1466 Living Room Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

In the living room, a Malm stove faces a Como sectional from Design Within Reach.
"We were influenced by Scandinavian style, but a white box with modern furniture would not have been right for us,” says resident Alya Shipilova.
A pair of vintage chairs and an IKEA side table provide a cozy place to sit in Vladimir Samsonov and Alya Shipilova’s St. Petersburg pied-à-terre.
In the living room, a vintage tapestry by Alexander Girard anchors the space. The sofa was found on Craigslist, and the rug was purchased from Blue Parakeet Rugs.
A built-in couch defines the living room and provides plenty of seating for the family.
Like much of the Italian Riviera, La Spezia on the Ligurian coast has a long maritime history. It was precisely this seafaring legacy that inspired the design of this tiny home, a 377-square-feet apartment that was reconfigured to clearly separate the living and sleeping areas. A cabinetry wall is constructed with marine plywood.
L&M Design Lab leveraged the diagonal axis of an L-shaped, 366-square-foot flat in Shanghai to make it feel more spacious, carving out room for everyone’s hobbies—including a mini singing hall. The home, which is on the top floor of an older building, can be traversed in just 13 steps from north to south, say the designers, giving the project its name, A House Within Thirteen Steps. This view shows the diagonal axis of the apartment, looking back to the kitchen.
All of the finishes have neutral tones to fit the minimalist palette.
This custom storage bench with a built-in cabinet and mirror was designed and fabricated by Bean Buro. The unit is made from wood, marble, and an upholstered leather seat. It’s designed to create a moment of pause when arriving or leaving the apartment.
The slatted dividing wall creates a distinction between the living room and the entryway, which is essentially part of a larger open space that includes the dining area.
Bean Buro’s Urban Cocoon draws inspiration from Japanese teahouses. This reference point can be felt at the entryway, which features light timber and slatted screens.
The custom-built shaker-style cabinets are made of ultralight plywood and topped with Glacier White Corian countertops.
VonDalwig Architecture revitalized the parlor floor living room while preserving its original period details. Updates include new wide-plank light engineered wood flooring and Clé's Arc tiles, which add a graphic element to the interior of the decorative fireplace.
A Matter Made Arch single-tier chandelier hangs from the tall ceiling in the living room. The 606 Universal Shelving System is from Visoe.
Full-height windows at the southern end of the cabin frame picturesque forest views and draw natural light into the space. A wood-burning fireplace enhances the coziness of the living room, while bench-like seating creates space for sitting or dining.
The coffee table in the living area is an old trunk Ryan and Catherine found in a shed on their property.
The interior of the Airstream was reimagined using reclaimed materials. The flooring is made of old-growth Douglas fir, and the ceiling features yellow cedar sawmill offcuts. Ryan crafted the built-in sofa using more cedar sawmill offcuts, while Catherine sewed the drapery and the upholstery, using fabric she collected from various thrift shops and IKEA.
The pitched portion of the roof creates a high ceiling and an airy aesthetic in the living area, where large windows, including two half moon windows, facilitate plenty of sunlight.
The open living area is light and bright, with flexibility integrated into the plan. A simple oak credenza provides minimal separation between the living area and the cooking/dining space. Large windows introduce plentiful natural light, while sliding glass doors draw in the garden. Oak paneling conceals additional kitchen storage space.
The fireplace has an energy-retaining flue and a glass door to prevent air and heat loss.
The desk is a Greta Grossman Gubi 62-Series desk made from powder-coated steel, laminate, walnut, and lacquer. The floors are soaped Dinesen fir.
An eclectic mix of artful pieces is one of the signatures of White Arrow's magical look.
For the owners of the Jackson Residence—a retired couple with grown children—the completion of their contemporary rural home in Jackson, Wyoming, has been a long time coming. They acquired a sloped plot set amidst a dramatic landscape at the crest of the Gros Ventre Butte long ago—but they decided to wait until retirement before approaching Bohlin Cywinski Jackson to design and build their long-awaited forever abode.
Park City Design + Build created this indoor/outdoor, energy-efficient home for a Danish interior designer and her family.
White-painted walls and cabinetry are offset by pale wood kitchen counters, stair treads, and flooring to maintain Scandinavian design aesthetics as well as a light and airy feeling for the interior.
Additional windows and open shelving help Suita House in Osaka feel airy and modern.
A Frame TV by Samsung displays a digital image of a McFetridge painting.
Ben and Meag built everything themselves, using as many secondhand materials as possible.
Taking cues from their style-conscious clients, Jessica Helgerson Interior Design transformed an Amagansett home into a light-filled, Scandinavian-inspired getaway.
