439 Living Room Standard Layout Fireplace Design Photos And Ideas

The master bedroom fireplace with a marble surround was also fully restored by the clients.
The clients restored the living room's marble fireplace and painted the grate Benjamin Moore Black. New crown molding was added and the walls painted Sherwin Williams Origami White.
The existing structures were updated with a material palette that included natural aging patinas, raw steel doors and shelves, zinc countertops, and wood-paneled and beamed ceilings—juxtaposed with clean and modern smooth plaster finishes.
High ceilings and a full-length brick fireplace are complemented by extensive glazing.
In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.
The extensive glass walls are composed of sliding panels in order to create complete indoor/outdoor flow with the courtyards on either side. "The two main courtyards are oriented to maximize morning sunlight into the home and permit cross ventilation," note the architects.
The glass addition wraps a tiled courtyard with a slim lap pool that is bordered on the other side with another landscaped courtyard.
Key pieces of joinery were used to visually distinguish the thresholds defining the foyer, living and dining areas, kitchen, butler’s pantry, and study.
Approaching the remodel with a less-is-more philosophy, Downie North did minimal alterations to make the building's existing 6,782-square-feet footprint more efficient and intuitive.
In the living room, the ceilings were vaulted, which now adds to the bright and airy feeling of the open-plan layout.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
are counterbalanced by pared-down concrete flooring and exposed bulbs. In the living area (below), a Tolomeo lamp from Artemide sits near two Longreach sofas from Thonet. A slatted cedar balustrade stretches to the ceiling of the voluminous parlor.
Natural light and wood features connect the existing living area to the addition.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The fireplace wall features custom-fabricated blackened steel with a sliding panel that can conceal the television when not in use.
Before they began the renovation, Chan and Eayrs lived in the house for six months to get a good feel for the space.
Walls of glass create a seamless flow—integrating the home into its surroundings.
In the main living space, two sofas are arranged around a fireplace, with long pendant lights hanging from the high ceiling.
The team demolished the existing internal walls to open up the interiors and create a single, large living and dining area.
With fresh white walls, larch parquet flooring, and a sleek black fireplace, the apartment now radiates an open, airy environment. A beautiful pink staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining spaces.
The beamed ceiling is sheathed in fir.
Concrete, which reflects the color of the surrounding dunes, serves as a coherent binding material that connects all the interior spaces.
The villa has five bedrooms, all with en-suite bathrooms, fireplaces, and air conditioning.
Wooden ceilings ground some of the home's more industrial features in its organic setting.
An open layout seamlessly connects the living lounge to the dining area.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
Formal Living Room
Formal Living Room
The sofa had to be large and deep enough that the couple and their dog could lay back, watch TV and enjoy the space. So, we had a sectional custom made and upholstered in a heavy duty Kravet fabric.
The main living room becomes a central and multi-functional zone for the entire the family.
Traditional features like the high ceilings, decorative moldings, and parquet flooring take on a softer, modern look when juxtaposed against a contemporary selection of furniture.
"Typical electricity bills should be between $15 to $25 per month," Impola states. With 10 windows evenly distributed along the walls, the interior space receives an abundance of natural light throughout the day.
The living room also features floor-to-ceiling windows, an original marble mantle, as well as a wood-burning fireplace.
Inside the southern pavilion, there is the primary open-plan living space, a study, a laundry room, and a guest bedroom and bath. The northwestern pavilion (not seen here) is more private and is occupied by the master bedroom and ensuite. The two structures are linked by a breezeway with an outdoor shower.
What can't be obviously ascertained from this sleek reading chair? How the Northern sunlight warms the concrete slab floor in winter to help maintain a consistent internal temperature, "regularly achieving 25 degrees Celsius without heating in winter," said the architects. "It was important to create a space where the occupants could enjoy the summer warmth, as well as remaining at ease during the cold Ballarat winters."
In the living room, the horizontal lines of the timber beams at the ceiling echo the bespoke cabinetry that surrounds the gas fireplace. The dining room pendant is the Gubi Semi Pendant.
Sustainable features include locally and sustainably harvested Victorian hardwood with low VOC finishes and formaldehyde-free plywood.
The owners asked for new common spaces with improved connectivity to the back garden and swimming pool.
WARC Studio founder Andrew Wilson came up with a design solution that would open up the interiors to the garden and pool, but still protect the home from the harsh afternoon sun from the west.
This view shows the space from another angle. The door at the bottom of the staircase leads to the laundry area. The door to the right of the staircase goes to a modern wine cellar with a sleek mounted wine rack from Stact.
Silver has also inserted a home office that is located just off of the den.
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
In this image the T-shaped plan is clearly visible. The two bedrooms are retained in the head of the "T." The entrance hall, kitchen, and laundry room are set between the focal point of the plan.
A look at the open living plan. Note the fireplace is set in the center of the space against a brick dividing wall.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.