109 Dining Room Ceiling Lighting Bar Design Photos And Ideas

A custom-made kitchen bar doubles as a home office, where Knoll Bertoia Barstools and a George Nelson Bubble Lamp bring the whimsy.
Rather than adding flooring on top of the slab, the floors throughout are exposed aggregate concrete. The thick concrete slab adds thermal mass, keeping the interior temperature more consistent.
Felted louvres between the entrance and the living room provide acoustic insulation and warmth while still allowing light to penetrate the interior.
“The upper floor is completely open, and it’s supposed to feel like you’re in a big, really nice tent,” says architect Tom Knezic. “It does feel that way when you have all these windows on the south, and the sliding doors on either end of the hall open. You get the breeze through the space, and feel like you’re outside.”
In the dining room, Tang installed a built-in reading bench under the windows. It’s upholstered in ikat fabric and anchored by bookshelves at one end. The vintage Danish cabinet belongs to the owners, while the brilliant, deep orange pendant was sourced by Tang’s team. It’s a 1960s Equator pendant by Jo Hammerborg for Fog and Morup.
Zachary filled the wall beneath the high windows with the Morrison Console from Egg Collective and the owners’ art collection. The Trumpet Lamp is from Lostine.
Zachary surrounded the owners’ existing table with a set of vintage chairs upholstered in Zac & Fox fabric. The chandelier is from Anthropologie.
In order to minimize the impact of the pony wall, Zachary had a built-in bench with storage installed. The seat cushion is fashioned from vintage fabric.
A Mapp table by Vincent Chia for Air Division is surrounded by Blu Dot’s Real Good chairs in copper. The painting is Untitled (Rinso) by Jean-Michel Basquiat.
The Nook
An outdoor deck and bar area with a mango wood counter and a massive window create an indoor/outdoor living experience.
Custom leather cushions sit atop extra-deep benches.
The built-in shelving and storage unit was redesigned. "The idea was to make it a very multifunctional space," says Wittman of the dining nook, where kids can do homework or watch a movie, and grown-ups can gather for dinner around the large table.
The red paint was stripped off the built-in and the hardware updated, while the counter was kept.
A coat of Dunn Edwards White brightens up the spaces now. A table from Henrybuilt is surrounded by Eames chairs and sits atop a rug from Nordic Knots. The pendant light is Gerald Thurston for Lightolier and was purchased at a local vintage store called the Sunshine Shop.
The dining room also received double glass exterior doors to join it to the new deck, as well as leaded glass units on the back wall.
A set of salvaged doors helps to separate the dining area acoustically, if needed.
Custom storage and bookshelves were inserted between the preserved fireplace columns. The slight hint of wood grain beneath the stain imbues subtle texture. The waist-high shelf can act as a buffet, or art display, and the table is from Design Within Reach. The pendants are from Allied Maker.
The spacious interiors mean there is no chance of claustrophobia—even when the occupants are stranded indoors during bad weather.
A long breakfast counter is inserted within the white box, encouraging dialogue between people in the living and dining areas and those in the dry kitchen.
Now, there’s casual seating at the island bar in the kitchen and a formal dining table. A built-in serving area comes in handy for storage or entertaining. Additional windows convey other qualities of the site. “We replaced the windows for lots of reasons: to increase the performance of the home, and accentuate the views they wanted,” says Porter. “But this home has beautiful woodland views, too. So, we wanted to orient the house so it's not just a one-liner, but has intimate moments where you're looking at the woods.”
Windsor Residence by Dick Clark + Associates
Opposite the living room is the kitchen and dining area. Barstools at the long central island offer additional seating.
The kitchen cabinets are dye-stained a deep shade of green. “We were trying to instill a little bit of a forest setting in a subtle way into the interior,” says Lamaster.
A dedicated bar counter makes entertaining easy, while the kitchen is tucked out of sight from the main room, accessible via the open doorway.
"A curve spontaneously penetrates the entire space, picturing a story line engraved with the memory and life of its residents. The chalkboard painting side is like the diary of a traveler who loves recording his or her journey," says the firm. "Overall, we think curved elements not only blur boundaries, but also can bring softness and some imagination to a space."
Open shelves installed over a window allow light to pass through and create a reading nook in the corner of the dining area.
