109 Living Room Standard Layout Fireplace End Tables Design Photos And Ideas

Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
Large living spaces embody modern comfort.  A stone clad wood-burning fireplace, lush furnishings in rich colors, soft textiles, and custom built-ins create a retreat worth staying in.
This angle shows the open-plan layout, as well as the living space that blends into the dining area. The exposed wood tongue-in-groove ceilings have been preserved, while additional lighting has been added.
The Amish barn star on the mantel is made from roof cladding; the striped rug is vintage.

Pett Level, England
Dwell Magazine : November / December 2017
A General Electric stereo cabinet and a 1950s chair are among the vintage pieces in the living room.
The owners of this 2,800-square-foot, remodeled ranch house in Del Mar wanted to incorporate the house’s original ranch vibes as well as Scandinavian elements.
Jaipur Zinfandel carpet.
The elegant white-stucco living room is accented with exposed wood beams and anchored by a wood-burning fireplace.
The living room from the other angle.
The post-and-beam construction of the open-plan living room.
The open-plan great room allows fluidity between functional spaces, while the vaulted wood ceiling contributes to a sense of spaciousness.
A brick fireplace creates a strong centerpiece for the living space, which is bright an airy thanks to ample natural lighting.
Though much of the interior was gutted, the west-wall fireplace was left intact due to the risk that removal could have had on the building's structural integrity.
The hammered copper side table was a gift from Francine's business partner, Carl D'Aquino. The pottery on the midcentury coffee table is by Alex Bauer.
The open living/dining/kitchen area features a wall of glass, post-and-beam vaulted ceilings, Eichler's signature brick fireplace, as well as radiant floor heating throughout.
The master bedroom fireplace with a marble surround was also fully restored by the clients.
The existing structures were updated with a material palette that included natural aging patinas, raw steel doors and shelves, zinc countertops, and wood-paneled and beamed ceilings—juxtaposed with clean and modern smooth plaster finishes.
Living Room
In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.
The extensive glass walls are composed of sliding panels in order to create complete indoor/outdoor flow with the courtyards on either side. "The two main courtyards are oriented to maximize morning sunlight into the home and permit cross ventilation," note the architects.
The glass addition wraps a tiled courtyard with a slim lap pool that is bordered on the other side with another landscaped courtyard.
Key pieces of joinery were used to visually distinguish the thresholds defining the foyer, living and dining areas, kitchen, butler’s pantry, and study.
Approaching the remodel with a less-is-more philosophy, Downie North did minimal alterations to make the building's existing 6,782-square-feet footprint more efficient and intuitive.
are counterbalanced by pared-down concrete flooring and exposed bulbs. In the living area (below), a Tolomeo lamp from Artemide sits near two Longreach sofas from Thonet. A slatted cedar balustrade stretches to the ceiling of the voluminous parlor.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The beamed ceiling is sheathed in fir.
Concrete, which reflects the color of the surrounding dunes, serves as a coherent binding material that connects all the interior spaces.
Formal Living Room
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
In the main living areas, two vertical veils divide the high, inclined ceilings, and also serve as partitions for the kitchen, dining room, and living room without completely separating the volumes. The living room is also connected to an outdoor gazebo.
The interiors are bright and airy thanks to high wood-paneled ceilings and expansive glazing that open to the outdoors.
Another original Eichler element which the homeowners have chosen to keep is the concrete masonry fireplace.
#midcenturymodern #Eames #HermanMiller #lounge #chair #livingrooms #U-vola #speakers #EliteAudioSystems #GretchenRice #KevinFarnham
“After restoring the interiors, I layered the spaces with art and unique paint colors or decor elements to make it uniquely ours,” she says. The living room got new floors, drywall, refinished bookcases, and furniture.
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
Glass surfaces act as transparent room dividers throughout the home. Here, an open living area is divided by a ridged glass-and-steel-framed french window.
The use of the perforations throughout the home help to intensify the light through various aperture dimensions. They also led to the project's name: The Perf House.
Natural ledgestone surrounds the fireplace in the living space
House Ocho
The brick-inlay structure anchors the open-plan living room.
The living room features a double-height ceiling and anchored by the dual indoor-outdoor fireplace.
To one side of the entrance door is a large, light blue, chaise lounge-style sofa bed.
The home's character has maintained intact by preserving beautiful period details such as the wood-burning fireplace and the vaulted ceilings.
The hotel is filled with a mix of vintage pieces from different eras, many sourced from the Perez Design District in Cathedral City and Etsy. The Antiques Gallery of Palm Springs in Sunny Dunes was a favorite source for "smalls," the quirky midcentury accessories like resin grapes or gravel art that can be found throughout the hotel. "Buying this type of furniture, you can't agonize over it," Kathy says. "If you think about it too long and wait, it may be gone."

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.