382 Living Room Standard Layout Fireplace Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas

The Deep Thoughts Chaise from Blu-dot sits atop a rug from Rugs.com.
With a neutral backdrop, the focus in the living room can be on the art: Higgins sourced these from artists Caroline Walls and David Cook.
The Boho Natural Daybed by CB2 is piled with Parachute pillows and creates a cozy nest in the living room. The wall sconce is from France & Son.
Higgins and Gibson, a Footwear Designer at Nike, applied several coats of “the brightest generic factory white (basically primer),” says Higgins, to lighten up the interior considerably, and left the wood window trim in their natural state to draw the eye towards the river view.
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The small window has been replaced with a large glazed door, and the original fireplace has been restored and reinstated.
A Cheminees Philippe fireplace adds a rustic touch to the living space.
The ground floor is where the  clients spend most of their time. The main living space opens up to the waterfront via sliding glass doors, and the floors are burnished concrete to complement the board-formed walls.
The clients enjoy boating and kayaking and often utilize the site’s direct water access. “There’s a boathouse at the bottom of the site, so we’ve tried to clean the view up,” says architect Fraser Mudge of the framing. “We also controlled the height of it a little bit to frame the beauty of the water and the National Park, rather than the sky.”
The addition of the antiqued mirrored panels amplifies natural light that the living room receives from the adjacent sunroom.
In the richly hued living room, a Milo Baughman coffee table with a chrome base and custom marble top pairs with Milo Baughman barrel chairs that have been reupholstered in a saturated blue fabric. A custom velvet sofa adds another textured layer. A custom light fixture with crystal bulbs from The Future Perfect hangs like jewelry above the space, and a geometric painting by senior JHID designer Chelsie Lee ties the colors together.
A plush yellow sectional from Camerich is paired with a Milo Baughman drum table and a Bertoia Diamond Lounge Chair. An O'lampia Retroline Duo pendant hangs above.
“When the clients first saw the fire in the rammed earth fireplace, they told me it instinctively connected with them, and they felt calm,” says architect Tono Mirai.
The walls are plastered using local earth. A skilled plasterer ensured that the curved walls and shell-shaped ceiling were seamlessly finished.
The large wooden deck, crafted from Japanese red pine and chestnut timber, extends the living space into the forest. A view from the deck shows the curved interior and the roof structure.
Vintage items complement contemporary pieces like a coffee table from West Elm and lighting from Rejuvenation.
"In our living room, we have a fairly large abstract piece from Sally King Benedict that was gifted from her years ago," says Amanda.
The combined living, dining, and kitchen areas take up the main floor. "The goal for the design was to feel [as though you are] outside," says Dignard. Large, sliding glass doors capture the view and lead to an exterior deck.
A hammock chair in the living room overlooks the wood stove at the center and the sofa against the west wall, creating a cozy living space.
The owner wanted to achieve a simple and rustic aesthetic throughout the home, with a focus on raw materials. “I didn’t want to paint the wood white, for instance,” he says. “I just wanted to let it age naturally and invite it to mirror the natural world it was now a part of.”
Recycled timber shelves stretch from the front hallway into the living areas, linking the old and the new.
The mezzanine ladder can fold against the wall to free up circulation space when it is not in use.
Orange was used as a leitmotif that weaves throughout the main level, with furnishings such as the mezzanine ladder, the sofa, and the kitchen tile.
"The angular geometry of the catwalk trusses, the kitchen island, and the bathroom projection together with the 60-degree pitched roof make the project’s geometry performative and visually interesting," says Edgar.
A picture window over a custom concrete bench fashions a window seat. “Family, friends, and animals all enjoy the various places to relax in the lounge,” says the homeowner. “The window seat is universally the most prized nook in the home.”
An inset shelf is a decorative feature above the firewood storage. “We enjoy the low sun in the winter mornings and the toasty warmth from the Jotul stove, which heats the whole back of the house,” say the clients.
The Wilfred sofa from Jardan is covered in the homeowners’ other favorite color: indigo. It sits with a reupholstered Womb Chair in the new living area.
The fireplace surround was replaced, and the mantle and pilasters were removed for a more minimal, sleek appearance. The new marble kitchen bench was extended out into the living room to create a benchtop area in front of the window for dining and working.
The timber screens outside can be rolled back and forth to control sun exposure, views, and privacy.
Gaby sourced many of the interior furnishings from salvaged goods dealers and reclamation yards. The hanging rail in the surf room and several pieces of furniture in the living/dining space came from Retrouvius.
A Matter Made Arch single-tier chandelier hangs from the tall ceiling in the living room. The 606 Universal Shelving System is from Visoe.
