199 Living Room Light Hardwood Floors Ottomans Design Photos And Ideas

Amanda got rid of the mirrored wall and installed FLOS AIM Pendant Lights in the living room.
An abstract painting by Fong Min Liao lends a graphic focus on the white walls next to a shelf displaying Amanda’s ceramic collection.
Architect Amanda Gunawan’s 1,620-square-foot Biscuit Loft in Downtown L.A. is awash in gentle light. Designed by French-born, Missouri-based architect E.J. Eckel in 1925, the building had been converted by Aleks Istanbullu Architect in 2006 into a live/work complex. Amanda introduced Japanese-inspired touches to soften the industrial language. The harmonious living room features a CB2 sofa, white Eames Lounge Chair and Ottoman, Knoll Wassily Chair, and a rug and timber bench from Zara Home.
Beyond the facade of rough-cut logs laid out in a diagonal pattern, Casper and Lexie Mork-Ulnes’ rural Norwegian home is defined by a material palette of pine, brightened by the natural light and wood and meadow views that pour through the floor-to-ceiling windows.
Great Room
A concealed door opens into the principal bedroom suite.
In the living room, an Era sofa from Lytle Pressley joins a Calder coffee table by Minotti and a Grand Repos armchair and ottoman by Antonio Citterio for Vitra. The fireplace is by Fireorb.
“The house went up so fast compared to a lot of buildings we do, because it’s such a simple design,” explains designer Tim Whitehill.
The simple living room features a wood-burning stove to keep the space cozy in colder months. The interior material palette was kept simple and practical. The ceilings and trims are pine, while doors are crafted from hemlock timber.
Inside, floor-to-ceiling windows and a clean white and wood palette make the landscape a focal point.
Perhaps the most alluring view came this past winter, when a blanket of snow covered the landscape for many months. The home also became an unexpected refuge when the couple's annual travel plans were cancelled at the start of the COVID-19 pandemic.
Alex painted the wall behind the mahogany built-in unit the color Messenger Bag by Sherwin Williams, a green that echoes the foliage outside. The concrete side tables are from the Kreten Series by Souda.
Black leather West Elm sofas anchor the room atop a gridded Annie Selke rug.
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
The home’s interior is a fusion of glass and reclaimed redwood, the latter sourced from a nearby decommissioned airplane hangar.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
The swing in the living room is ash wood, the floors is ambrosia maple.
The black walnut coffee table slides into under the couch for additional floor space.
The combined living, dining, and kitchen areas take up the main floor. "The goal for the design was to feel [as though you are] outside," says Dignard. Large, sliding glass doors capture the view and lead to an exterior deck.
A pink, modular Valley sofa sits with a green Kelly ottoman, both from Jardan, in the living room.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
The ceiling height was lowered over the seating area in the living room to create a cozy enclosure there, while double-height windows on the perimeter bring in yet more light.
A look back at the atrium on the left and the foyer on the right—sleek, built-in storage lines the entry on one side, opposite a two-sided fireplace.
The design team added new perimeter window openings to encourage light into the home wherever possible.
The wood-wrapped footbridge on the floor above defines the passage into the living room.
A built-in couch defines the living room and provides plenty of seating for the family.
L&M Design Lab leveraged the diagonal axis of an L-shaped, 366-square-foot flat in Shanghai to make it feel more spacious, carving out room for everyone’s hobbies—including a mini singing hall. The home, which is on the top floor of an older building, can be traversed in just 13 steps from north to south, say the designers, giving the project its name, A House Within Thirteen Steps. This view shows the diagonal axis of the apartment, looking back to the kitchen.
The pitched portion of the roof creates a high ceiling and an airy aesthetic in the living area, where large windows, including two half moon windows, facilitate plenty of sunlight.
Taking cues from their style-conscious clients, Jessica Helgerson Interior Design transformed an Amagansett home into a light-filled, Scandinavian-inspired getaway.
Twenty-foot sliders flank the living/dining area, providing spectacular views in both directions. The painting is by Randi Mork-Ulnes, Casper’s mother.
