216 Living Room Standard Layout Fireplace Coffee Tables Design Photos And Ideas

The cozy living area features a white-on-white palette.
The clients restored the living room's marble fireplace and painted the grate Benjamin Moore Black. New crown molding was added and the walls painted Sherwin Williams Origami White.
High ceilings and a full-length brick fireplace are complemented by extensive glazing.
In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.
The extensive glass walls are composed of sliding panels in order to create complete indoor/outdoor flow with the courtyards on either side. "The two main courtyards are oriented to maximize morning sunlight into the home and permit cross ventilation," note the architects.
The glass addition wraps a tiled courtyard with a slim lap pool that is bordered on the other side with another landscaped courtyard.
Key pieces of joinery were used to visually distinguish the thresholds defining the foyer, living and dining areas, kitchen, butler’s pantry, and study.
Approaching the remodel with a less-is-more philosophy, Downie North did minimal alterations to make the building's existing 6,782-square-feet footprint more efficient and intuitive.
In the living room, the ceilings were vaulted, which now adds to the bright and airy feeling of the open-plan layout.
are counterbalanced by pared-down concrete flooring and exposed bulbs. In the living area (below), a Tolomeo lamp from Artemide sits near two Longreach sofas from Thonet. A slatted cedar balustrade stretches to the ceiling of the voluminous parlor.
Natural light and wood features connect the existing living area to the addition.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The fireplace wall features custom-fabricated blackened steel with a sliding panel that can conceal the television when not in use.
Walls of glass create a seamless flow—integrating the home into its surroundings.
The beamed ceiling is sheathed in fir.
Concrete, which reflects the color of the surrounding dunes, serves as a coherent binding material that connects all the interior spaces.
Wooden ceilings ground some of the home's more industrial features in its organic setting.
An open layout seamlessly connects the living lounge to the dining area.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
Formal Living Room
Formal Living Room
The sofa had to be large and deep enough that the couple and their dog could lay back, watch TV and enjoy the space. So, we had a sectional custom made and upholstered in a heavy duty Kravet fabric.
The main living room becomes a central and multi-functional zone for the entire the family.
Traditional features like the high ceilings, decorative moldings, and parquet flooring take on a softer, modern look when juxtaposed against a contemporary selection of furniture.
The living room also features floor-to-ceiling windows, an original marble mantle, as well as a wood-burning fireplace.
What can't be obviously ascertained from this sleek reading chair? How the Northern sunlight warms the concrete slab floor in winter to help maintain a consistent internal temperature, "regularly achieving 25 degrees Celsius without heating in winter," said the architects. "It was important to create a space where the occupants could enjoy the summer warmth, as well as remaining at ease during the cold Ballarat winters."
In the living room, the horizontal lines of the timber beams at the ceiling echo the bespoke cabinetry that surrounds the gas fireplace. The dining room pendant is the Gubi Semi Pendant.
Sustainable features include locally and sustainably harvested Victorian hardwood with low VOC finishes and formaldehyde-free plywood.
The owners asked for new common spaces with improved connectivity to the back garden and swimming pool.
WARC Studio founder Andrew Wilson came up with a design solution that would open up the interiors to the garden and pool, but still protect the home from the harsh afternoon sun from the west.
This view shows the space from another angle. The door at the bottom of the staircase leads to the laundry area. The door to the right of the staircase goes to a modern wine cellar with a sleek mounted wine rack from Stact.
Silver has also inserted a home office that is located just off of the den.
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
In this image the T-shaped plan is clearly visible. The two bedrooms are retained in the head of the "T." The entrance hall, kitchen, and laundry room are set between the focal point of the plan.
A look at the open living plan. Note the fireplace is set in the center of the space against a brick dividing wall.
This room feautres an Adrian Pearsall sofa, Workstead Sling Chairs, an antique British colonial mahogany bed that is used as a coffee table, Workstead Lodge Chandelier 3, and Jim Bindman floor lamps.
This room houses a Lawson Fenning Moreno sofa and lounge chairs, an antique mosaic-horn coffee table, and Workstead Signal globe and sconce lights.
Across from the sofa, a concrete fireplace surround is topped with a custom walnut wall treatment.
While the exterior "faithfully interprets the typical formal themes of this Italian region," says the architects, the inside is much more modern and minimalist. Reinforced concrete walls and ceilings meet a red concrete floor, which blends with the courtyard outside.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
The new addition looks like a refined, modern version of the existing house, which is more than 50 years old.
Bice also added a second master suite at the back of the house, which is accessible by a separate stairwell.
Dining & Living
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
The original flooring was a mix of parquet and carpets, with black slate stone at the entry and in the bathrooms and kitchen. During the renovation, the original HVAC system was replaced with radiant floor-heating technology, and the slab was recasted. The main rooms were then finished with solid walnut parquet throughout.
Additions were made to enlarge the kitchen, study, and family room. The master suite was shifted through the redesign, and a bathroom and walk-in closet were also added. Originally, the home did not have a fireplace. However, the client had grown up with one and wanted to enjoy the qualities associated with a fireplace as the centerpiece of the home.
Living area

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.