A curving charcoal wall covered in chalkboard paint lines one side of the open living area.
A removed bathroom makes space for a designated dining area with a built-in buffet and storage.
Edwards Anker’s 3D-printed Latitude Lights dot the dining room table. They can be optimized so that the tilt of the photovoltaic panel changes according to latitude.
Kravitz Design’s Bisha Suite at Bisha Hotel & Residences in Toronto features a gold-tone dining room and in-suite bar. A jewel-like, geometric chandelier hangs over the table.
Custom pine cabinets hang over the dining space.
The solid walnut eat/work counter has two interior cabinets tucked underneath, as well as exterior hatch storage access. The Modern Caravan also outfitted the stools with new wood seats.
A custom dining table made by the owner is surrounded with vintage Eames chairs and topped with a vintage Louis Poulsen PH Snowball pendant by Poul Henningsen. The metal sideboard is from Muji, and the paneling is original.
Upon entering the home, guests are welcomed to a spacious, open-plan kitchen and dining area.
Next to the flower shop is Feroce Caffè, which joins Feroce Ristorante and Bar Feroce at Moxy Chelsea. Italian brothers Francesco and Lorenzo Panella—who own the famed trattoria Antica Pesa in Rome—are the boisterous personalities behind the three venues, and also a driving reason behind the hotel’s slightly irreverent Italian design. Oversized terrazzo floors line the bar, while cork vaulted ceilings recall Italian architecture. "There's exquisite craftsmanship and unexpected details at every turn, starting with Feroce, which feels like a fresh interpretation of a secret Roman trattoria, to the Fleur Room, which offers a lush, romantic interior landscape with enthralling art installations nodding to the Flower District," says Greg Keffer, partner at Rockwell Group, who oversaw the design alongside project manager Brad Zuger.
Fieldwork replaced the previous doors a large, two-panel slider. The cork flooring was laid in place of parquet, as it is "true to the era of the home but gave it a more contemporary feel," says Wise.
The patterned ceiling LEDs can mimic daylight to sync with occupants' circadian cycles—or they can create mood lighting.
Equipped with solar panels and solar thermal technology, the FutureHAUS produces all of its own energy, with enough leftover to feed the grid.
A marble "portal" breaks up the wood finishes and lowers the ceiling around the passageway between the living room and kitchen/dining area.
In the kitchen/dining room, a mint backsplash syncs with emerald Etel "AL" chairs. The ceiling light is the Aim by FLOS.
Fotsch reframed the upper-level floor system to maximize the height of the doors and take them all the way to the ceiling. The expansive multi-slide doors from Kolbe provide a seamless transition to the outdoors and an uninterrupted view.
“Instead of confining the house’s different uses into separated rooms, they have been connected with each other, aiming at producing the general feeling of spatial expansion,” said the firm.
In the kitchen, Hans Wegner chairs surround a vintage triangular marble dining table from Willy Ballez. The island pendants are by Davide Groppi, and the kitchen system is Rossana, an Italian luxury kitchen brand.
While the design in the bar remains clean, the tones are moodier with an added touch of glam.
Last Night is permeated with wood slats, creating a warm space to sip and mingle.
The kitchen and dining area are separated by a glassed volume that wraps two mature trees. “The views from the house are defined precisely by materiality so that the forest seems to enter the house,” said the firm.
Dining room
The doors mix wood and glass to allow for easy indoor/outdoor living, while the open floor plan keeps things airy.
Located on the sixth floor, the restaurant WA offers a tour of Japanese cuisine. “WA visits various places in Japan on a regular basis, discovering the flavors embedded in the local culture and delivering them to the customers,” says the brand. “It enables customers to enjoy the richness of Japanese culture through food.”
The salon has a bar counter fashioned from a camphor tree, and it serves coffee, tea, and cocktails. The library features design-related books for browsing.
The open plan in the pavilion-like structure allows an “unblocked view to the river from anywhere inside,” says the firm.
On the ground floor adjacent to the open living and dining room, a tall black bookcase defines the stair, housing the owners’ colourful books and small collectibles.
A custom steel dining table with a walnut insert is surrounded by Eames Molded Plastic side chairs; the hanging fixture is from Tech Lighting.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.