1547 Exterior Flat Roofline Design Photos And Ideas

The flattop Eichler at dusk.
The home's elegant post-and-beam construction as seen from the exterior.
The home has been professionally landscaped with native drought-resistant plants.
"It is so beautiful around here with the wildlife and the vegetation—the less disturbed, the better," says Axboe.
The house was designed to seamlessly integrate into its surroundings. It is conceived as a "looking box" to the mountain ranges, with ample outdoor decks and patios to enjoy the views.
Architect Brian White clad the new second story of his formerly dark and cramped ranch-style home with a black-stained cedar rain screen. The large opaque window lights up the stairwell and the second floor.
Large windows punctuate the north elevation to pull views of the the water and landscape indoors.
The entry is tucked behind a louvered screen, creating a winding path to the front door. The screen, composed of Alaskan Yellow Cedar, shields views from the sidewalk while still allowing interior occupants to see out, and foments "a sense of elegance, mystery, and warmth," says the firm.
Clear Rock Lookout seen at dusk.
The home's main entry—two levels off the street—forces guests to get intimately acquainted with the steep topography of the site. Although the home's residents have the option to enter via garage and interior stair, guests instead travel up exterior stairs at the corner of the site, passing the planted neighboring lot to reach the home's front door.
Earthy, organic materials were favored for the home's composition. The exterior palette features Pietra Serena limestone, color-integral stucco, metal panels, and stained cedar.
Named Tama's Tee House, 'Tama' is short for Tamarama—the Sydney beach suburb where the home is located.
The two, season-specific wings of the L-shaped plan are separated by a covered breezeway.
The gardens include a "tiny little forest" that obscures the home from the street level, and a small, oblong pond in the backyard, which is inspired by the shape of a Tylenol pill.
A peek at the surrounding lush landscape.
Materials used for the exterior include stucco, wood, metal, and concrete.
Lemmo Architecture and Design received a 2017 AIA Austin award for the Clear Rock Lookout, one of their first commissions.
A low-impact design approach informed the compact, elevated footprint and grated metal walkways. Rainwater is channeled from the roof (covered in local stone) into a rain barrel.
"The modern form contrasts with the Hill Country vernacular used on the rest of the 1,000-acre West Texas ranch," notes the firm.
In contrast to the glazed writer's studio, the hunting blind is punctuated by two thin windows.
The weathering steel exterior pays homage to the owner’s youth, which was spent welding oil tanks.
A grated metal footbridge with hog-wire, guard-rail panels connects the top of the mesa from the west side to the observation deck. Stairs lead to the glazed studio and hunting blind below.
Fronted with full-height, double-glazed openings, the studio frames east-facing views of the creek-bed and beyond.
A view of the home at night.
A massive oak tree is the focal point of the entry courtyard. The entrances to each unit are sheltered beneath the overhanging second-story balcony.
A nighttime view of the home seen from the northeast. To the right is the bedroom wing extending north. To the left is the living room wing stretching to the east.
The view of the house seen from the driveway. To the left is the workshop and wood shed connected to the carport by a trellis.
Set far back on a wooded 7.2-acre property in Bernardsville, New Jersey, the James B. Christie House takes advantage of its private location with ample glazing.
Gregory Creek Residence - Exterior
Evening at Gregory Creek
The glass-and-steel extension allows the homeowners to embed themselves in the natural environment.
The post-and-beam construction was designed for indoor/outdoor living and has been perfectly preserved over the years, with only two owners.
The Gardiner House is an authentic midcentury gem nestled into the Hollywood Hills.
In good weather, the owners can open up the exterior glass walls.
Entry to the house is accessed via the gravel arrival court. A floating ledge bridges to the front door, which is located in a "glazed volume set between two of the buildings," said the architects.
The project recently won a Gold Pin in the 2018 Best Design Awards. The judges were impressed with how “the residence settles completely and utterly into its location with exceptional detail, and a sensitivity that responds to its changing environment through the seasons.”
A 669-square-foot, one bedroom, one bedroom guest unit, the Trillium is a zero-net energy house with a large outdoor storage closet.
Many of the corrugated metal walls are painted black and white, in shades by Benjamin Moore.
The post-and-beam construction has a dramatic carport entrance which showcases the home's clean, midcentury lines.
A separate two-car garage is located near the entrance of the house, which has a bike rack and planters out front.
Reinforced concrete was used for the retaining walls and slabs along all grades, while wood framing with steel framing beams were used at cantilevered areas.
The board-formed concrete, steel, and teak over a rainscreen system blend the building into the site.
Surrounded by rugged beauty, the home was designed with a faceted exterior optimized for wraparound views unique in each room.
Located in Western Idaho, the Cliff House faces views of Payette Lake toward the south and west, while vast granite and dense forest flank the property to the north and east.
The exterior's many textures include stained western red cedar siding, a white oak veneer front door, and a concrete walkway.
A look at the exterior of the cabin.
The exterior is clad in fiber-cement panels and topped with a bitumen roof.
The Etno Hut is elevated on a steel foundation screwed into the ground by hand. The space beneath the main volume was covered to hide cables, piping, and storage.
Set on a slope, the property faces the forest to the north and sweeping views of the landscape to the south.
An aerial view.
This custom residence for actor Will Arnett was inspired by LivingHomes' RK2 model. About a third was built on-site, including a glass staircase tower and a guest wing (featuring a recording booth where Will can ply his trademark baritone).
Vertical planks of western red cedar provide a warm contrast against horizontal zinc siding panels.
facade materials

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.