The artwork is titled "Crashing Buffalo" and is by Tucson/Los Angeles artist Ishi Glinsky.
The Adrian Pearsall sofa was sourced from The Swanky Abode on 1st Dibs, and the fire tools are also from the Sunshine Shop, a local vintage store.
A new wood-panel wall is a focal point in the open layout. The original white oak floors were also refinished.
A home near Rye, England, opens onto a deck through a Sunflex door. The living room features a sofa by Terence Woodgate, 620 chairs by Dieter Rams for Vitsœ, and an Oluce Atollo 239 lamp by Vico Magistretti. The wood-burning fireplace sits along one wall in the room, with a bright orange flue acting as a sculptural focal point.
Built in 1937, Taliesin West was an experiment in desert living that evolved at the hands of master architect Frank Lloyd Wright and his apprentices until he passed in 1959. Conceptualized as a refuge from the harsh winters of the Midwest, the complex—which grew to include a drafting studio, dining facilities, three theaters, a workshop, Wright’s office and private living quarters, and apprentice and staff residences—takes direct inspiration from the arid landscape.
When comedian Adam Carolla purchased his midcentury home three years ago, he did so with the intention of doing major renovations on the 1963 gem. His renovations included a complete revamp of the kitchen, new terrazzo and hardwood flooring, and a gut-renovated master suite.
Josh and Moeka Lowman of San Francisco branding firm Goldfront reached out to Michael Hennessey Architecture to renovate the interior of their two-story residence in Diamond Heights, which was built by Eichler in 1965. Michael Hennessey explains, "We struck a balance between the positive, inherent qualities of an Eichler structure with modern improvements that enhance rather than compete with the existing building."
The sitting room features a central fireplace framed by marble and warm wood, a wall of glass, and the original terrazzo floors.
“I love the subtle design of the two fireplaces and I think my favorite part is the way light and shadow play off each other throughout the house,” says listing agent Chris Menrad.
A macramé wall hanging serves as large-scale, textural artwork in this sitting room.
The living room features a Cheminee Philippe wood-burning fireplace, which has a large heating capacity. By placing it below the void, it is able to heat both the downstairs and common areas upstairs.
This full-height bay window juts out of the home, allowing one to “step into” the desert scenery. Poles supporting the ramada pierce down into the living spaces, establishing a continuous connection between the two structures.
Yellow—one of Elrod's favorite accent colors—plays throughout the home.
Many of the pieces were designed by Elrod and custom made specifically for the home.
The home comes complete with all the original Elrod furnishings and art—including this massive carpet by V’Soske.
The living space has been painted white and has a bright and airy feel.
The open-plan living space is anchored by a classic stone-inlay, wood-burning fireplace. Large sliding glass doors lead out to the backyard pool area and make for easy indoor/outdoor living and entertaining.
Wei painted the brick hearth to reduce the visual clutter and create a calm backdrop.
The active family had just returned from a three-year stint in Amsterdam and wanted a low-maintenance weekend retreat that would "give us energy and not take it away," explains Sara, who is the president of vintage-inspired home decor company Schoolhouse.
Sitting in the shadow of the notorious West Hollywood hotel Chateau Marmont, the villa at 8222 Marmont Lane was originally built during the Golden Age of Hollywood in 1923. It was thoughtfully remodeled, and became the home of actor James Franco before he sold it in 2010.
The living room includes a Coco Flip pendant, a Jardan lounge and armchair, and a CV110 Cove coffee table.
“Buckets sit around the fireplace to hold the firewood and provide a nice contrast between the cabinetry,” Harding says. The bold black Stovax fireplace is the primary statement in the living room, however it also displays the homeowners’ curated items and a piece of art by Clare Brody from Studio Gallery in Melbourne.
When the homeowners of this 1960 home in Portland’s Southwest Hills bought the property in 2009, they became the new owners of a lot of white carpeting, tired woodwork, dated wallpaper, and lackluster storage. Over time, they came to wish for a home that better suited their lives, but didn’t want to sacrifice the excellent midcentury bones. A two-pronged renovation became the answer to their problems. For the first phase completed in 2016, Fieldwork Design + Architecture remodeled the main floor. The firm swapped out the white carpeting for warm cork flooring, then strategically inserted variegated cedar planking. Fireplace surrounds received new plaster to bring in a subtle, earthy texture. Sharp black accents, whether via dining chairs or new patio doors, add definition. Fieldwork replaced the trim around the windows with CVG fir and added variegated cedar planking for warmth and texture. For the second phase of the transformation, which wrapped in 2019, Annie Wise of Annie Wise Design stepped in for a gut remodel of the kitchen and master bathroom, with the goal of ensuring any changes remained consistent with what had already been done.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.