257 Living Room Standard Layout Fireplace Medium Hardwood Floors Design Photos And Ideas

SHED replaced the windows with new wood units of the same style. Note how the shelving at the half-wall aligns perfectly with the window mullions.
SHED borrowed space from the front porch to increase the size of the living room by four feet and create a lounge spot in front of the fire.
In the double-height living area, a pair of vintage Sirocco chairs by Arne Norell face an oval coffee table from Elte.
The living room’s steel-framed bookcase, with cherry shelves, is a custom design by the architect. “The floor was so uneven, I knew the feet had to be adjustable,” says Rudabeh. The wall behind them is painted in Benjamin Moore’s Hale Navy, and the other walls are painted in Benjamin Moore’s Chantilly Lace. The popcorn was scraped off the ceiling and replaced with a thin coat of plaster.
"We wrapped the roof in glass, so the interior is open, airy, and gets plenty of sunlight—something many tiny homes lack," says Mackay.
A curtain can be pulled shut over the living room windows to afford privacy when needed.
"The main challenge was making a space with a 250-square-foot footprint actually feel large," says Mackay. "The key to its success is high ceilings, eight-foot doors, and oversize windows."
The mantle atop of the fireplace (an original feature of the home that survived the renovation) is the perfect display spot for Rose and Ben’s latest finds.
In the Bogarts’ living room, a brick fireplace inspired by Josef Albers commands attention and changes with the daylight. The artist made the bowl filled with yellow flowers in college.
Much of the furniture in the public spaces is vintage, sourced from local shops and collectors.
Canadian Castaway features a simple and rustic aesthetic with a focus on raw materials. "I didn’t want to paint the wood white, for instance," the owner says. "I just wanted to let it age naturally and invite it to mirror the natural world it's now a part of."
The new mantel uses tiles from Ann Sachs, and clear cedar panels accent the wall.
A blue-and-gold, geometric-patterned rug from Amadi grounds this living room designed by Cortney Bishop.
The small window has been replaced with a large glazed door, and the original fireplace has been restored and reinstated.
The addition of the antiqued mirrored panels amplifies natural light that the living room receives from the adjacent sunroom.
In the richly hued living room, a Milo Baughman coffee table with a chrome base and custom marble top pairs with Milo Baughman barrel chairs that have been reupholstered in a saturated blue fabric. A custom velvet sofa adds another textured layer. A custom light fixture with crystal bulbs from The Future Perfect hangs like jewelry above the space, and a geometric painting by senior JHID designer Chelsie Lee ties the colors together.
A plush yellow sectional from Camerich is paired with a Milo Baughman drum table and a Bertoia Diamond Lounge Chair. An O'lampia Retroline Duo pendant hangs above.
David and Annemie's daughter swings in the living room. A door provides access to the lush backyard and surrounding area. “The kids have a lot of freedom. They have a big area where they can go and play without needing supervision,” says Annemie.
Concrete from the exterior continues indoors as a fireplace surround. For the couch, Annemie found the wooden base and cushion covers in a secondhand store and used baby mattresses as inserts. David made the oak back.
In the living room, two shades of gray paint from Sherwin-Williams complement the upholstered furnishings from Knoll.
Vintage items complement contemporary pieces like a coffee table from West Elm and lighting from Rejuvenation.
"In our living room, we have a fairly large abstract piece from Sally King Benedict that was gifted from her years ago," says Amanda.
Martin designed the sofa with a local fabrication studio called Helmut.
The wood flooring is the original 1930 slavonia oak, rescued and refinished.
Now, the kitchen takes precedence in the new scheme. The six-meter-long island "has a strong energy," says Martin. "It was inspired by Kubrick's 2001: A Space Odyssey monolith depicted in the first and final scenes. A fallen monolith with centripetal force. The piece helped us to reorganize and restructure the ground floor once we cleared the walls and divisions."
A hammock chair in the living room overlooks the wood stove at the center and the sofa against the west wall, creating a cozy living space.
“Being totally immersed in a wood space connects us with this biophilic response to nature and natural materials,” says Corey. “You can use modern, minimal forms and still add a really warm material. Then, the result is more than just the simple lines of a space, it’s the deeper feeling of being connected with something bigger.”
Back inside, the glass-enclosed living room is grounded by a central fireplace. “When we started designing this project, we always had cedar in mind,” says Corey. “It wasn't like, ‘Oh, it could be metal or oak. Instead, it was, ‘this is a cedar box; we're carving it out.’ ”
The mezzanine ladder can fold against the wall to free up circulation space when it is not in use.
Orange was used as a leitmotif that weaves throughout the main level, with furnishings such as the mezzanine ladder, the sofa, and the kitchen tile.
"The angular geometry of the catwalk trusses, the kitchen island, and the bathroom projection together with the 60-degree pitched roof make the project’s geometry performative and visually interesting," says Edgar.
The private areas of the Stack House are interlaced to create voids for shared living spaces.
Operable windows and doors on the east and west facades allow for effective cross ventilation across the narrow footprint of the home.
Like the second-floor living room, the more private living area in the master bedroom boasts a fireplace and expansive views.
The large master bedroom can also be used as an additional living area by the parents and the children.
The second floor is where all three generations come together to eat, play, work, and gather around the fireplace.
Located on the rural outskirts of Atlanta, Georgia, Serenbe is a picturesque community comprising four hamlets that focus on arts, agriculture, health, and education. Designed to be a center for quiet living for creatives and their families, the newest development, Mado, wants to focus on bringing the outdoors in, but in a modern setting. This is exactly the vibe that Iowa– and Serenbe–based designer Rebecca Cartwright achieved with The Naturally House, a tree house-inspired haven.
The architects opened up the flat ceiling in the living room and inserted a multipurpose dormer. Ann Sacks tile now surrounds the fireplace.
The entry between the living room and dining room was widened.
A coat of Dunn Edwards "Frosting Cream" brightens up the surroundings significantly.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
A new wood-panel wall is a focal point in the open layout. The original white oak floors were also refinished.
A few steps down from the living room is the oversized screened porch with an imposing fireplace, which connects to a first-floor master bedroom. Cantilevered over the surrounding canopy, it has a tree house-like feel.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
Plenty of natural light comes in via the rear glass wall.
The wood-wrapped alcove produces "an intimate space for the sofa," says Preda, and seamlessly integrates the support pillars into the design.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Preda elegantly reallocated the space to contain a side-by-side living room and dining room area, with the latter defined by a custom Cor-Ten steel and zebrawood bookcase designed by the firm. The dining table is by Alepreda for miduny, the firm’s sister furniture company. The fireplace is an ethanol model, since incorporating a chimney wasn’t possible in the building.
One of the home's many stunning features is its cathedral-like living area with exposed redwood beams rising over 20 feet. A large red-brick fireplace enhances the room's regal aesthetic.
Wei painted the brick hearth to reduce the visual clutter and create a calm backdrop.
For this Eichler remodel, the objective was to respect the original bones with more thoughtful updates than what had come before. "Our goal was to design a beautiful mix of finishes that respected the timeless design intention of Eichler homes," say Sommer and Costello. "Rather than focus purely on historical renovation, we wanted to update the finishes and layout to ensure it lives on for the next generation."
The upper penthouse provides stunning city views from a terrace that extends off the living room.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.