213 Living Room Medium Hardwood Floors Recessed Lighting Design Photos And Ideas

The interior is arranged over several levels across two floors, and it spirals upward from the front door. Dawn Clark Netsch once said it’s “designed like a corkscrew.”
The open floor plan highlights the dichotomy between the two halves of the site: ribbon windows screen the view of the street opposite picture windows that frame the treetops and lake.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Preda elegantly reallocated the space to contain a side-by-side living room and dining room area, with the latter defined by a custom Cor-Ten steel and zebrawood bookcase designed by the firm. The dining table is by Alepreda for miduny, the firm’s sister furniture company. The fireplace is an ethanol model, since incorporating a chimney wasn’t possible in the building.
The two simple volumes are intersected by an internal courtyard that maintains visual transparency between the front and back of the home.
The home’s Japanese name loosely translates to “Sun House”—which is apt, given its emphasis on natural light. Three sets of full-height doors slide away to open the interior to the outdoors, while the angled roof eaves deflect unwanted solar gain in the summer without blocking access to the low winter sun.
The upper penthouse provides stunning city views from a terrace that extends off the living room.
This living room features a custom sofa and leather, brass, and hardwood armchairs by Atra Form. A cluster of coffee tables includes the Paloma painted steel coffee table designed by Pedro Ramirez Vazquez, a custom brushed brass side table by Atra Form, and the Telugu Suar stained wood side table by NAMUH.
Shalina Kell is a graphic designer and a maker—and now she can add "tiny home builder" to her resume. The single mom lives with her teenage daughter in a lovely, light-filled, 350-square-foot tiny home in Sacramento that she built and designed herself.
The living room has reflected sofas and plenty of shelves for the library of books
Sliding glass doors open the lower-level living room to the outdoors. Stone steps bridge the sunken biofilter pond surrounding the home.
A long, slender skylight illuminates the top-floor lounge area. "The home’s location on the eastern slope of the creek ensures prolonged sunlight throughout the year, while also being optimally exposed to the prevailing rising air currents in the valley," states the firm.
The bright pink and leopard print furnishings are reminiscent of Betsey's clothing line.
A corner window unit in the living room offers a full view of the  swimming pool, with narrow sight lines and a slim corner post. Additional windows wrap around both sides of the room.
The house’s original asymmetry remains pronounced in the remodel. The custom island, over 11 feet long and made of fir with leather panel inlays trimmed with patina steel, was designed by Carolyn Woofter, and works to separate the living area from the enlarged dining area, which can now seat 16 people for dinner. The Cornogs commissioned the carving between the windows. It’s by Monica Setziol-Phillips, Leroy Setziol’s daughter.
Many of the windows facing the view were enlarged. Greg and Kirsten opted not to bring in easier-to-maintain aluminum framing. Instead they stuck with Douglas fir, albeit with thinner stocks. “I definitely felt the gravitational pull towards midcentury,” Greg explains. The original fireplace was redone in local basalt to match a pair of new hearths, one upstairs and one on the patio.
The open floor plan features a whitewashed interior, beamed wood ceilings, splashes of hardwood, and a freestanding vintage fire drum fireplace sourced by Wilson’s wife Coco.
In the living room, Splinter Society designed a sculptural divider made of African gold marble, mild steel, and smoked mirror. The sofas are from Meizai and the <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">throw pillows are from Figgoscope Curates</span><span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">.</span>
Large windows throughout the home frame expansive views of Sonoma's rolling hills, forests, and farms.
The forum is located in the heart of the home, where the workshop meets the couple's private living quarters, which they refer to as their retreat.
The spacious living room features full-length windows that create a connection with nature. Pink plaster walls were restored to their original condition, as were plywood built-ins.
In the living room, vintage side chairs by Milo Baughman sit opposite a coffee table by Carlo Contin for Meritalia and sofa by Antonio Citterio for B&amp;B Italia.
Saddle Peak Residence by AUX Architecture
A view of the living room and kitchen.
Living Room
Living Room
Living Room
Beside one of the building's original stained-glass windows, a handmade "church banner" by Shelby Rodeffer pays homage to Dolly Parton, Loretta Lynn, and Tammy Wynette.
The 1894 Queen Anne Victorian features an open floor plan that juxtaposes classic original features with cool modern elements—many of which are customized for the home.
A cozy, library-like reading area lies just off the dining area. The wood-burning fireplace has a gas starter.
Full-height French doors lead from the den to the pool area.
Inside, the 4,043-square-foot property features reclaimed wood floors and beamed ceilings.
The kitchen overlooks an additional sitting area and a home office separated by glass doors.
The extra 14-inch ceiling height brings light and harbor views into the space, while transom windows add a bonus sky view.
Fotsch reframed the great room, adding 14
“The overarching goal was to preserve the rustic character of the original building without making any compromises in terms of modern comfort,” says La Firme. The team hid modern appliances (like the refrigerator) below eye level and worked with the original, century-old structure of The Barn.
Subtle curves introduced throughout the design, such as in the built-in casework and stone plinth, soften the geometric plan of the home.
Kitchen looking North
A recessed light extends along the length of the cabin, from the kitchen through to the living room.
Each cabin comes equipped with a fully functional kitchen. Above, a wooden countertop echoes the hand-hewn, reclaimed wood on the walls, which was provided by John Loerchner's brother.
The second-story loft provides additional living space.
Sliding glass doors open up the living room to a private patio with water views.
Clare Conklin's living room features subtle earth tones and a mix of wood finishes.
Views of the newly landscaped garden can be appreciated from two walls of glass in the living room.
The view from the entry now encompasses open and airy living spaces that connect to the garden via floor-to-ceiling glass.
Oak floors feature throughout the home.
Walls of glass bring in views of the outdoors.
A main tasting room occupies the center of the new building and includes a bar, outdoor terrace, seating area, and hearth. A library and kitchen flank the tasting room and offer a range of spaces for gathering and wine tasting.
A variety of carefully placed windows fill the living/dining/kitchen unit with light while maintaining a sense of privacy.
The home's asymmetrical gabled roof defines the ceiling heights of the interior spaces.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.