388 Living Room Concrete Floors Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

Mitanidis and team insulated the interior extensively to maximize the heat gain and create an energy-efficient building that could feel cozy even through a Toronto winter. Heated concrete floors warm things up even further.
There are a variety of living areas, allowing the family to come together or inhabit different spaces. The den has a piano where the children can indulge in their passion for music.
The most costly parts of the build were the board-formed concrete walls and fireplace. “We believe it was worth spending the money here for a few reasons,” reveals architect Cavin Costello. “The mass anchors the house into the landscape, and the material is incredibly durable—something we need in the harsh desert sun. The board-forms give the home a wonderful character.”
The living space features glazed walls that look out over the garage and through the warehouse-style space toward the library. The couple’s collection of objets d’art are displayed on built-in shelves throughout the home, such as this one that wraps around a fireplace.
An eclectic collection of artwork, objects, and furniture adds warmth to the interior and evokes a real sense of the couple’s personalities. The layering of these objects over the industrial architecture creates a texturally rich interior that can be read as a tapestry of the couple's life together.
The rumpus room on the lowest level opens out to the pool deck and features a Boyd floor lamp from Australian brand Jardan, and a Nebula Nine sofa by Diesel Creative Team for Moroso.
Polished concrete floors harness solar energy through the use of thermal mass. Masson For Light Mort timber-top pendants hang above the kitchen island, which is topped with Carrara marble.
The curved ceiling was built from layered Austral Plywoods hoop pine plywood sourced from Queensland plantation forests. The flooring is blackbutt timber.
This innovative residential addition by Best Practice Architecture was built to give an aging family member a safe, well-designed, and private dwelling. In addition to meeting the immediate needs of the family, the space also needed to accommodate future use as a rental unit, studio, or office. Converting an existing garage was the perfect solution. Carefully placed windows and skylights provide lots of daylight, while exposed rafters create a loft-like atmosphere. A short walk through the entryway reveals the bedroom, bathroom, and laundry room. A lofted space above the bathroom can be used as storage, an office, or sleeping quarters. It also opens to a private back deck. All of these details come together to create an inviting, open-concept accommodation, making the relatively small footprint of this granny pad feel much larger than it really is.
"We really wanted the rest of the house to be quiet in order to showcase the shipping containers as art objects," says Davis. "So, we used a very simple materials palette: lots of big windows and doors to bring in light and open up to the yards; heated concrete floors, polished to reveal the aggregate; basic IKEA cabinets; sheetrock painted a gallery-like white; and some touches of light, natural wood to add warmth and texture."
The bright orange front door opens into the circulation space between the existing home and the new addition. The family area sits at a slightly lower level, accessed via several long timber steps.
“Often the boys use the shipping containers in ways we hadn’t even imagined—like bravely climbing on top of the containers and jumping onto the big bean bags below,” says architect Paul Michael Davis. “It’s probably not advisable—a shipping container isn’t a jungle gym—but it’s thrilling to see a space used in ways you never expected!”
The guesthouse features a small lounge area in front of a bunk room and master bedroom. Paris Peak is visible in the distance through the side window.
The freestanding hearth serves multiple functions—it’s a fireplace, a privacy screen to the master bedroom, an entry closet, and an art piece. “The cantilevered structure is meticulously clad in raw industrial, hot-rolled steel sheets,” says architect Hunter Gundersen. “There is no glass, so the fire is open on all three sides. Like ballet, it looks easy and effortless, but in reality it’s a labor of painstaking love.” The gas burner and steel substructure was fabricated and installed by yNot construction, and the metal cladding artwork was crafted by Parker Cook Design.
The family is very creative—the artwork throughout the home was created by the client’s children, and his wife is a designer who selected and placed all the interior furnishings. The interior walls were left white to act as a gallery for the owners’ extensive art collection. In order to give the spaces warmth and coziness, the ceiling was clad in Atlantic white cedar from reSAWN Timber Co.
The entry to the home leads directly to the main living space. A 25-foot-wide, 11-foot-tall sliding glass wall opens to the central courtyard, allowing the living area to extend outside. Through this glazed door, the guesthouse and garage frame Paris Peak in the distance.
Custom pendant lights hang below the skylights in the roof.
The living room features a sofa by Medley Home, a rug by Dash & Albert from Annie Selke, Akari Paper Lanterns by Noguchi, and an Aluminum Group Management chair by Charles and Ray Eames for Herman Miller.
Custom pendants by GRT hang from above in the open kitchen and work area.
The first-floor living room features a dramatic fireplace with a concrete surround and solid brass shelves that frame the wood storage and shelving.
The basement living room is smaller and more private, offering a dark space for watching movies as a family. Like the first-floor living room, the television is concealed by a timber screen. The artwork is by Columbian-born, Melbourne-based painter Julian Clavijo.
The sitting room on the ground floor features a Mangas Space Plait modular sofa by Patricia Urquiola for Spanish brand Gan, from Hub Furniture in Melbourne. “The materials had to essentially take a back seat to the view and the internal soft furnishings, which is where all the vibrancy and color would come from, along with the occupants and what they would bring to the table,” says architect Tony Vella. “A clear undertaking from our client was to avoid painted, rendered, tiled, or applied finishes at all costs—which was not an easy task!”
A sliding timber door elegantly conceals both the television and storage in the first-floor living room.
The lounge room on the first floor features Fly chairs in white oiled oak by SPACE Copenhagen for &Tradition, sourced from Great Dane Furniture, and a Bart swivel armchair by Moooi from Space Furniture.