Tucked in a historic neighborhood in Barcelona are cloisters dating back to the 19th century amid a large courtyard and small gazebo by Antoni Gaudí. For the last 20 years, the space housed a fabrics warehouse before becoming a residence. The original architectural and structural elements of value were restored and rehabilitated. A number of facets were left exposed including hand-carved stone details, horizontal belt courses, columns, and imposts for the vaults. The interiors were defined by a minimalist, Nordic style with contemporary nods in furnishings.
Custom metal shelves display books. The flooring throughout is white oak, and its color syncs nicely with the tones in the brick—inside and out.
New HVAC systems also improved the air quality and humidity in the home.
The coffee table can fold out and double as a dining table. The bathroom also has a folding door to save space.
A hand-finished, rammed-earth feature wall references the Danxia Landform Geological Park in the homeowners’ native Zhangye, which boasts striated, rainbow-colored mountains. It also acts as a sound buffer with the neighbors.
Now, a folding wood wall separates the living room from the master bedroom area. The designers also created a mezzanine above the living room that hosts the daughter’s playroom and can be accessed by a rolling ladder. The door to the right leads to the new bathroom.
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
Designed by Atelier Du Pont, this breathtaking property exists in harmony with the surrounding landscape. Oriented in a manner that creates minimal impact on the existing terrain, the house idyllically nestles into nature, with vast views of the encompassing trees and vegetation. Inside, an orange Ligne Roset Sofa provides a comfortable space for rest and relaxation. A triangular window provides a picture of the tree canopy beyond, while drawing in natural light.
from the deck looking into living room
Furniture is now placed within the confines of the platform to create a defined seating area.
The active family had just returned from a three-year stint in Amsterdam and wanted a low-maintenance weekend retreat that would "give us energy and not take it away," explains Sara, who is the president of vintage-inspired home decor company Schoolhouse.
When the current owners laid eyes on this home's spectacular city views, they instantly fell in love with the 1958 dwelling. In addition to amazing vistas, the custom-designed house had an authentic midcentury vibe and a cool chevron floor plan. However, the 3,600 square foot home had tiny, closed-off rooms, awkward spaces, and low ceilings that were "begging to be vaulted." Portland-based Risa Boyer Architecture renovated the midcentury house, opening up ceilings to make them vaulted, adding floor-to-ceiling windows, and expanded the kitchen and gave it a modern look with walnut cabinets.
Hundreds of books were provided by publishing partner Wydawnictwo Albatros.
The Iwaki cast-iron wood stove by Invicta keeps the space warm during Poland’s cold winters.
The windows, which tower over 16 feet, provide plenty of natural light for the cabin.
The bright yellow skylight was deliberately placed closest to the living spaces in the house, as the color signifies Venus and activity.
Edwards Anker designed the indoor/outdoor Knotties chairs in waterproof rattan, as well as the solar chandelier, which uses photovoltaic modules to power LED bulbs and illuminates Capiz shells.
Inside the guest house, exposed beams along the rafters create a barn-like atmosphere, which is enhanced by a double-sided fireplace. Large sliding doors provide natural air circulation and enhance the indoor-outdoor connection.
The Country French style is more apparent in the family room, which features a cathedral ceiling strapped with wooden beams. Natural light seeps into the space from large windows and doors along both sides of the room, as well as dormer windows along the ceiling.
A view down onto the soaring living room.
Burrow's New York City showroom.
Midcentury completists score the ultimate catch: a 1959 post-and-beam fixer-upper in which to showcase their sprawling collection.
Throughout the home, the floors were replaced with light hardwood to make the space feel more modern and open. Baer brought in a MBH Sectional in White Linen and a Hotel Collection metal-and-stone coffee table alongside the Sams International Atlas Woolen Rug. In this space, the Raskinds added a touch of Hollywood glamour with the red velvet midcentury chairs. They finished off the look by painting the original fireplace with Cover of Night by Dunn Edwards and added hexagonal tiles at the base.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.