1247 Living Room Concrete Floors Design Photos And Ideas

A picture window over a custom concrete bench fashions a window seat. “Family, friends, and animals all enjoy the various places to relax in the lounge,” says the homeowner. “The window seat is universally the most prized nook in the home.”
An inset shelf is a decorative feature above the firewood storage. “We enjoy the low sun in the winter mornings and the toasty warmth from the Jotul stove, which heats the whole back of the house,” say the clients.
The Wilfred sofa from Jardan is covered in the homeowners’ other favorite color: indigo. It sits with a reupholstered Womb Chair in the new living area.
The timber screens outside can be rolled back and forth to control sun exposure, views, and privacy.
As elsewhere, the floors are concrete and the casework is crafted of reclaimed sinker cypress.
Couch cushions designed by S-AR offer plush seating in the living area.
In the living room, Piero Lissoni’s sofa for Living Divani joins a Lawson coffee table by Egg Collective and poufs from CB2. The blanket and pillows are from Muji.
Easy living was one of the homeowners' main goals, and thanks to the work of A. Gruppo, they now have a home they can be happy in for a long time to come.
"As far as our visitors go, most of them are really intrigued and impressed by the rotating television that separates the living area from the kitchen and allows us to watch wherever we are spending our time," says Lori. "This was one of those ideas that A. Gruppo just ran with and figured out after a brainstorming session one afternoon."
The wall joins the ceiling with a subtle curve that softens the angularity of the fireplace and relaxes the room.
Large windows let in ample light.
In contrast to the building’s gray concrete exterior, the residence interiors feature bright pops of color from pastel blues to vibrant yellows.
An imposing, matte black fireplace is the focal point of the living room. Wood is stored within the structure, which frees up floor space for abundant guest seating.
The common areas are furnished with cozy, lived-in furniture.
The materials and furnishings accommodate and complement the home’s curved geometry. Ploum sofas by Ronan & Erwan Bouroullec lie in the living room and sitting rooms.
The home’s modest finish palette is accented with pops of color. The deep burgundy carpet in the entrance hallway is mirrored by the sofa in the living room and accented by rich blue side chairs.
The fabric wall art and pillows in the living room are by Designwork, a zero-waste textile project crafted from recycled Eileen Fisher clothing.
An abundance of south-facing windows connect the double-height living room to the outdoors.
The Oostwouders wanted a home that was low-maintenance yet sophisticated. The interior is filled with materials that match the contemporary Hill Country aesthetic of the exterior.
Stairs lead down to the home's three private bedrooms, as well as a dorm-like sleeping area and a small recreation space.
A built-in bench offers a contemplative spot to relax and take in the views.
Inside, nods to naval architecture continue with wood-clad walls and ceilings, as well as a simple yet functional use of space. Black fixtures and trim accentuate the angular shapes.
The field of neuroaesthetics teaches us about our biological responses to beautiful design. The thoughtful homes below showcase how lighting, colors, textures, and shapes can coalesce to become bona fide sanctuaries. Whether it be a focus on outdoor connection, aging-in-place, or accessibility, these projects are designed to promote wellness in mind and body.
"Lighting was orchestrated to move with the time of day, so that as the sun sets, the outside would be felt," says Peace.
Anodized aluminum-and-glass sliding doors are all that separate guests from the peaceful environs.
To help create the illusion of more spaces, the great room features a vaulted ceiling and opens up to the outdoors with 12-foot wall-to-wall glazed sliding doors.
The soaring, timber-clad ceilings of the open-plan living, dining, and kitchen area follow the curve of the corrugated Zincalume roof, creating an impressive volume with views over the valley.
The artwork on the outdoor deck is by Cape Town sculptor and blacksmith Conrad Hicks. The artist also made the front entrance gates.
The artwork is titled "Crashing Buffalo" and is by Tucson/Los Angeles artist Ishi Glinsky.
The Adrian Pearsall sofa was sourced from The Swanky Abode on 1st Dibs, and the fire tools are also from the Sunshine Shop, a local vintage store.
Translucent louvers in the maple-clad walls and a skylight cross-ventilate the room with fresh air and bring in daylight.
The backside of the dark-painted room for the music studio has shelving and display space for books and objects.
The wood-burning fireplace in the living room is vented through the warehouse’s sawtooth roof, sheathed in plywood above the living room.
The gaps in the slabs formed by the U-shaped pieces are filled with clerestory windows that add to the natural light. Here, the lounge is by BoConcept and the table is by Estudio Diario.
A look at the open living area of the prefab house in Canelones, Uruguay, designed by MAPA. The roof is made of precast concrete slabs more commonly used to build bridges.
Minimalist yet cozy, this cluster-style home in a Norwegian forest offers plenty of nooks to get comfortable in.
In the study at the top of the stairwell, a Nendo v132 lamp by Oki Sato for Wästberg joins a Togo chair by Michel Ducaroy for Ligne Roset. Theskylights throughout are by Royalite.
"In architecture, we tend toward natural materials and raw metals. In furniture, we like color,
The stone fireplace and concrete floors add to the earthy feel of the home. The living room features a sectional by Focus One Home.
The mirrored "vault" not only reflects natural light into the interior, but also conceals an air conditioning unit, which needed a ventilated space to properly work. The lower part of the vault can be opened like a trapdoor for access.
Natural light floods the studio through a large window and is reflected into the mezzanine level via the mirrored "vault."
The interior is enlivened with yellow-painted doors and brightly colored geometric sconces that echo the home’s block siding.
Concrete floors help to cool the open-plan living/dining/kitchen area.
A glass wall on the rear facade ties the compact home to the lush landscape and frames views of mountains, trees, and a lake.
Dinwiddie placed the main living spaces at the heart of an L-shaped plan, with the floor-to-ceiling windows connecting to the veranda and the vista. A two-story element sits to one side of this central zone and holds the majority of the bedrooms, also facing the bay.
A porthole from the kitchen to the entrance—which makes reference to the seaside location—allows guests to be seen and welcomed as they arrive.
David Liddicoat and Sophie Goldhill, the couple behind architecture practice Liddicoat & Goldhill, built their four-story, asymmetrical home topped with a steeply slanted roof on a narrow, irregularly shaped site within London's Victoria Park neighbourhood. It flaunts ample glazing and a mix of textures like exposed brickwork, stainless steel, and Rhodesian mahogany.
The 2,000-square-foot events pavilion includes bathrooms, lounges, and a catering kitchen for food prep.
The main living space is open and bright with large openings that embrace the garden. An interior courtyard separates the main living space from a guest suite, which occupies the original front of one of the terrace homes.
The mezzanine above the laundry will eventually be used as a study. The orange joinery beneath it functions as part of the entertainment unit and as storage for wine glasses.
Built with redwood, glass, red brick, and concrete, the house was originally designed by John Lautner for the Schaffer family, who used to spend time enjoying picnics under the resident oak trees. Lautner built the house horizontally around the oaks.
Krofchick describes the look as "Cali chic" with an infusion of ’70s spirit.
Functional spaces—such as bathrooms—are contained in smaller blocks within the main spaces of the home.
The regularly spaced structural columns impose order on the irregular footprint and, along with the trees on site, helped to define the floor plan.
The open-plan living and dining room look out to the forest and pool through operative glass panels. The kitchen is partially concealed behind cabinetry at the far end of this space.
A semi-private sitting room in the entrance block offers a cozier space to relax in compared to the expansive main living room.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.