212 Living Room Light Hardwood Floors Bench Design Photos And Ideas

Now, built-in sofas line the perimeter of the room and utilize the room’s shape better.
The living area is oriented around a floating window seat crafted from oak. "We wanted a place for guests to comfortably sit, read, and reflect in the beautiful Colorado surroundings," says Tarah. "We sourced the perfect slab of white oak from a local mill. We kept the edges raw and used a light, matte finish that highlighted the natural beauty without it being over saturated. I wanted it to feel as unfinished and natural as possible."
The home is rich in crafted details, such as the fireplace in the dining room. Architect Nicholas Fiore refers to these kinds of unique, refined elements as “tailoring,” likening the process to crafting a bespoke suit. “Designing homes is interesting because there are very clear pictures in people’s minds about what a home is, and I don’t think these images vary widely,” he says. “So, I imagine the job as if I was a tailor making a suit, with dozens of decisions that will differentiate one suit from another. In this home, the modernity comes from these decisions, built up in layers.”
The parlor features a white oak window seat that receives eastern morning light.
The Summer House in the Stockholm archipelago, designed by Kod Arkitekter, emphasizes a strong connection with the forested surroundings and exceptional sea views beyond. The architects achieved this by combining a Scandinavian cottage vernacular with a simplicity inspired by Japanese design.
The couple intervened very little in the living room besides nudging the front door down the wall a foot—making room for the kitchen on the other side of the wall—and refinishing the fireplace tile in an inky black.
On one side of the house, a white central staircase leads to a split-level landing the Robertsons call "the reading room." "We needed a place to hang out and for the kids to read," explains owner Vivi Nguyen-Robertson. Awaiting the birth of the couple's son, she relaxes in a built-in reading nook in the library.
These non-obvious gifts are perfect for even the hardest-to-shop-for guys.
The living room is outfitted with a plush, built-in sofa with storage cubbies underneath. "It’s difficult to find ready-made pieces with storage that fit a unique space, so we built-in the desk, bed, and sofa," says Amy.
Inside, floor-to-ceiling windows and a clean white and wood palette make the landscape a focal point.
The kitchen is close to the living and dining spaces, yet also maintains separation.
The previous lean-to addition was kept, and the asbestos was carefully removed. “The original walls are smooth plaster with detail above the picture rail datum, in the cornices, and on the ceilings. The new work references this but flips it,” says Bokey-Grant. “The walls have a subtle texture up to a datum, and the smooth ‘hat’ above helps the spaces feel taller than they are.”
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
Cedar flooring spans the living area, corridor, and bedroom. The oversized bench can be used as a daybed, and the bifold windows open for al fresco living.
The black walnut coffee table slides into under the couch for additional floor space.
“I love using board and batten, because it gives you a way of making hidden doors,” Davis says. In the living room, there’s a hidden closet under the stairs. In the kitchen, near the stove, there’s a hidden spice rack.
The large wooden deck, crafted from Japanese red pine and chestnut timber, extends the living space into the forest. A view from the deck shows the curved interior and the roof structure.
The first floor is constructed primarily from sawara cypress, a species of wood native to central Japan this is cultivated for its high-quality timber.
The conversation pit provides an intimate view of the garden and backyard art studio.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
The view from the kitchen is layered, first glimpsing a partial view of the dining room and the stained glass at the front exterior in the distance.
The colors in the furniture highlight the rich tones of the preserved stained glass.
With regards to the woodwork, "all of the new stuff that we added all have modern profiles," says Rausch, but their application recalls the home’s traditional roots. White paint marries new and old.
The sunken living room created an opportunity for a bespoke joinery unit that can be used as a bench overlooking the courtyard as well as a storage space for books and objects. Topped with the same Iranian travertine marble that is used for the flooring in the entrance, it extends the hallway along the courtyard into the living room.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
All of the finishes have neutral tones to fit the minimalist palette.
This custom storage bench with a built-in cabinet and mirror was designed and fabricated by Bean Buro. The unit is made from wood, marble, and an upholstered leather seat. It’s designed to create a moment of pause when arriving or leaving the apartment.
The slatted dividing wall creates a distinction between the living room and the entryway, which is essentially part of a larger open space that includes the dining area.
Full-height windows at the southern end of the cabin frame picturesque forest views and draw natural light into the space. A wood-burning fireplace enhances the coziness of the living room, while bench-like seating creates space for sitting or dining.
The pitched portion of the roof creates a high ceiling and an airy aesthetic in the living area, where large windows, including two half moon windows, facilitate plenty of sunlight.
Ben and Meag built everything themselves, using as many secondhand materials as possible.
Earth tones adorn the living room, which is anchored by a Sisal rug from ABC Carpet. A low-slung Dune sofa from Poliform is an invitation to lounge.
Huge header beams and thickened walls allow for a generous opening between the living room and deck, with doors that recess into the wall cavity and a seamless meeting between the indoor floor and the exterior decking.
The original living room was converted into an open-plan kitchen and dining area with a living room that can be reconfigured into a bedroom. The use of natural materials and the large windows that flood the space with natural light and frame the views make the small space feel bright and airy.
In addition to project architecture and design, Veal and Stucker built and designed many of the furnishings, including a custom shelving unit, light fixtures, and seating.
A recessed sitting area forms ante spaces to bedrooms behind and provides quiet respite and more display space. Walls lined in groove timber to add character and texture
Living room with low built in units maximises sense of height to new living space, while shelves provide ample spaces to display client's wonderful collection of African artefacts
The curvy shape of this pink sofa gives it a fun, playful quality.
Designed by Studio B Architecture + Interiors, this modern farmhouse in Aspen allows a couple’s art collection to shine with understated finishes and materials. Views and natural light were maximized via large spans of glass to instill a sense of airiness while the same wood used throughout the home added warmth. The minimalist interiors provide a muted canvas for their artifacts collected from travels to Africa and Indonesia, and art which includes 8-foot wooden sculptures, baskets from around the world, and Native American pieces including from R.C. Gorman.
Storage cabinets are located above and to one side of the daybed in the living area; there's also storage built into the daybed itself.
Ladder to loft adds a playful element.
The post-and-beam construction features tongue-and-groove ceilings and walls of glass throughout.
When not in use,  a TV is covered by a sliding barn door.
Thirteen windows in the apartment help maximize the fantastic views. The seating—including a sectional from West Elm and daybed from BoConcept—is now complemented by a fireplace specified by the firm.
Another 20 loft homes are available in the concrete building starting on the second floor. These spacious residences will feature wide white oak flooring, along with restored concrete beams and columns.
The kitchen is open to the conjoined living and dining area, providing connection between all social spaces with unobstructed views outward.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.