113 Living Room Standard Layout Fireplace Floor Lighting Design Photos And Ideas

The open-plan living space is anchored by a black brick fireplace with a sleek modern profile. Muddox makes the commercial wire-cut thin bricks in ebony with liquid black added to the mortar mix. The Studio Floor Lamp is from Schoolhouse.
The reverse floor plan and extensive glazing provide natural light where it is needed most.
Alpine Noir by Casework
Clerestory windows surround all rooms, providing the spaces with plentiful daylight.
The showstopper in the family room is the fireplace feature wall, which now boasts a Fireclay Tile surround and a custom terrazzo bench designed by Farnham.
According to Samuel, “The family room was stripped down to its barest form in order to take it back to its midcentury roots, while simultaneously propelling it forward to the current century.” The Rivera Sofa, from the Southern California-based Croft House, was chosen for its good looks from front and back, while the coffee table is Samuel's own design, fabricated by 4th Period Woodshop.
Constructed of structural brick, Juhl’s open-plan home is composed of two “blocks” that meet at a right angle and frame the garden.
Rows of globe lights featured throughout the rooms cast light in all directions—including up at the ceiling.
The living spaces of house, built in 1972 or 1973, were originally divided into three—a kitchen, living and dining area, and an atrium (previous owners had covered the atrium with a roof). "The new owners wanted the interior space to flow as one, so we removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room," principal John Klopf says. "Some structural posts needed to remain to hold up the roof, but overall the space was opened up almost completely. The floor was leveled, and the plan freed up." The rainbow print is a 1960s Herman Miller trade poster, and the Vitamin Water print by a New York artist. A Sapien book tower from Design Within Reach sits next to the TV. The sofa is IKEA.
Le LAD whitewashed and preserved this stone wall to serve as a reminder of the building’s heritage.
The row of storage continues into the living area. The sofa and ceramic coffee table are both from French designer Christophe Delcourt. The gray wall lamp is from Le Corbusier and the paper lantern is by Isamu Noguchi.
A well preserved example of post-and-beam construction, the home's shell is largely untouched.
Upside-down triangles appear throughout the hotel. These symbols of feminine power and strength are featured in the original YWCA logo.
The living room flows into the dining room and the kitchen for easy entertaining.
The wooden beams on the ceiling have been left exposed to add warmth and color to the otherwise simple white color scheme.
Alexandra Young's Craftsman-style bungalow in Oakland testifies to the wisdom of patiently accumulating a collection over many years. An ornate masonry fireplace fits easily into the home's historical mood, but like other rooms in the house, it has been updated with a modern fire screen.
The open-plan interiors are flooded with natural light, which streams through a wall of east-facing windows to the clerestory that step up and down with the design.
Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
Elements of the American West blend with natural materials and rich textures to create a warm, welcoming retreat that celebrates great design.
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home. Rather than indulge her impulse and strip away the home’s traditional flourishes, Turin embraced the dark in her striking living room—the deep paint is Le Corbusier’s 4320J from Les Couleurs Suisse. An iconic Arco lamp by Achille and Pier Giacomo Castiglioni for Flos, Charles sofas by Antonio Citterio for B&B Italia, an Extra Big Shadow floor lamp by Marcel Wanders for Cappellini, and a painting over the marble fireplace by Martin Barré shed a little light.
A home near Rye, England, opens onto a deck through a Sunflex door. The living room features a sofa by Terence Woodgate, 620 chairs by Dieter Rams for Vitsœ, and an Oluce Atollo 239 lamp by Vico Magistretti. The wood-burning fireplace sits along one wall in the room, with a bright orange flue acting as a sculptural focal point.
Primary colors and bold art dominate the home's decor. "The yellow and green Warhol flowers —that's my favorite Warhol. My last name means flowers in Italian. So I just l love flowers,
Jaipur Zinfandel carpet.
The spacious guest suite also features a fireplace.
The living room from the other angle.
The post-and-beam construction of the open-plan living room.
The open-plan great room allows fluidity between functional spaces, while the vaulted wood ceiling contributes to a sense of spaciousness.
The vaulted tongue-and-groove ceiling and brick fireplace have both been painted white, a choice that further brightens the open-plan living space.
The residence also features a basement with an additional living room.
The living room is anchored by a statement fireplace.
The clients restored the living room's marble fireplace and painted the grate Benjamin Moore Black. New crown molding was added and the walls painted Sherwin Williams Origami White.
Living Room
are counterbalanced by pared-down concrete flooring and exposed bulbs. In the living area (below), a Tolomeo lamp from Artemide sits near two Longreach sofas from Thonet. A slatted cedar balustrade stretches to the ceiling of the voluminous parlor.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The fireplace wall features custom-fabricated blackened steel with a sliding panel that can conceal the television when not in use.
Concrete, which reflects the color of the surrounding dunes, serves as a coherent binding material that connects all the interior spaces.
Formal Living Room
What can't be obviously ascertained from this sleek reading chair? How the Northern sunlight warms the concrete slab floor in winter to help maintain a consistent internal temperature, "regularly achieving 25 degrees Celsius without heating in winter," said the architects. "It was important to create a space where the occupants could enjoy the summer warmth, as well as remaining at ease during the cold Ballarat winters."
In the living room, the horizontal lines of the timber beams at the ceiling echo the bespoke cabinetry that surrounds the gas fireplace. The dining room pendant is the Gubi Semi Pendant.
This view shows the space from another angle. The door at the bottom of the staircase leads to the laundry area. The door to the right of the staircase goes to a modern wine cellar with a sleek mounted wine rack from Stact.
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
A look at the open living plan. Note the fireplace is set in the center of the space against a brick dividing wall.
The interiors are bright and airy thanks to high wood-paneled ceilings and expansive glazing that open to the outdoors.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
The living room opens to the courtyard.
Bornstein’s living room features an intriguing collection of furniture. The sofa is made by Swedish manufacturer Ire. The 1970s wood burner was a secondhand store find, and the wood table, by Bruno Mattson, was found in a bin at a recycling station. He inherited the lounge chair from his parents.
The living room resembles a Sticotti furniture showroom: The architect designed the couch, coffee tables, and stumplike stools. The fireplace is made of stacked stone from San Juan, a nearby province.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.