867 Living Room Light Hardwood Floors Sofa Design Photos And Ideas

A blank wall leaves the family room for a home entertainment system.
The white marble table that sits behind the sofa had a past life as the former kitchen countertop. The ceiling moldings are original.
Contributing to the home's DIY look are the birch plywood boards that are used as flooring in the living room and the expansive shelving system which is suspended from a bright yellow steel reinforcing frame. "We are book lovers so the bookshelves are a central part of our home experience.," says Berasategui.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
The view from the kitchen is layered, first glimpsing a partial view of the dining room and the stained glass at the front exterior in the distance.
The colors in the furniture highlight the rich tones of the preserved stained glass.
With regards to the woodwork, "all of the new stuff that we added all have modern profiles," says Rausch, but their application recalls the home’s traditional roots. White paint marries new and old.
The updated doors are beautiful and functional, and are inspired by Japanese shoji screens.
Wood beams contrast with the white shiplap walls in the living area, where the adults sleep on a pull-out sofa.
The family room on the second level.
“We were keen to approach this project with a minimal aesthetic to amplify the brutalist architecture of the Barbican Estate,” explains the firm.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
In the living room, a Malm stove faces a Como sectional from Design Within Reach.
In the living room, a vintage tapestry by Alexander Girard anchors the space. The sofa was found on Craigslist, and the rug was purchased from Blue Parakeet Rugs.
A built-in couch defines the living room and provides plenty of seating for the family.
L&M Design Lab leveraged the diagonal axis of an L-shaped, 366-square-foot flat in Shanghai to make it feel more spacious, carving out room for everyone’s hobbies—including a mini singing hall. The home, which is on the top floor of an older building, can be traversed in just 13 steps from north to south, say the designers, giving the project its name, A House Within Thirteen Steps. This view shows the diagonal axis of the apartment, looking back to the kitchen.
All of the finishes have neutral tones to fit the minimalist palette.
The slatted dividing wall creates a distinction between the living room and the entryway, which is essentially part of a larger open space that includes the dining area.
Bean Buro’s Urban Cocoon draws inspiration from Japanese teahouses. This reference point can be felt at the entryway, which features light timber and slatted screens.
VonDalwig Architecture revitalized the parlor floor living room while preserving its original period details. Updates include new wide-plank light engineered wood flooring and Clé's Arc tiles, which add a graphic element to the interior of the decorative fireplace.
A Matter Made Arch single-tier chandelier hangs from the tall ceiling in the living room. The 606 Universal Shelving System is from Visoe.
The coffee table in the living area is an old trunk Ryan and Catherine found in a shed on their property.
The interior of the Airstream was reimagined using reclaimed materials. The flooring is made of old-growth Douglas fir, and the ceiling features yellow cedar sawmill offcuts. Ryan crafted the built-in sofa using more cedar sawmill offcuts, while Catherine sewed the drapery and the upholstery, using fabric she collected from various thrift shops and IKEA.
The pitched portion of the roof creates a high ceiling and an airy aesthetic in the living area, where large windows, including two half moon windows, facilitate plenty of sunlight.
The open living area is light and bright, with flexibility integrated into the plan. A simple oak credenza provides minimal separation between the living area and the cooking/dining space. Large windows introduce plentiful natural light, while sliding glass doors draw in the garden. Oak paneling conceals additional kitchen storage space.
The fireplace has an energy-retaining flue and a glass door to prevent air and heat loss.
An eclectic mix of artful pieces is one of the signatures of White Arrow's magical look.
For the owners of the Jackson Residence—a retired couple with grown children—the completion of their contemporary rural home in Jackson, Wyoming, has been a long time coming. They acquired a sloped plot set amidst a dramatic landscape at the crest of the Gros Ventre Butte long ago—but they decided to wait until retirement before approaching Bohlin Cywinski Jackson to design and build their long-awaited forever abode.
Park City Design + Build created this indoor/outdoor, energy-efficient home for a Danish interior designer and her family.
White-painted walls and cabinetry are offset by pale wood kitchen counters, stair treads, and flooring to maintain Scandinavian design aesthetics as well as a light and airy feeling for the interior.
Additional windows and open shelving help Suita House in Osaka feel airy and modern.
