that you can do all the details," explains Latimer.
"Cornelia is a real rock star," says Latimer of his client-turned-friend. "She is one of the most amazing people I have ever met."
An unlikely modernist home in Columbus, Indiana.
Natural ledgestone surrounds the fireplace in the living space
A daybed is set along the southern wall, next to two translucent, battened screens, that when opened, present beautiful views of the Brisbane river.
On the southern side of the house is library and living room with a fireplace.
The living room faces the rugged coastal.
A stepped library and lounge area.
The living room features a double-height ceiling and anchored by the dual indoor-outdoor fireplace.
A sectional designed by the residents joins a coffee table that Trey devised out of marble left over from a bathroom floor. The teak lounge chair by S.A. Andersen & Erik Andersen and Palle Pedersen for Horsnaes Møbler and the Jens Risom side table are both vintage. The painting is by Wesley Kimler.
Recessed built-ins made of Douglas fir were milled by TJM Custom Interiors.
Media Room
Hotel Covington's restaurant and bar is named
The mixed-wood floor includes cherry with maple parquet. The Pol chair is by Mark Albrecht Studio.
Common space
The interior of the space is filled with natural light thanks to the vaulted ceiling. The owner's work space resides in an upper loft, a volume highlighted by salvaged wood panels.
The skylight along with the large opening to the west patio allow the interior of the home to filled with natural light.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.