Regan Baker Design teamed up with contractor Markus Burkhardt and Sagan Design Group to design and build Tahoe’s first Passive House for a family of five, incorporating their vintage and heirloom quilts.
Twenty-foot sliders flank the living/dining area, providing spectacular views in both directions. The painting is by Randi Mork-Ulnes, Casper’s mother.
Floor-to-ceiling windows look out onto the woods and meadow surrounding the home. The stove is by Hwam.
In the living area, a Mags Soft 3-Seater sofa by Hay sits on a rug by Milo.
The guest house, offering an additional 500 square feet of living space, features a large, open area that doubles as both a living room and bedroom.
In contrast to the dark exterior, the interior of the main residence is dressed in a stark shade of white, complementing the original hardwoods lining the floor throughout. Various sized windows line the walls, inviting an abundance of natural light inside.
2020 is canceled due to the Coronavirus—but here’s your opportunity to take advantage of time spent at home.
Earth tones adorn the living room, which is anchored by a Sisal rug from ABC Carpet. A low-slung Dune sofa from Poliform is an invitation to lounge.
Custom metal shelves display books. The flooring throughout is white oak, and its color syncs nicely with the tones in the brick—inside and out.
New HVAC systems also improved the air quality and humidity in the home.
The coffee table can fold out and double as a dining table. The bathroom also has a folding door to save space.
A hand-finished, rammed-earth feature wall references the Danxia Landform Geological Park in the homeowners’ native Zhangye, which boasts striated, rainbow-colored mountains. It also acts as a sound buffer with the neighbors.
Now, a folding wood wall separates the living room from the master bedroom area. The designers also created a mezzanine above the living room that hosts the daughter’s playroom and can be accessed by a rolling ladder. The door to the right leads to the new bathroom.
In the open-plan kitchen, dining, and living area, oak flooring laid in a chevron pattern and idiosyncratic wood ceiling beams add texture and a graphic quality.
A porthole from the kitchen to the entrance—which makes reference to the seaside location—allows guests to be seen and welcomed as they arrive.
To ensure acoustic separation between the homes, the living spaces are located at either end, while service spaces are stacked adjacent to the central wall.
When Pablo Pérez Palacios’ Mexico City–based architecture firm PPAA was tasked with building an apartment tower to meet La Colonia Roma's need for additional housing, he faced a problem familiar to developers in historic neighborhoods everywhere. The site was occupied by a dilapidated home that dates to 1925, and local laws required that the facade and part of the structure be maintained. PPAA’s innovative approach was to cut the original three-story home in half, preserving enough of the building to front the street and hold two apartments replete with classic Victorian details like high ceilings and restored millwork. In the back of the lot, they designed a sleek eight-story apartment tower that would hold an additional nine apartments, for a total of 11 units. Not bad for a site that was previously an uninhabited single-family house.
Located in the center of Mexico City, the Cuernavaca House by Tapia McMahon entirely fills its site, closely abutting the adjacent streetscape. Upon entry, an ash stairwell extends from the ground floor to the roof terrace, acting as a sculptural element that connects all three floors. The striking residence has been selected for the RIBA International List for 2018.
After: The industrial accents were kept at the ceiling in a nod to its past. The city required interior insulation to fulfill code, which meant McCuen was unable to expose the more rough, industrial texture on the walls.
In the living room, oval-framed, oak wood display shelves and low-lying cabinetry match the large storage cabinet at the entrance. A Holden sofa by Verzelloni sits adjacent to Alison lounge chairs by Flexform. The table lamp is by Marset, and the reading lamp is by Vibia.
When tasked with updating a dark unit in San Sebastian, Mecanismo defied the convention of creating an open kitchen, instead placing it behind a glass wall that simultaneously integrates and separates the space.
Vintage rugs from Loon & Kiln are dispersed throughout the home.
The wood flooring is sustainably sourced windfall maple from Heritage Salvage.
The courtyard is an extension of the living room, which can be separated by a folding glass door. The angled roofline and clerestory windows are visible above the second-story bedroom window.
Huge header beams and thickened walls allow for a generous opening between the living room and deck, with doors that recess into the wall cavity and a seamless meeting between the indoor floor and the exterior decking.
A 15-foot-tall vaulted ceiling, a  clerestory, and a large sliding glass door flood the open-plan living area with plenty of sunlight.
A stepped drywall ceiling lends texture and interest on the interior. The open-plan public space, which includes the kitchen, dining area, and living room, is sectioned by a pair of box-like volumes that contain the two bathrooms; the two bedrooms are located at the rear of the house.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.