203 Living Room Medium Hardwood Floors Rug Floors Design Photos And Ideas

“Stone, timber, heaviness, masculinity were definitely very big a few years ago, but now it’s becoming more feminine, intricate, and delicate as far as architecture,” explains architect Jamie Daugaard.
Expansive VistaLuxe® Collection windows provide an unobstructed view of the outdoors.
The drama of the exterior is matched by a breathtaking interior, where soaring ceilings and large stained-glass windows bring ample natural light and connection to the landscape indoors.
Before the $17,000,000 restoration, the property had been severely deteriorated with crumbling walls and foundations, and had been named under the National Trust for Historic Preservation’s 2005 list for America’s 11 Most Endangered Places.
The neutral color palette was carried over to the interior design, a collaborative effort between Connie Wone, the senior interior designer at Swatt Miers Architects, and Elisa Chambers of Snake River Interiors.
Wilson transformed the interior of this 1974 airstream so it could be used for a variety of purposes, such as a dressing room for Iggy Pop and Beck during the Project Pabst Music Festival in Portland, Oregon.
Inside, large windows and vaulted ceilings create a bright and cheery atmosphere.
A view of the living area from the kitchen. The luxury gas fireplace is from Ortal.
A soaring ceiling delivers a sense of drama to the open-plan great room.
A custom wood-veneer paneled wall surrounds the wood-burning fireplace.
The floors throughout the home are rift-cut American White Oak finished with Rubio Monocoat.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
The brick walls extend indoors, where Girard used a hearth to  organize the living area, presaging his and Eero Saarinen’s revolutionary concept for the conversation  pit at the Miller House.
Bright white walls and warm wood details provide the perfect backdrop for an array of colorful furnishings.
Moveable glass walls allow the home to open completely to the garden.
Interior designer Tici Andriani sourced furnishings from Casual Móveis. Galeria Eduardo Fernandes curated the home's extensive artwork.
Slatted wood folding doors divide the public and private areas to create visual separation without compromising the home’s inherent openness.
"The pine flooring and granite countertops are all made from relatively inexpensive local sources," say the architects, who cite the budget as the most challenging aspect of the project.
The walls are white-painted sheetrock and the floors are lined with local pine.
Black Richlite also wraps around the living area as an interior band above the wooden shelf.
A look inside the den with a second fireplace. "Jackie actually had to buy the quarry in Italy as they were running out of marble for the home," notes the listing agents. "Jackie brought the workers over from Italy to build and place the three connected fireplaces. The quarry passed with his estate when he passed away."
Extensive glazing provides ample natural light and panoramic views of the surrounding scenery.
A view of the living room. "Craft is a key aspect of this building," explain the architects. "The makers—steelworkers, cabinetmakers, carpenters, and landscapers—are all carefully selected to add their skills to the project."
A gas space heater provides zoned heating in the extension; recycled deco double doors can be closed to contain heat in the lounge.
Locally made furnishings were used throughout. The living room is furnished with a second-hand Jardan couch, a copper and teak coffee table and artwork from various Australian artists. The cushions were made with custom printed fabrics from Ink and Spindle.
Natural light and wood features connect the existing living area to the addition.
The new addition had to flow seamlessly into the more traditional spaces of the home.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
By redesigning the entire layout, Hope was able to create a more open concept, featuring a bright and airy atmosphere.
Reclaimed white-oak engineered flooring is used throughout the home.
The fireplace wall features custom-fabricated blackened steel with a sliding panel that can conceal the television when not in use.
Original wood features mix with airy daybeds at the front of the property.
Expansive windows have been installed to flood the house with sunlight and capture sweeping views of the park outside.
The beamed ceiling is sheathed in fir.
Stadt Architecture’s Christopher Kitterman transformed a generic studio in Chelsea into a bright one-bedroom apartment for Vancouver couple Dale Steele and Dan Nguyen. The living room features a Hans Wegner GE290 lounge chair upholstered in leather by Spinneybeck, a round rug and Cobble Hill Adams sofa from ABC Carpet & Home, a Pedrera coffee table by Gubi, and a Bob side table by Poltrona Frau. An automated lift raises a TV from inside the custom millwork under the window. Acid-etched tempered glass doors lead to the bedroom.
Thanks to the new large windows and crips white paint, the living room now encompasses a fresh, inviting atmosphere.
The design choices showcase the entry's grand scale and generous proportions.
The living room’s large wall of glass frames a view of the adjoining grassy field and Puget Sound, visually blending indoors and outdoors.
Materials enhance this natural connection, reflecting the silvery hues of the overcast sky of the Pacific Northwest and tying the building to the forest floor.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
The open plan was designed for family gatherings and easy entertaining.
The floor in which the living and dining rooms are located on is made of reclaimed wood. The space takes on a midcentury vibe and has been furnished with pieces from Brazilian designers from the 1950s and 60s, such as Jorge Zalszupin and Sergio Rodrigues.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
Shane and Claire have a one-year-old son, Malcolm.
Horner remembers his first visit to the home: "The architecture in the main living area was fantastic, and we just wanted to preserve that and concentrate on the areas of the home that were ill-considered."
In the living room, the designers preserved the existing Douglas fir paneling on the ceiling and walls, the fireplace, and the firewood niche. The cooler tones in the sofa from Design Within Reach, rug from Kush Rugs, and knitted poufs from SMG Collective balance out the wood and dial up the cozy factor.
Much of Zee's furniture is made by herself with Katie Gong including her coffee table, dining table, and large bench. The pendant lamps are by Sam Lee with a Saffron and Poe chair in the corner and Kudd Krig Home tapestry behind. The neon art on the wall is by Meryl Pataky, and the ceramic knots are by MQuan Studio.
Large picture windows in the open living room frame the surrounding forest.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.