135 Living Room Standard Layout Fireplace Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

In the living area is a modern, minimalistic concrete fireplace.
A husband-and-wife design team revived a 1940s home in East Los Angeles's Mt. Washington area for a single man. Bearing few tell-tale signs of bachelorhood, aside from a photography and music studio in the garage, the renovation retained the home's dual fireplaces and added an array of modern tiles. A transformed modern fireplace surrounded by Japanese tile flanks a custom banquette table in the dining/kitchen area.
Movable and space-saving design elements define this creative family home in San Francisco’s Mission District. A midcentury home was transformed, and through the renovation, the molding at the fireplace was taken down, as was the cast plaster mantle. The sleek, new, metal fireplace design features a white oak custom bench made by Zack, accented by a vintage carnation milk crate from his mother’s childhood.
The living room and dining room were originally separated by a central fireplace, which interior designer Nicole Hollis removed to create this great room. She installed a modern, custom eight-foot-long open gas fireplace in the living room, equipped with sensors that automatically turn it off when someone gets too near to the flames.
Walnut storage, both open and closed, frames a black-painted wall with a fireplace at its center. The wall treatment can also hide a future television. "A dark wall is a great way to keep a large screen from feeling like a big black hole on the wall," notes the firm.
Large living spaces embody modern comfort.  A stone clad wood-burning fireplace, lush furnishings in rich colors, soft textiles, and custom built-ins create a retreat worth staying in.
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
The owners of this 2,800-square-foot, remodeled ranch house in Del Mar wanted to incorporate the house’s original ranch vibes as well as Scandinavian elements.
The original fireplace and stucco ceilings were retained in the living lounge.
A living lounge with plenty of Victorian character.
The L-shaped house has two perpendicular wings: one that contains the common areas, and another that contains the bedrooms.
The roofs of both wings converge at the garden to create a continuous porch around the house.
Thanks to the central atrium and wall of glass, the living room benefits from natural lighting on both sides.
The tongue-and-groove ceiling has been painted a crisp white, helping the interiors to encompass a bright, airy feel.
The white interiors are bright and airy, integrating a sense of the surrounding nature while also providing spectacular views of Lake Montauk.
Living 02
Living 01
A fluid, open layout seamlessly connects the living lounge to the dining area.
The dining room sits just off the living room.
A brick fireplace creates a strong centerpiece for the living space, which is bright an airy thanks to ample natural lighting.
Canny 'The New' Dining / Living
Fireplace Detail w/ Custom Hinged Screen
Living Room
The chimney is clad in stone, with a fireplace on each floor, and can be seen through the large skylight in this living space.
A detail of the wood-buring fireplace.
The cozy living area features a white-on-white palette.
The master bedroom fireplace with a marble surround was also fully restored by the clients.
The clients restored the living room's marble fireplace and painted the grate Benjamin Moore Black. New crown molding was added and the walls painted Sherwin Williams Origami White.
Living Room
Key pieces of joinery were used to visually distinguish the thresholds defining the foyer, living and dining areas, kitchen, butler’s pantry, and study.
Approaching the remodel with a less-is-more philosophy, Downie North did minimal alterations to make the building's existing 6,782-square-feet footprint more efficient and intuitive.
In the living room, the ceilings were vaulted, which now adds to the bright and airy feeling of the open-plan layout.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The team demolished the existing internal walls to open up the interiors and create a single, large living and dining area.
With fresh white walls, larch parquet flooring, and a sleek black fireplace, the apartment now radiates an open, airy environment. A beautiful pink staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining spaces.
An open layout seamlessly connects the living lounge to the dining area.
A wood-burning fireplace anchors the living room in the bungalow.
The living room also features floor-to-ceiling windows, an original marble mantle, as well as a wood-burning fireplace.
Sustainable features include locally and sustainably harvested Victorian hardwood with low VOC finishes and formaldehyde-free plywood.
The owners asked for new common spaces with improved connectivity to the back garden and swimming pool.
WARC Studio founder Andrew Wilson came up with a design solution that would open up the interiors to the garden and pool, but still protect the home from the harsh afternoon sun from the west.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
Bornstein’s living room features an intriguing collection of furniture. The sofa is made by Swedish manufacturer Ire. The 1970s wood burner was a secondhand store find, and the wood table, by Bruno Mattson, was found in a bin at a recycling station. He inherited the lounge chair from his parents.
The living spaces of house, built in 1972 or 1973, were originally divided into three—a kitchen, living and dining area, and an atrium (previous owners had covered the atrium with a roof). "The new owners wanted the interior space to flow as one, so we removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room," principal John Klopf says. "Some structural posts needed to remain to hold up the roof, but overall the space was opened up almost completely. The floor was leveled, and the plan freed up." The rainbow print is a 1960s Herman Miller trade poster, and the Vitamin Water print by a New York artist. A Sapien book tower from Design Within Reach sits next to the TV. The sofa is IKEA.
#livingrooms #trapeze #Turkishrug #Eames #lounge #chair #roomandboard  #light #Victorian #SanFrancisco
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.