348 Living Room Stools Design Photos And Ideas

The original floors were "horrible" laminate, says Edgar. During the renovation, they were replaced with Douglas fir timber flooring that matches the timber structure of the home. The kitchen cabinets are sapele timber, and a cost-effective timber-effect laminate has been used on the kitchen countertops.
Recycled bricks, some of which were repurposed from the existing cottage, are celebrated in the new extension’s interior and exterior.
The fireplace surround was replaced, and the mantle and pilasters were removed for a more minimal, sleek appearance. The new marble kitchen bench was extended out into the living room to create a benchtop area in front of the window for dining and working.
The Japanese pantry in the kitchen is by Shibui Kotto.
A deck opens up to the west from the main living space, and it’s the perfect place to watch the sunset. A long, low window at the rear of the space frames the tree line.
The clients fell in love with the double-sided Cheminees Philippe fireplace, which had been used in a previous Modscape project they had seen. “It works nicely in this home to help subtly define each space, and it’s a stunning feature,” says Modscape managing director Jan Gyrn.
The living spaces are designed to remain clutter-free and open toward the view. Services, including the mudroom, laundry, and family bathroom, are located in a separate wing to the rear of the home.
The coffee table in the living area is an old trunk Ryan and Catherine found in a shed on their property.
Stairs lead down to the home's three private bedrooms, as well as a dorm-like sleeping area and a small recreation space.
The field of neuroaesthetics teaches us about our biological responses to beautiful design. The thoughtful homes below showcase how lighting, colors, textures, and shapes can coalesce to become bona fide sanctuaries. Whether it be a focus on outdoor connection, aging-in-place, or accessibility, these projects are designed to promote wellness in mind and body.
A fully stocked bar is located in the basement, along with a wine cellar.
White-painted walls and cabinetry are offset by pale wood kitchen counters, stair treads, and flooring to maintain Scandinavian design aesthetics as well as a light and airy feeling for the interior.
The custom-designed white maple modular coffee table can be kept together as one piece, or separated to form stools or smaller tables. "Each of the four cubes is slightly different, with a storage recess or dividing panel for stowing books, magazines, pillows, or other objects," says Thomas.
A porthole from the kitchen to the entrance—which makes reference to the seaside location—allows guests to be seen and welcomed as they arrive.
The home’s original double-sided fireplace divides the living room from the eat-in kitchen.
The front of the Airstream holds a workstation so that Sanchez can have fellow musicians over to collaborate on projects.
The central stair divides the home in two, but internal windows maintain open sight lines between the various spaces.
Covered, veranda-like spaces on both sides provide shady areas to sit and relax.
The wood flooring is sustainably sourced windfall maple from Heritage Salvage.
A valance runs around walls, doors and windows, creating an artificial horizon, visually widening spaces in an otherwise vertically proportioned property.
A large, open living room seamlessly flows from the kitchen.
Another angle of the living room.
The living room includes a vintage George Nelson sling sofa and concrete stools by CB2.
An accent pillow isn't the only place where neutral palettes can get some color. In this Hollywood Hills living room, Pickens creates a cohesive palette by using the same shades on the walls, rug, and side tables.
After: "The studio and the showroom share the courtyard, and the large windows bring in plenty of natural light and warmth during the winter," says the firm. "To reinforce the nature-in-the-city feel, we installed cedar siding, as well as a custom wood-burning pizza oven, which is perfect for entertaining. The base of the oven is constructed from bricks that were salvaged during demolition."
Douglas fir beams, some of which were salvaged from the original home that sat on the property, run in perpendicular lines overhead. Certain sections of the ceiling are exposed, while others are covered in drywall. For flooring, the residents, who have two young children, selected durable polished concrete. The Sven Charme sofa is by Article and the teak bureau is vintage.
The sun-soaked living area is furnished with a vintage reed mat made by the Tuareg tribe of North Africa (purchased at a flea market), a Toga sofa from Ligne Roset, and a Saarinen table with Tolix red stools.
Taking advantage of the double-height space, the architects created a wall of windows to flood the living area with natural light and frame west-facing views. “At sunset, rays of light literally go all the way through the house,” note the architects.
The interiors are compact and feature abundant, built-in storage. This room faces out onto the spa that anchors the swimming pool on the north side of the home.
A bespoke timber joinery unit separates the bedroom from the living space. It has been designed so that it can be easily reconfigured if the need arises for another bedroom in part of the living space.
A breezy basketweave divider separates a sitting room from the dining room.
