241 Dining Room Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

The custom built-ins create the perfect breakfast nook, complete with a built-in bench and pantry storage on both sides. A new window draws additional daylight into the space.
The original oak floors were restored to reveal the patina. White oak shelving, made by local outfit Jewell Hardwoods, displays the wine selection and an assortment of art. The custom pendant lights above the tables are by local designer Nash Martinez of Current Collection.
A dry garden designed by Portland Japanese Garden curator Sadafumi Uchiyama is a focal point, and the chairs and tables were crafted by Graham Bell.
Kuma and his team suspended large swaths of bamboo screens from the ceiling. "Instead of hanging it with the filaments arranged horizontally, we turned the bamboo screens ninety-degrees so that the strands were oriented vertically," architect Balazs Bognar told Eater PDX. "It’s an age-old material, but used in a new way.”
The rest of the bistro's palette, from the camel leather banquettes to the aquamarine accent wall, was chosen to compliment the beautiful floor tile.
The communal table was designed by Bright Designlab and fabricated by Reed LaPlant.
This result is an energy-efficient, eco-friendly building that has a minimal impact on the environment.
The rear garden looks into the kitchen and dining space right through the internal courtyard and beyond.
A sunlit, open-plan living room, dining room, and kitchen are located on the first level.
The original staircase in the northern section was demolished, and a new staircase with a skylight was built in the center of the house.
A built-in barbecue is just accessible on the other side of the dining room. The chairs are the Pianca ‘Esse’ from Meizai.
For the finish palette, the architects have chosen travertine and timber, using the wood strategically to foster flow. Travertine lines the floor, counters, and kitchen island, while timber is used to define the ceiling, highlight feature walls, and encase cabinetry.
The new kitchen-living area is spanned by a 25-foot steel beam.
Mohamed removed the wall between the dining area and kitchen but kept a partition near the front door. Eames chairs join a Connubia dining table.
On the second level, maple floors connect all the rooms together, unifying the composition.
"I transformed the dining room into a meeting room, which has the ability to close off from the rest of the house for privacy," Sutherland adds.
Dinning Area
The floor of the study, which is located on the lower ground floor, is fitted with vibrant clay tiles that brighten the lightwells.
Interior view toward breakfast area
View of dining and kitchen areas with weathered steel wall, cherry cabinets and custom light fixtures.
Dining Room
Entry courtyard to the right and dinning room in the front flanked by covered glass patio.
Dining room with a covered patio and fabric curtain(open position) for privacy and harsh south sun.
The climb up the stairs culminates in a breathtaking, glass-wrapped kitchen/living/dining space at the fourth level.
For the B&B, the architects have retained the sectional proportions of the existing buildings.
Formal Dining room
Formal Dining room
Dining Room & Kitchen
View of Entry from Kitchen showcasing the custom Foyer window glazing.
We designed a custom walnut bar that is intended for storage, but also serves as a buffet and bar when they have guests over. They like to set it up so guests can help themselves, so we designed it to include two refrigerators: one for wine, and the second for water, soda, and other beverages.
The entire apartment is outfited with Sangaré’s UNITÉ lighting, which has been inspired by the rectangular, prefab building blocks of Habitat 67.
The open kitchen and dining area.
Sangaré kept the material and color palette minimal to enhance the unit's striking light quality.
The couple enjoyed the renovation process so much that they have since launched an RV design and remodeling business called The Arrow Anglers.
Indoor & Outdoor Space
Dining Room
Oak floors and millwork throughout unify the spaces.
There is a studio space on the upper level of one of the volumes, above the dining area.
The houseboat was fabricated in Hardenburg and then transported west to Amsterdam.
The owners chose to keep some of the original Eichler elements in the revamp, including the stained tongue-and-groove redwood ceiling decking and the luan wall paneling. However, the luan paneling has been lightly sanded, cleaned, and re-stained.
The great room offers direct access to the wide veranda and extensive use of wood combined with the ample glazing brings the outdoors in.
Each line is in communication with every other line: ceiling lines align with glazing patterns, while in the dining room the windows open together, a reference to the idea of a “machine for living.”
Jens Martin Skibsted salvaged an 1890s house just outside of Copenhagen, reworking it with architect Jürgen Mayer H. The structure is a retreat for Jens, his wife, Naomi, and their children. The dining table was designed by him to accommodate 18; the legs were produced by HAY, as were the Shanghay molded plywood chairs. “The house has so many things,” explains Jens. “Every corner has a story.”
A sliding door conceals an office/guestroom, laundry, pantry, and bathroom.
Once a musty crawl space, the new porch features a custom built-in table and Cane-line Breeze chairs.
-
Rockport, Massachusetts
Dwell Magazine : November / December 2017
A 22-foot-long white composite quartz countertop provides both kitchen work space and a dining table.
-
Cupertino, California
Dwell Magazine : September / October 2017
A transparent balcony allows unobstructed views of the sea and Newcastle's skyline.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.