105 Living Room Shelves End Tables Design Photos And Ideas

The functional wall in the kitchen ends in a seating niche.
The light-filled living area includes a Le Corbusier leather chair and a caned lounge chair. A door on the far wall opens up to a balcony space.
The light-filled lobby, located in the basement, is at once industrial and warm.
"We needed furniture that could be easily wiped down and rid of sand from the beach and dirt from our hikes; a leather sofa was a must," she says. Jorie added a daybed to the living area as an extra space to sleep, if needed.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
She accomplished this by adding a 13-foot-long highlight window that keeps the main living areas bright throughout the day.
In the living room, the wood and concrete shell is accented with a steel stair railing and a window wall with a Mondrian pattern in the glazing.
Dash Marshall introduced new furniture, lighting, floors, and trim, as well as custom-designed millwork installed by Casagrande Woodworks. The living room features a Vico #13K782 (Morandi 3) sofa, armchairs by Cassina, and a Milo Baughman-designed, Thayer Coggin bronze finished steel coffee table.
The residence was designed by Piercy & Company. It's one of five penthouses in The Helios' "Architect's Series," which invited different architecture studios to design high-end homes.
The view from the kitchen.
Design firm Dash Marshall worked with Structure NYC to customize a spec apartment on the Brooklyn waterfront for Rachel Klauber-Speiden and Josh Empson. Built-ins, multiuse spaces, and clever design details give the couple the flexibility and personalization they sought.  The closet wallpaper is Nuvole from Cole & Son’s Fornasetti collection.
The circular kitchen and dining area feels like part of the garden.
Subtle lighting gives the living room a cozy glow at night.
The floor-to-ceiling windows are made from tempered glass that can withstand temperatures up to 450 degrees. The windows provide stunning views from the Sunset Strip to the ocean.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
A Cosmorelax Essex sofa sits in the living area, along with Maxalto Fulgens armchairs.
Large living spaces embody modern comfort.  A stone clad wood-burning fireplace, lush furnishings in rich colors, soft textiles, and custom built-ins create a retreat worth staying in.
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
A home near Rye, England, opens onto a deck through a Sunflex door. The living room features a sofa by Terence Woodgate, 620 chairs by Dieter Rams for Vitsœ, and an Oluce Atollo 239 lamp by Vico Magistretti. The wood-burning fireplace sits along one wall in the room, with a bright orange flue acting as a sculptural focal point.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
The owners of this 2,800-square-foot, remodeled ranch house in Del Mar wanted to incorporate the house’s original ranch vibes as well as Scandinavian elements.
The living room, positioned centrally on the second floor, has access to both the private backyard and northern city views.
Except for the ceiling and bathroom floor, the entire interior is clad in blackbutt timber, which is also used for all the joinery.
The living room opens to a spacious outdoor deck.
The post-and-beam construction is highlighted by the use of white paint against the ceiling's natural wood finish, creating a chic, modern look.
The open-plan living room features expanses of glass, integrating the lush surroundings into the bright and airy space.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
Here, you can see the spatial interplay of private and public rooms across the plan from the main bathroom through the pavilion to the landscaped setting beyond.
Overall living area with dual aspects and connections to an interstitial garden court and rear landscaped yard beyond its concrete terrace
Concealed internal retractable insect screens and external roller blinds are housed within fabricated steel head beams, which work in confluence with blinds concealed in upper soffit pockets to temper direct sunlight when required
A deep bench below the windows extends the length of the space, providing additional seating. In addition to large parties, the living room also plays to host music recitals. Acoustic wood ceiling panels enhance the sound quality and provide visual warmth. Built-in benches and steps allow guests to find a comfortable corner.
A Bensen chair and shelves, along with a Diurne carpet from Salari, sit in the den.
Exposed beams and shoji screens, which conceal the dining area, add to the home's charming character.
In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.
The living spaces on the ground floor now consist of exposed steelwork with polished concrete, timber surfaces, and large Crittall windows.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
In the living area, six large windows on the west-facing wall look out toward the streets of SoHo.
Materials enhance this natural connection, reflecting the silvery hues of the overcast sky of the Pacific Northwest and tying the building to the forest floor.
The repurposed divider slides into place and helps trap heat generated from the wood-burning fireplace.
The timber doors of a former garage have been repurposed into a room partition that separates the main living area from the rest of the ground floor.
The bed is attached to the ceiling and hangs on a platform two meters above the floor. Elevating the bed allows the main living areas and storage to be tucked below.
In the lounge, a Theatre Two-Seater sofa joins two U-Turn Swivel Chairs, all from Design Within Reach. The rug is by Scott Group.
The redesign of the staircase is a contemporary touch which could have just as easily existed in the home's original state. The wood slat screen blends with the wooden staircase and the wood ceiling opening the space and making it feel bigger—a huge improvement over the sheetrock wall that had been previously there.
"The asymmetrical volume, enveloping form, chiaroscuro effect of the curved corridor, shadows, margins, thresholds, voids, and raw materials allow the unique atmosphere of the place to emerge without concealing the structural logic of the house," says Antonio Di Bacco of Atelier Barda.
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.
The roundness of the house lends itself perfectly to an open, wallless floor plan.
A view from the second floor. Floor-to-ceiling windows keep the interiors bright and airy, while full height curtains provide protection from the heat of the sun.

Photo courtesy of Tobias Laarmann
Designers Sara and Rich Combs of The Joshua Tree House brought The Assembly to life with a soothing neutral color scheme and quirky vintage furnishings and decor.
A planter is integrated under the open staircase leading to the upper floor, and a skylight in the roof illuminates the stairwell.
Typical of bungalows, the entrance leads straight into the living room.
The team kept the entryway intact, but opened the living and dining spaces up to the kitchen by removing a section of the wall at the deck door. They also inserted custom-crafted shelving to enclose the modern couch and create a cozy atmosphere.
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
Natural ledgestone surrounds the fireplace in the living space
“With a single contribution of natural light -- the windowed facade facing street -- the apartment is designed to be 'turned' towards this light, with its glass rooms. Elements holding the old garage function were kept as witnesses and graphic structures of the apartment,” says Pelcé.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.