77 Living Room Concrete Floors Standard Layout Fireplace Design Photos And Ideas

Located in Portola Valley, California, this renovation of a William Wurster Ranch house began with a study of the home’s history. Inspired by original photos of the 1950s home, the renovation refreshed its significant architectural past without detracting from its Wurster essence.
This angle shows the open-plan layout, as well as the living space that blends into the dining area. The exposed wood tongue-in-groove ceilings have been preserved, while additional lighting has been added.
Extensive glazing and a strong wood-burning fireplace define the living room.
A General Electric stereo cabinet and a 1950s chair are among the vintage pieces in the living room.
The fireplace feature wall has a concrete hearth, oak paneling, and wall-mounted cabinetry with pre-finished door slabs from New Age Veneers in the "Ravenswood" finish. A steel box integrated to the side of the fireplace stores wood, and glass walls make the most of the small site.
The roofs of both wings converge at the garden to create a continuous porch around the house.
Greene's golden retriever, Hudson, hanging out in the living room.
Rich, barn-like wooden beams punctuate the sleek, airy interiors, adding texture and character. Pops of color from the bright pink sofas, combined with the hand-knotted rugs, add a sense of luxury to the polished concrete floors.
LIVING ROOM
Living Room
are counterbalanced by pared-down concrete flooring and exposed bulbs. In the living area (below), a Tolomeo lamp from Artemide sits near two Longreach sofas from Thonet. A slatted cedar balustrade stretches to the ceiling of the voluminous parlor.
The residence was designed by Baltimore-based architecture firm Ziger/Snead and built by Blackhorse Construction. Its living room features chairs by A. Rudin and a daybed and sofa by Bright Chair.
Concrete, which reflects the color of the surrounding dunes, serves as a coherent binding material that connects all the interior spaces.
Wooden ceilings ground some of the home's more industrial features in its organic setting.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
What can't be obviously ascertained from this sleek reading chair? How the Northern sunlight warms the concrete slab floor in winter to help maintain a consistent internal temperature, "regularly achieving 25 degrees Celsius without heating in winter," said the architects. "It was important to create a space where the occupants could enjoy the summer warmth, as well as remaining at ease during the cold Ballarat winters."
In the living room, the horizontal lines of the timber beams at the ceiling echo the bespoke cabinetry that surrounds the gas fireplace. The dining room pendant is the Gubi Semi Pendant.
Across from the sofa, a concrete fireplace surround is topped with a custom walnut wall treatment.
Living area
In the main living areas, two vertical veils divide the high, inclined ceilings, and also serve as partitions for the kitchen, dining room, and living room without completely separating the volumes. The living room is also connected to an outdoor gazebo.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
The living room opens to the courtyard.
The living room resembles a Sticotti furniture showroom: The architect designed the couch, coffee tables, and stumplike stools. The fireplace is made of stacked stone from San Juan, a nearby province.
Neutral furnishings and gray floors don't distract from the views.
The client loves to entertain, and Feldman Architecture delivered with plenty of communal areas both inside and out.
Glazed garage doors by Renlita lift up to completely open the home to nature.
Glass surfaces act as transparent room dividers throughout the home. Here, an open living area is divided by a ridged glass-and-steel-framed french window.
On the first floor, solid steel plates transform into a perforated metal spine, which cuts right through the building to the top floor.
The glass lenses of the circular pavement lights are a common feature on London streets.
The use of the perforations throughout the home help to intensify the light through various aperture dimensions. They also led to the project's name: The Perf House.
While the window openings in this cozy corner are the same as before, the architects tweaked the frames. They said: "The layout of the windows was flipped so that the horizontal division was rail height rather than obstructing sightlines when standing."
A new double-height fireplace column is the focal point of the new living room and underscores the room's graceful proportions.
The spacious open living/dining room has an original wood burning fireplace.
The property has a soaring sense of space thanks to the vaulted ceilings.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
The remodeled kitchen offers views of the San Rafael countryside and its surrounding valley. The right wing of the house is called the "Executive's Quarters" and includes three bedrooms and an office space, all of which have sliding glass doors that lead to a 800-square-foot deck. Just a 25 drive from the Golden Gate Bridge, the home is walking distance to McNears Beach Park and the Peacock Gap Golf Club.
Madrid-based studio Ábaton Arquitectura renovated a forgotten stable in the Spanish province of Cáceres.
A cozy fireplace and unobstructed sea views makes this additional living lounge a great place for relaxing contemplation.
Living room with the fireplace
Living and dining spaces wrap around the full-height fireplace.  Original light fixtures remain and have been outfitted with LED lights.
The living room.
In this remote holiday rental home in New Zealand, guests can warm themselves by the asymmetrically shaped fireplace while looking out to views of a gorgeous, deserted by.
The discreet fireplace in this Belgium home blends in with the wall-mounted television, Low Pad chair by Jasper Morrison for Cappellini sits near the fireplace, and the brass-and-steel coffee table was designed by Poorter and Holdrinet in the cozy living room.
Meg Home | Olson Kundig
The Dune House is a RIBA Award-winning home created through Living Architecture, a UK-based organization that commissions world-class architects to build holiday rental homes with an overarching goal of expanding the conversation of what constitutes good design. The home, which sits nestled among coastal dunes just steps from the sea, was designed by Jarmund/Vigsnæs Architects as a modern take on English seaside buildings. The roof—constructed to echo the style of local dwellings—features orange steel alloy, which reflects the changing colors of the surrounding landscape. The interior is flanked by banks of windows that overlook the sea and sky for a serene and immersive experience.
Large windows wrap around the homes' exterior and the home features six wood-burning fireplaces.
Living room-VILLA CP
Most of the home’s furniture was purchased at Restoration Hardware, Circa Modern, or antique shops. “We both love the midcentury designs that we grew up with,” Bronee says. “We wanted furniture that was authentic to us and our personal styles while also fitting into a Catskills hideaway barn.”

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.