118 Living Room Light Hardwood Floors Standard Layout Fireplace Design Photos And Ideas

Living 02
Living 01
A fluid, open layout seamlessly connects the living lounge to the dining area.
The dining room sits just off the living room.
A brick fireplace creates a strong centerpiece for the living space, which is bright an airy thanks to ample natural lighting.
Canny 'The New' Dining / Living
Fireplace Detail w/ Custom Hinged Screen
Living Room
The chimney is clad in stone, with a fireplace on each floor, and can be seen through the large skylight in this living space.
A detail of the wood-buring fireplace.
The cozy living area features a white-on-white palette.
The master bedroom fireplace with a marble surround was also fully restored by the clients.
The clients restored the living room's marble fireplace and painted the grate Benjamin Moore Black. New crown molding was added and the walls painted Sherwin Williams Origami White.
Living Room
Key pieces of joinery were used to visually distinguish the thresholds defining the foyer, living and dining areas, kitchen, butler’s pantry, and study.
Approaching the remodel with a less-is-more philosophy, Downie North did minimal alterations to make the building's existing 6,782-square-feet footprint more efficient and intuitive.
In the living room, the ceilings were vaulted, which now adds to the bright and airy feeling of the open-plan layout.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The team demolished the existing internal walls to open up the interiors and create a single, large living and dining area.
With fresh white walls, larch parquet flooring, and a sleek black fireplace, the apartment now radiates an open, airy environment. A beautiful pink staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining spaces.
An open layout seamlessly connects the living lounge to the dining area.
The sofa had to be large and deep enough that the couple and their dog could lay back, watch TV and enjoy the space. So, we had a sectional custom made and upholstered in a heavy duty Kravet fabric.
The living room also features floor-to-ceiling windows, an original marble mantle, as well as a wood-burning fireplace.
Sustainable features include locally and sustainably harvested Victorian hardwood with low VOC finishes and formaldehyde-free plywood.
The owners asked for new common spaces with improved connectivity to the back garden and swimming pool.
WARC Studio founder Andrew Wilson came up with a design solution that would open up the interiors to the garden and pool, but still protect the home from the harsh afternoon sun from the west.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
Dining & Living
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
Bornstein’s living room features an intriguing collection of furniture. The sofa is made by Swedish manufacturer Ire. The 1970s wood burner was a secondhand store find, and the wood table, by Bruno Mattson, was found in a bin at a recycling station. He inherited the lounge chair from his parents.
The living spaces of house, built in 1972 or 1973, were originally divided into three—a kitchen, living and dining area, and an atrium (previous owners had covered the atrium with a roof). "The new owners wanted the interior space to flow as one, so we removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room," principal John Klopf says. "Some structural posts needed to remain to hold up the roof, but overall the space was opened up almost completely. The floor was leveled, and the plan freed up." The rainbow print is a 1960s Herman Miller trade poster, and the Vitamin Water print by a New York artist. A Sapien book tower from Design Within Reach sits next to the TV. The sofa is IKEA.
#livingrooms #trapeze #Turkishrug #Eames #lounge #chair #roomandboard  #light #Victorian #SanFrancisco
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
T
Built into the wall near the sofa bed is an electric fireplace with a smart TV above it.
A light blue sofa bed was purchased from IKEA.
To one side of the entrance door is a large, light blue, chaise lounge-style sofa bed.
The simple interior decor, and natural materials like wood and stone help this holiday home harmonize with its environment.
Living Room
Matali Crasset’s Lanterne suspension fixture in the spruce-paneled stairwell was originally created for a French cathedral.
Pine chairs designed by Axel Einar Hjorth in the 1930’s flank ceramist Armelle Benoit’s stoneware fireplace with enameled hood.
Pine chairs designed by Axel Einar Hjorth in the 1930’s flank ceramist Armelle Benoit’s stoneware fireplace with enameled hood.
On the top floor, a Cumberland chair by Thos. Moser faces a Room & Board ottoman, a Twiggy lamp by Foscarini, and a vintage sofa upholstered in cowhide.
Lift-slide doors by Dynamic Windows allow easy access to planted rooftops that serve as small yards. The staggered rectangular panes, also by Dynamic Windows, reference the home’s multilevel configuration.
Fashion designer Josie and her husband Ken Natori are big fans of traditional Japanese architecture, so when Brooklyn-based practice Tsao & McKown Architects designed their home in Pound Ridge, New York, they used a heavy, exposed-timber structure, and included Japanese-style gardens and landscaping.
In the living room, layers of plaster were removed to expose the original brick fireplace surround, and a brick step was added; the black metal gas insert is by Heat & Glo. Tablo Tables from Normann Copenhagen sit on a rug from Safavieh, and the light fixture was designed and fabricated by Nathan Warner of Warbach.
-
Denver, Colorado
Dwell Magazine : September / October 2017

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.