626 Living Room Medium Hardwood Floors Design Photos And Ideas

Expansive windows have been installed to flood the house with sunlight and capture sweeping views of the park outside.
Stadt Architecture’s Christopher Kitterman transformed a generic studio in Chelsea into a bright one-bedroom apartment for Vancouver couple Dale Steele and Dan Nguyen. The living room features a Hans Wegner GE290 lounge chair upholstered in leather by Spinneybeck, a round rug and Cobble Hill Adams sofa from ABC Carpet & Home, a Pedrera coffee table by Gubi, and a Bob side table by Poltrona Frau. An automated lift raises a TV from inside the custom millwork under the window. Acid-etched tempered glass doors lead to the bedroom.
The shallow plan helps with cross ventilation, while a deep overhang to the north provides shade for the living areas in the summer.
In the wide hallway between the kitchen and additional bedrooms is an entertainment and leisure space.
Overhead storage and wall cabinetry were removed to make the interior more spacious.
Thanks to the new large windows and crips white paint, the living room now encompasses a fresh, inviting atmosphere.
The living room was revitalized by Decor Aid with several new furniture additions and refined accents. The balance of the space also had to be perfected with object placement. Each sculptural piece incorporates a different material, adding further layers of visual interest.
Living Room
View from Living Room to Dining Room
The main living room becomes a central and multi-functional zone for the entire the family.
Traditional features like the high ceilings, decorative moldings, and parquet flooring take on a softer, modern look when juxtaposed against a contemporary selection of furniture.
The design choices showcase the entry's grand scale and generous proportions.
The entrance hall is restored to its former glory with a bold choice of moody hues and mysterious wall coverings.
The living room’s large wall of glass frames a view of the adjoining grassy field and Puget Sound, visually blending indoors and outdoors.
Materials enhance this natural connection, reflecting the silvery hues of the overcast sky of the Pacific Northwest and tying the building to the forest floor.
Inside the southern pavilion, there is the primary open-plan living space, a study, a laundry room, and a guest bedroom and bath. The northwestern pavilion (not seen here) is more private and is occupied by the master bedroom and ensuite. The two structures are linked by a breezeway with an outdoor shower.
Glazing on both sides gives the television room an airy, pavilion-like feel.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
Thanks to the glazed partition, views from the living room continue directly into the kitchen area and bedroom.
Bold, saturated tones contrast beautifully with the metallic finishes and neutral colors that characterize the furnishings in the living room.
An upper-level media room.
The open plan was designed for family gatherings and easy entertaining.
The floor in which the living and dining rooms are located on is made of reclaimed wood. The space takes on a midcentury vibe and has been furnished with pieces from Brazilian designers from the 1950s and 60s, such as Jorge Zalszupin and Sergio Rodrigues.
The historic rooms toward the front of the house have been rehabilitated and restored.
Here are the masterminds behind this renovation, Robert Highsmith and his wife, Stefanie Brechbuehler—co-founders of Workstead.
Workstead Sling Chairs.
This room feautres an Adrian Pearsall sofa, Workstead Sling Chairs, an antique British colonial mahogany bed that is used as a coffee table, Workstead Lodge Chandelier 3, and Jim Bindman floor lamps.
This room houses a Lawson Fenning Moreno sofa and lounge chairs, an antique mosaic-horn coffee table, and Workstead Signal globe and sconce lights.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
The new addition looks like a refined, modern version of the existing house, which is more than 50 years old.
Bice also added a second master suite at the back of the house, which is accessible by a separate stairwell.
Vintage Etched wire-brushed walnut flooring with built-in heating is used throughout the home.
The den, located above the living room, connects to an at-grade fire pit terrace to the south, as well as an elevated deck with views of the lake to the north.
The double-height space includes a built-in reading nook, a coffee cubby, a minibar, and cupboards stacked high with board games.
The great room is anchored by a 25-foot-high granite, wood-burning fireplace with a reclaimed timber mantle located beneath Alumicor skylights.
The team matched and continued the 1960s-era red oak floor into the living room, which gained an entire wall of new sliders from Western Window Systems. “We wanted to preserve the original intent of the house wherever we could,” Dimster notes.
Colourful furnishings animate the space. Thonet armchair, Jardan Nook lounge and Hay side tables provide a comfortable, deliberately low key setting.
Shane and Claire have a one-year-old son, Malcolm.
In the living room, a pair of Frog chairs by Piero Lissoni for Living Divani join custom leather furnishings. The family can finally display all their books and artworks, including the large-scale piece, Topophilia-Imbuing in Monet, 2005, by Keiko Hara.
The choice of furniture reflects the period of the house. For instance, the study features chairs by Charles Eames and Eero Saarinen.
The original flooring was a mix of parquet and carpets, with black slate stone at the entry and in the bathrooms and kitchen. During the renovation, the original HVAC system was replaced with radiant floor-heating technology, and the slab was recasted. The main rooms were then finished with solid walnut parquet throughout.
The second loft can hold two single mattresses.
The nook seat serves as a toddler sleeping surface. With the additional space, there is now enough room for a desk, toy boxes, clothes storage, wall shelving, etc. The main living area is directly outside this room.
They started with the 24-feet Payette model and made the lofted areas higher by expanding the standard gable roofline to allow for more headroom.
The couple were impressed by one of TruForm's earlier projects, a Payette model named "Tess." While they adored Tess’s excellent craftsmanship, they knew they needed more space for their growing children, so they experimented with a variety of customization options using TruForm's online design feature.
De Poorter lowered the living room floor by about three feet to allow for larger windows. Vintage Sade sofas, purchased in Berlin, join an Arco lamp by Achille Castiglioni for Flos, a Noguchi coffee table, and a painting by family friend Hugo de Clercq.
The architects removed a non-original addition on the existing property, and rearranged the existing rooms to create a more flexible layout.
Horner remembers his first visit to the home: "The architecture in the main living area was fantastic, and we just wanted to preserve that and concentrate on the areas of the home that were ill-considered."
In the living room, the designers preserved the existing Douglas fir paneling on the ceiling and walls, the fireplace, and the firewood niche. The cooler tones in the sofa from Design Within Reach, rug from Kush Rugs, and knitted poufs from SMG Collective balance out the wood and dial up the cozy factor.
With plants both inside and out, the house feels immersed in nature.
Much of Zee's furniture is made by herself with Katie Gong including her coffee table, dining table, and large bench. The pendant lamps are by Sam Lee with a Saffron and Poe chair in the corner and Kudd Krig Home tapestry behind. The neon art on the wall is by Meryl Pataky, and the ceramic knots are by MQuan Studio.
The screen porch frames views of the dense woods.
The living room at the heart of the home has been designed using a panelized building system to reduce labor needs on the island.
Large picture windows in the open living room frame the surrounding forest.
Aumas reads on a vintage Swan sofa by Arne Jacobsen. The teal side table is from a Berlin flea market; the walnut stool by Charles and Ray Eames is from an antique store in Brussels; Aumas himself made the art on the wall.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.