The artwork in the first-floor living room is by contemporary figurative artist Kathrin Longhurst. Colorful pieces, such as the artwork and furniture, bring a sense of vibrancy into the otherwise minimal home.
The living room on the first floor is the main family gathering space. “It is the collection zone for togetherness, and offers an abundance of natural light and extended views out to the bay and beyond,” says architect Tony Vella.
During storm season, nature’s awe-inspiring light show is on full display through the oversized windows.
The walls behind the fireplace are 400-millimeter-thick rammed earth, and they were formed on site by a specialist contractor. The material not only provides thermal mass to protect the interior from the heavy heat load experienced in summer, but also heats up when the fireplace is in use in winter months to provide gentle heat release to the main living area.
“There is something inherently playful about sitting on a deep window ledge with a book,” says architect Kirsten Johnstone. “Throughout the home, the juxtaposition of public versus private spaces and exposure versus protection is explored in different ways. In the lounge retreat, the large corner window abuts the hidden front entry door, and the stepped-down room means this bench seat is at the same level as the front entry decking. The external wall cladding wraps into the room, blurring the line between the inside and the outside and creating a delightful nook that is almost in the garden. It also provides an opportunity for engagement with neighbors and passers-by—a connection, a wave, a glimpse.”
The living room sits at the rear of the house, connected to the garden. "Even though it's a very small house, we wanted the living room to be very generous," says the couple. "This room is the life of the house."
“My mom really wanted a fireplace, even though they don’t make sense in Texas and generally are an energy drain—and she wanted it to somehow serve the living, kitchen, and dining spaces,” says architect Ryan Bollom. “So, we wound up using a clean-burning fireplace insert designed to fit in the transition that distinguishes each of the spaces without making them feel like different rooms.”
The living, kitchen, and outdoor porch areas in the primary residence are situated to enjoy sunset. The living room opens directly to the screened outdoor dining porch and a timber deck that overlooks the surrounding hills.
Poughkeepsie’s joys include Walkway Over the Hudson, the world’s longest elevated pedestrian bridge connecting the city to Highland on the west bank, as well as a booming craft-beer scene. This contemporary cottage is just the place to settle in to revel in it all. Scandinavian design simplicity juxtaposes more homey touches like plants and a wall shelf filled with colorful games and books. Roomy tables, found both indoors and out, invite plenty of farm-fresh meals upon returning from Wappinger Creek and a stroll through the landscaped gardens.
The living space steps up from the kitchen-and-dining area and features a plywood floor, ceiling and walls.
On the rare occasion that the weather is chilly, an expansive concrete fireplace can warm up the living area.
The library/study space opens to the sunken courtyard on one side, and offers views through the living room to the water on the other side. “This transparency within the dwelling’s core provides an interconnectivity between these contrasting edges, allowing the clients to experience an ever-changing quality of lights and atmosphere,” says architect Fraser Mudge.
A Cheminees Philippe fireplace adds a rustic touch to the living space.
At the far end of the “living shed” is a fireplace and concrete bench, which offers a contemplative space for reading and watching the bushland through the windows.
A bespoke joinery unit separates the living and kitchen/dining areas, creating two distinct spaces that offer increased privacy when a number of people are using the home.
Timber has been used for both internal and external cladding, joinery, furniture, and door handles throughout the home. The entry nook features built-in display storage with brass detailing, which is echoed in the kitchen counter.
Inside, workaday concrete floors contrast with the home's clean lines and soft touches.
A three-seater Ella sofa and footrest in Vega Anthracit by Sofacompany anchor the living room. The steel coffee table is by Lim and the rug is from Coral & Hive. The shelving and cabinets are custom from Holz Cabinetry. The lamp is from Vamp and the lampshade is from Skinny laMinx. The chairs are from Chair Crazy and the television is from Samsung.
Throughout the home, floor-to-ceiling windows and doors frame views and allow for indoor/outdoor living.
Eero Saarinen’s Womb chair is the star of the book-filled den.
The event center is illuminated by large skylights overhead. The space opens to an outdoor deck. The design is a mix of store-bought and vintage with kilim rugs and woven baskets hung as wall art "to add a cozy factor and texture to the concrete and wood space," says Morgan.
The family room couch is tucked into a nook to create a cozy retreat that still has views past the atrium to the backyard and kitchen.
“We wanted to tie the living room together with a freestanding midcentury-style fireplace, which was a design collaboration between our team and Malm Fireplaces” says designer Taylor Bode. “When all of the bi-fold doors are open, you can sit in a circle around the fireplace both indoors and outdoors. It’s an integral part of the design that brings warmth and light to the corner of the house.”
The communal dining table in the main house was custom-made by a local woodworker and island timber mill owner, Joe Romano, in collaboration with WindowCraft. Raw metal supports for the table were fabricated by Salish Metalworks on Orcas Island, a sister island to San Juan.
The living room has a long, built-in couch with a custom midcentury-inspired fireplace. Polished concrete floors in the interior contrast with the outdoor timber decking.
Oak slats in the living room echo the timber slats that enclose the entry courtyard. The black-marble Empire side tables are by local furniture brand Seer Studio, and the white-marble Tulip table is by Eero Saarinen for Knoll.
The den offers a second living area and features a sofa from Cassina and a classic Womb chair by Eero Saarinen for Knoll. The artwork is by local photographer Ashley Garmon.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.