226 Living Room Light Hardwood Floors Pendant Lighting Design Photos And Ideas

The living spaces of house, built in 1972 or 1973, were originally divided into three—a kitchen, living and dining area, and an atrium (previous owners had covered the atrium with a roof). "The new owners wanted the interior space to flow as one, so we removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room," principal John Klopf says. "Some structural posts needed to remain to hold up the roof, but overall the space was opened up almost completely. The floor was leveled, and the plan freed up." The rainbow print is a 1960s Herman Miller trade poster, and the Vitamin Water print by a New York artist. A Sapien book tower from Design Within Reach sits next to the TV. The sofa is IKEA.
The children's playroom.
Matt made the table, chairs, and credenza in the dining area. The pieces work wonderfully with the Lindsey Adelman suspension lamp.
"They wanted a very practical house, with separate zones for kids and adults," said Taugbøl. "Because of the split levels, the experience of the space varies when you walk through it," and ascend the staircase. "The acoustics are also great due to the wood paneling in the ceiling." The Raimond pendent lights are from moooi, and the fireplace seating is IKEA.
The design consists of pieces with a masculine edge in neutral tones, with focused pops of color inspired by views out the windows of nearby buildings.
She accomplished this by adding a 13-foot-long highlight window that keeps the main living areas bright throughout the day.
The designers were able to retain the existing fireplace, making it a beautiful centerpiece of the living room. They painted the existing brick white, providing a neutral backdrop to the eclectic art collection and custom chandelier.
The home's furnishings and decor reflect the couple's personal style, with a blend of midcentury modern and Scandinavian-inspired pieces.
What was once walled off as a enclosed entryway is now open to the living space, creating a grand, welcoming, and light-filled front room.
The front entry and waiting area is stylish and sleek with a blend of Blu Dot and Herman Miller furnishings atop a hide rug from Forsyth.
The two yellow hanging pendants contrast with the light green and hint at the punches of yellow also found in the bathroom.
Jason lounges in one of two armchairs by midcentury designer Milo Baughman in the parlor-floor living room. The wood block coffee table is by Eric Slayton, a friend of the couple, and the modular Carmo sofa is from BoConcept. A 1952 piece by French industrial designer Serge Mouille, the Three-Arm Floor Lamp—widely referred to as the “Praying Mantis,” for its looming trio of arms—is a nod to the couple’s love of Parisian interiors; a branch-like chandelier by Los Angeles–based artist Gary Chapman hangs overhead.
Paired with a lime rendered staircase, a gray Moreau sofa by Pinch and vintage yellow side tables offer bright contrast to the living room’s limestone walls and timber frame. The couple laid some 20,000 pieces of reclaimed oak to create the floor’s herringbone pattern.
The double height hearth divides the main living spaces from the private bedrooms.
Looking towards the rear
Available in sizes that range from 872-square-feet to 1,076-sqaure-feet, Iniö makes for a spacious holiday or permanent residence.
Those in Glass Houses…

…Should consider sustainability! Brammy and Kyprianou wanted the house to be as open and light as possible, but large expanses of regular glass can result in excessive winter heat loss and summer heat gain—and they couldn’t afford two stories of double-glazing. So they opted for Viridian ComfortPlus glass, which is coated with an insulated film that is energy-efficient, reduces sound, and filters UV radiation.

viridianglass.com

Bladder Control

On such a small site there wasn’t much room left for a rainwater tank, which the couple wanted in order to reduce their water consumption (Australia 

has strict regulations due to drought). The solution is a clever PVC “water bladder” from Eco Sac concealed under the deck, which holds 3,000 liters of water collected from the roof and used to flush the home’s toilets and run the washing machine.

ecoplanit.com.au, waterplex.com.au
New Depths

Inspired by a local winery, George Kyprianou wanted a glass top on his subterranean wine cellar. The interior is lit, casting soft light into the living space at night and revealing the 132-year-old stone foundation. The three-quarter-inch glass lid sits flush with the floorboards; it opens with an ingenious device that Kyprianou devised using a 12-volt air compressor and a remote-controlled switch. When you push the button, the glass lifts just enough to be removed by hand.
The settings for the Haiku Senseme fan by Big Ass Solutions can be adjusted via an app.
The main room is conceived as a series of revolving scenes, bracketed by cabinets and a wall of FilzFelt, layered in panels to dampen sound.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom.
The living area features built-in concrete bench seating.
Indoor plants and rocks create a strong visual connection to the outdoors.
The circular kitchen and dining area feels like part of the garden.
A doorless sleeping space is located within the mezzanine level.
Subtle lighting gives the living room a cozy glow at night.
A versatile leisure room connects to a fully-glazed study and work room.
The open-plan living area looks out to stunning alpine views.
"The ceiling moldings were kept to create a sense of intimacy, and to blend the home’s classical style with the modern look of the kitchen," architect Maxime Moreau says. A PH Snowball light pendant by Louis Poulsen illuminates the living room, and a gas fireplace by Foyer Universel keeps it warm, with a mirror above the fireplace allowing light to bounce around the space.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
An L-shaped living, dining, and kitchen area overlook the backyard via full-height, triple-paned units from European Architectural Supply. "These high-performing European windows have substantial frames that are designed to not conduct cold and are also very well-sealed," the architects add. They used Schuco AWS75 Aluminium for the large first-floor units and Schuco SI82 uPVC for the smaller second-floor units. The striking drapery is from The Shade Store.
Located at the center of the home, the new two-level atrium connects the existing living areas to the attic spaces above.
A quiet reading nook.
Glass sliding doors by Bayerwald Fenster Hausturen offer a portal to the outdoors.
Built at the end of the 19th century, 411 Vanderbilt Avenue is a brick carriage houses that originally sheltered the horses and coachmen for an upscale estate on Clinton Avenue. The luminous living room features built-in shelving, custom cabinetry, and a gas fireplace with a customized wood mantel by Fitzhugh Karol further enhance the interiors.
The original fireplace and stucco ceilings were retained in the living lounge.
A living lounge with plenty of Victorian character.
Above the atelier are the kitchen, dining room, and living room—each placed on a separate floor.
"The column had to be affordable and nice to look at," note the architects. "So we bought a tree and put it right in the middle of the building. Between the tree and the facade, we have created new floors which are built in a spiral around the tree. This results in a very dynamic and open space."
Large expanses of glazing visually connect the living room with the garden.
The roofs of both wings converge at the garden to create a continuous porch around the house.
The newly opened kitchen, dining, and living space connect the home from front to back," Parish adds. "Operable windows on both ends allow for cross ventilation and unobstructed views, too." White oak millwork is shown throughout the space, including on the appliances.
"Originally the living room was on the first floor, but we moved it to the second floor so that this area would enjoy more daylight and wind," says Sumiou Mizumoto, director of Alts Design Office.
The house has 911 square feet of floor space spread across two levels.
White walls, natural light, and a neutral color palette provide an ideal setting for displaying the owners' art collection.
Formerly the garage, the new living room feels bright and spacious thanks to large windows, white walls, and a vaulted ceiling.
The open-plan living room connects to the kitchen and outdoors.
Aside from Bisazza tiles, “all American materials” were used for the fitouts and finishings.
A great way to spend the day reading a book.
Canny 'The New' Dining / Living
The stairs lead up to a home office that can be closed off with bespoke folding doors to become an extra bedroom for guests.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.