199 Living Room Shelves Sofa Design Photos And Ideas

The living room opens to a spacious outdoor deck.
The floating stairs can also be used as shelf space.
From this part of the house, the owners can enjoy outdoor views via the slender, panoramic windows.
Across from the entrance door is the kitchen, which features a sink, small oven, hot water tank, fridge, and gas hobs.
Globe pendant lighting adds an authentic midcentury touch.
The post-and-beam construction is highlighted by the use of white paint against the ceiling's natural wood finish, creating a chic, modern look.
The open-plan living room features expanses of glass, integrating the lush surroundings into the bright and airy space.
The dining table is the Bonaldo Tracks table, while the dining bench is from IKEA. The window seat provides additional seating.
Fitted with a new black-framed window unit, the new, light-filled living room features a sofa and coffee table from Beitili.
A variety of surface materials give a tactile feel to the holiday home; natural timbers and plush seating creates a cozy and inviting atmosphere.
The integrity of the house’s midcentury spirit are expressed in its tongue-and-groove construction, clerestory windows, exposed posts and beams, and vaulted ceilings. Concrete block, redwood siding, Douglas fir plywood fit-outs create a warm and textured material contrast.
The solid timber sideboard and framed mirror had belonged to the owner’s grandmother, and are now prominently positioned in the living room.
The layout includes an open-plan living room, dining area, and kitchen, along with one bedroom, and two bathrooms.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
Here, you can see the spatial interplay of private and public rooms across the plan from the main bathroom through the pavilion to the landscaped setting beyond.
Strategic placement of voids enhances the sense of expanded space.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
A great way to spend the day reading a book.
Overall living area with dual aspects and connections to an interstitial garden court and rear landscaped yard beyond its concrete terrace
Canny 'The New' Dining / Living
The living room is designed as an elevated U-shaped sitting lounge. This space is surrounded by windows that draw in plenty of natural light.
Unité d'Habitation in Marseille, France
Exposed beams and shoji screens, which conceal the dining area, add to the home's charming character.
Pegs slot into holes in the white laminate wall to support shelf units.
From the living room wall, a panel folds down to reveal a bookshelf, while also forming a table.
Slim, white, brise soleil-like beams run along the length of the ceiling in the mid-section of the apartment.
In the main living area are built-in platforms with storage spaces and niches that can be filled with padding to create sofas or beds.
"The triangular highlight frames views of the old Edwardian pressed metal roof and chimneys," the architects say of the triangular window to the left. "Like a traveler reflecting upon their hometown from abroad, we look back at the original part of the house, see its foibles and imperfections, and love it all the more for these eccentricities."
On the second floor, a door and storage spaces are hidden away behind a wall to give the space a clean, streamlined look.
Feng Shui principles have informed the placement of the mirrored surfaces. In the living room, the mirrored panel has been placed so that the tenant can't see himself in the mirror when sitting on the sofa.
The living area has been carved out from the space between the yellow kitchen box and the wood-paneled entertainment box.
A large window at the end of the living space lets in ample natural light.
In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.
The living spaces on the ground floor now consist of exposed steelwork with polished concrete, timber surfaces, and large Crittall windows.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
Interior view West
In the living area, six large windows on the west-facing wall look out toward the streets of SoHo.
Materials enhance this natural connection, reflecting the silvery hues of the overcast sky of the Pacific Northwest and tying the building to the forest floor.
In the lounge, a Theatre Two-Seater sofa joins two U-Turn Swivel Chairs, all from Design Within Reach. The rug is by Scott Group.
The redesign of the staircase is a contemporary touch which could have just as easily existed in the home's original state. The wood slat screen blends with the wooden staircase and the wood ceiling opening the space and making it feel bigger—a huge improvement over the sheetrock wall that had been previously there.
Inside the studio, sliding fir screens hide storage, utilities, and a bathroom. The ceiling and wall panels are plywood, the floor is radiant heated concrete. An Eames lounge chair from Herman Miller mingles with an IKEA sofa.
In lieu of a checkerboard effect, Kovel kept his carpet squares all vibrantly verdant. With the bamboo cabinets and countertops the whole space has a pastoral feel. “I wanted it to be like the Bradys’ backyard,” he says.
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
"The asymmetrical volume, enveloping form, chiaroscuro effect of the curved corridor, shadows, margins, thresholds, voids, and raw materials allow the unique atmosphere of the place to emerge without concealing the structural logic of the house," says Antonio Di Bacco of Atelier Barda.
Eric Schneider and Michael Chen take in the space-efficient renovation.
Large picture windows in the open living room frame the surrounding forest.
Colorful teal and green cushions decorate the built-in wood furniture. Simple open shelves extend along the living space, providing additional storage.
The Dining and Living Room
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.