Taking cues from their style-conscious clients, Jessica Helgerson Interior Design transformed an Amagansett home into a light-filled, Scandinavian-inspired getaway.
Twenty-foot sliders flank the living/dining area, providing spectacular views in both directions. The painting is by Randi Mork-Ulnes, Casper’s mother.
Floor-to-ceiling windows look out onto the woods and meadow surrounding the home. The stove is by Hwam.
In the living area, a Mags Soft 3-Seater sofa by Hay sits on a rug by Milo.
Tucked in a historic neighborhood in Barcelona are cloisters dating back to the 19th century amid a large courtyard and small gazebo by Antoni Gaudí. For the last 20 years, the space housed a fabrics warehouse before becoming a residence. The original architectural and structural elements of value were restored and rehabilitated. A number of facets were left exposed including hand-carved stone details, horizontal belt courses, columns, and imposts for the vaults. The interiors were defined by a minimalist, Nordic style with contemporary nods in furnishings.
The guest house, offering an additional 500 square feet of living space, features a large, open area that doubles as both a living room and bedroom.
In contrast to the dark exterior, the interior of the main residence is dressed in a stark shade of white, complementing the original hardwoods lining the floor throughout. Various sized windows line the walls, inviting an abundance of natural light inside.
Earth tones adorn the living room, which is anchored by a Sisal rug from ABC Carpet. A low-slung Dune sofa from Poliform is an invitation to lounge.
New HVAC systems also improved the air quality and humidity in the home.
The coffee table can fold out and double as a dining table. The bathroom also has a folding door to save space.
A hand-finished, rammed-earth feature wall references the Danxia Landform Geological Park in the homeowners’ native Zhangye, which boasts striated, rainbow-colored mountains. It also acts as a sound buffer with the neighbors.
Now, a folding wood wall separates the living room from the master bedroom area. The designers also created a mezzanine above the living room that hosts the daughter’s playroom and can be accessed by a rolling ladder. The door to the right leads to the new bathroom.
In the open-plan kitchen, dining, and living area, oak flooring laid in a chevron pattern and idiosyncratic wood ceiling beams add texture and a graphic quality.
To ensure acoustic separation between the homes, the living spaces are located at either end, while service spaces are stacked adjacent to the central wall.
When Pablo Pérez Palacios’ Mexico City–based architecture firm PPAA was tasked with building an apartment tower to meet La Colonia Roma's need for additional housing, he faced a problem familiar to developers in historic neighborhoods everywhere. The site was occupied by a dilapidated home that dates to 1925, and local laws required that the facade and part of the structure be maintained. PPAA’s innovative approach was to cut the original three-story home in half, preserving enough of the building to front the street and hold two apartments replete with classic Victorian details like high ceilings and restored millwork. In the back of the lot, they designed a sleek eight-story apartment tower that would hold an additional nine apartments, for a total of 11 units. Not bad for a site that was previously an uninhabited single-family house.
After: The industrial accents were kept at the ceiling in a nod to its past. The city required interior insulation to fulfill code, which meant McCuen was unable to expose the more rough, industrial texture on the walls.
In the living room, oval-framed, oak wood display shelves and low-lying cabinetry match the large storage cabinet at the entrance. A Holden sofa by Verzelloni sits adjacent to Alison lounge chairs by Flexform. The table lamp is by Marset, and the reading lamp is by Vibia.
When tasked with updating a dark unit in San Sebastian, Mecanismo defied the convention of creating an open kitchen, instead placing it behind a glass wall that simultaneously integrates and separates the space.
The wood flooring is sustainably sourced windfall maple from Heritage Salvage.
A 15-foot-tall vaulted ceiling, a  clerestory, and a large sliding glass door flood the open-plan living area with plenty of sunlight.
A stepped drywall ceiling lends texture and interest on the interior. The open-plan public space, which includes the kitchen, dining area, and living room, is sectioned by a pair of box-like volumes that contain the two bathrooms; the two bedrooms are located at the rear of the house.
Large openings frame views of the tree line and the lake beyond. The heart of the living room is a stone tile fireplace, which references an element found in traditional cottages.
In the public spaces, large sliding glass doors provide a seamless connection for indoor/outdoor living.
Another angle of the living room.
The living room includes a vintage George Nelson sling sofa and concrete stools by CB2.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.