Yellow—one of Elrod's favorite accent colors—plays throughout the home.
The home comes complete with all the original Elrod furnishings and art—including this massive carpet by V’Soske.
The inner court is located in the center of the public space on the first floor, and it features a skylight overhead.
For this Eichler remodel, the objective was to respect the original bones with more thoughtful updates than what had come before. "Our goal was to design a beautiful mix of finishes that respected the timeless design intention of Eichler homes," say Sommer and Costello. "Rather than focus purely on historical renovation, we wanted to update the finishes and layout to ensure it lives on for the next generation."
Now, a cozy family room occupies the first floor. The hearth and floor are the same limestone running throughout, while the Laurel Side Table and Moroso Klara Rocking Chair sit nearby.
The luminous parlor space features two working fireplaces (one wood, one gas). Original pocket doors provide optional separation of the living and dining areas.
The two-way fireplace that divides the living space sits on a red brick and concrete plinth, echoing the use of materials in the kitchen island. The lighting in the living area is from NAU and Oty Light.
"We were trying to create a relaxed interior that allowed the client to make their own mark with furnishings, plants, and pictures," says architect Mat Barnes.
The rear extension has increased the use of the garden by making it more accessible.
Inside the southern pavilion of this Australian home, there is the primary open-plan living space, a study, a laundry room, and a guest bedroom and bath. A streamlined kitchen is defined by its white cabinetry against the surrounding cedar walls. Jackson Clements Burrows Architects led the project.
"Small IKEA kitchens drive me crazy, but six kitchens' worth of IKEA cabinets can be made into something beautiful," says homeowner Andrew Dunbar. Staggered by width, the cabinets have exposed kick-plate gaps for storing CDs.
To keep costs low, architect Mark Fullagar fitted this compact cabin with hollow-insulated plywood panels that lend warmth and texture to the interior.
Two Voltaire lounge armchairs—a midcentury Brazilian design by Sergio Rodrigues in 1965— round out the living room grouping.
The living room boasts a bright blue epoxy “rug” and tables fashioned from logs.
Floor-to-ceiling windows span the entire width of the living room, illuminating the space with natural light. A sliding door provides access to the wraparound porch and pool in the backyard.
The home provides an idyllic space for entertaining, with the living and dining areas offering framed views of the surrounding nature through large-scale picture windows and slider doors.
New Montana Moss stone covers the chimney, and is paired with a sandstone hearth that runs to the exterior wall. New elements on that wall include storage with custom metal panel doors, fire screen, fire tools, and andirons, all designed by Willis DeWitt and Miles Woofter, and built by Ponderosa Forge. Interior designer Carolyn Woofter artfully orchestrated the home’s look and feel, collaborating on custom cabinet designs, making material selections, and choosing most of the furnishings.
Revised landscaping at the back of the house enhances the indoor/outdoor feel of the home’s original architecture. The rug is from Target and the Mobile Chandelier is from West Elm.
The backsplash is a tarnished sheet of bronze. Raft Stools by Norm Architects provide understated seating.
The Artichoke light in bronze from Louis Poulsen joins Vitra cork stools and leather couches from Borge Mogensen.
Now, a custom, steel-clad fireplace chimney stretches over 4.5 meters tall and imparts a sense of hygge. It was "designed as a contemporary take on the pressed copper flues typical of the era, while complementing and increasing the effect of the existing raked ceilings to the space," says the firm.
The floors and ceiling throughout are American oak. A floor-to-ceiling, plate-glass window measuring 2.8 meters wide (or about nine feet) overlooks the entry courtyard.
A fuzzy white throw is draped over a Diamond chair by Harry Bertoia in the living room; the Tractor stool at the counter is by Craig Bassam. Leckie, who teamed up with Modern Organic Construction and Munzing Structural to execute the design, mostly stuck to three finishes for the two main floors: white oak, drywall, and blackened steel. Cara describes the home’s design as “quite simple—a modern Scandinavian look.”
Tasked by John Powers and Jennifer Bostic with renovating a run-down cottage that was never meant to be lived in year round, Otto Ruano of Lead Studios transformed the space while keeping as much of it intact as possible. Potence lamps by Jean Prouvé illuminate the kitchen and living area. The bifold doors are by Loewen.
What was once a poorly planned floor plan has transformed into open, brightly lit living spaces at the hub of the home.
A view down the aisle to the bathroom, with the kitchen on the left and the eat/work counter on the right. The Modern Caravan combined walnut cabinetry and red oak flooring, with white counters, tile, and walls.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.