234 Exterior Flat Roofline Glass Siding Material Design Photos And Ideas

The existing driveway was rerouted to a lower elevation, and the garage tucked underground so as not to detract from the surrounding views.
A cantilevered roof mitigates solar heat gain.
The home was built atop a cleared knoll.
Stone walls, made with rock excavated on site, frame the ascent with cement steps.
Intrigued by the “smart, simple things” being done with modular housing, Will Arnett tapped architect Suchi Reddy and prefab company LivingHomes to design a house that merges the best of on-site and factory construction. The “Arrested Development” and “LEGO Movie” actor’s new home, completed in 2017, faces down a verdant canyon in Beverly Hills.
Spaced-out pavers are laid down on the slope leading away from the east-facing veranda.
An aerial view of Casa Terra clearly shows how the various rooms branch out from the central circulation axis.
Lush greenery surrounds Casa Terra to make the building feel like an extension of the landscape.
An inorganic pigment was added to the cement mix to give the board-formed concrete walls its reddish hue.
The massive roof was constructed from glue-laminated timber.
Inspired by Philip Johnson's Glass House, the home was developed in a collaboration between Swedish architect Iver Lofving—an architect at the Philip Johnson Architecture Studio who worked on the iconic Seagram Building—and Athos Zacharias, a moderin abstract painter who was working at the time as a studio assistant to Jackson Pollock and later to Elaine de Kooning.
"The east façade reveals these distinct parts of the house—the grounded bedroom volume to the north, the glass hallway, which offers a glimpse to otherwise secluded outdoor spaces, and the living pavilion that is lifted above the site to view the forest and pond," the team adds.
This Beverly Hills kitHAUS is comprised of modernist prefab modules that can accommodate a variety of uses: from yoga studios to home offices, and from weekend retreats to pop-up kiosks and guest rooms.
“At night, the Smith House appears to float like a glass box in space.
The vertical part of the "T" contains the living and dining rooms, which are divided by a fireplace. This area also provides the most dramatic vantage point for the sweeping views.
This home is iconic of Sugden’s work in Utah, and is a direct expression of both the Modernist movement and the Bauhaus school.
Like all of Sugden’s work, the building frame is entirely made of A36 steel that is joined exclusively with moment-resisting welded connections, and rests on an exposed, reinforced concrete foundation.
The main house comprises two primary and 11 secondary modules organized into two offset bars. One volume houses the great room that is oriented for views of the valley, while the master bedroom and study located in the other volume face northern views of the canyon.
The property offers 64 acres of varied terrain, including an open meadow, manzanita thickets, and forests full of oak, madrone, Douglas fir, and ponderosa pine.
"In contrast to their introverted loft, High Horse Ranch was designed to be outwardly focused and defined by the site, its views, and the natural landscape," says KieranTimberlake.
A glimpse at the breathtaking views available from the home.
Set on the lower section of the slope, the second volume has a more modern facade, featuring concrete, steel, and glass materials.
The upper volume—where the garage, kitchen, service areas, two bathrooms, and a patio are located—is a half-submerged body of stone set within the upper section of the slope.
The rich material palette of stone, timber, glass, and board-formed concrete blend the home into the surroundings.
A glazed staircase placed on the south side of the building next to the hillside leads to the bedrooms on the upper level.
The house was strategically placed between the lake and an adjacent granite rock-face to capture key landscape views.
The property in Gooderham is set at the end of the original lake access road, and enjoys 1,300 feet of uninterrupted lakeside shoreline.
Dimster pierced the roof with a glass box topping the new central stair. To the right of the entrance is the transparent buffer between the facade and the kitchen, where an old courtyard once stood. “We wanted to keep the idea of the courtyard,” says Dimster. “The frosted panels are a distinct feature of the facade.”
The original roof was flat with a flush parapet. In the early 90s, the former owners had a low-pitched roof placed on top of the existing roof, as well as new corrugated siding to cover the parapets. During the renovation, the interim roof was removed, and a new minimum-slope roofing structure was erected on the existing beams—reinstating the roof section toward the original design. The parapet is now clad with copper paneling.
The project encompassed exterior renovations and retrofitting, as well as four small additions to the building, and the construction of a new roof and landscaping.
When the current homeowners acquired the property from its original owners, the house had been well-maintained and was in good condition. The dwelling was even equipped with an HVAC system, a rare innovation for the period and building type.
The original building is set around an L-shaped courtyard. The main entrance is next to the carport on the street side, with a second entry toward the back of the house.
The goal of the renovation was to respect the high quality work of Kristinsson's original design, and retain the intent of the home where the interior spaces flow seamlessly into the exterior.
Front facade
Living area at night time
The cantilevered extension appears to float above the hillside.
Curves
“We wanted the exterior to be the artwork,” Ryan says.
"We didn't realize the exterior was straight-grain redwood," says Craig Bassam of the house he shares with Scott Fellows. "It was covered in layers of gray paint." Bassam replaced the terrace's concrete pavers with bluestone and removed a concrete-block wall.
Durable Iroko timber—which when weathered, will match the color tone of the surrounding buildings—has been chosen as cladding for the internal courtyard elevations.
"The building is arranged on a 9.8-foot structural grid, which is expressed both internally and externally to give clarity and order to the composition," says Chapman from OB Architecture.
The design was a response to the homeowner’s request for a bright, modern, and sustainable, four-bedroom home. The clients wanted open-plan living areas, a direct relationship to the garden, and thresholds that blur the boundaries between indoors and outdoors.
The two-story house is positioned adjacent to the massing of Manor Court so that the profile of its roof edge on the first and second floors align with the eaves and ridge of the property.
Although the house is perched on a high ridge, it sits modestly within the spectacular scenery.
The central, rectangular, concrete structure features expansive glazing which showcases the stunning scenery from every angle.
Mori’s addition is constructed of steel, concrete, glass, and bluestone veneer. She decided to preserve the ceiling height of the main house (11’6”) and lined the roof with Voltaic solar panels.
The glass-enclosed master bedroom floats above the corrugated, oxidized steel exterior.
Outdoor walkway to the master bedroom
Here's the cover image in all its glory. Van der Rohe's Farnsworth House is the essential glass house (sorry Philip J) and looks pretty spectacular in the snow. One wonders if those windows are double-paned though. Photo by Jason Schmidt.
Large, dramatic openings bring transparency and contrast to the 10-inch-thick concrete facade, framing perspectival views of the landscape.
The clients were active participants in the conversation about how to mitigate challenges like street traffic noise (the house is set right on a major thoroughfare) and how to relieve some of the visual pressure of the openness of the front facade. The garage is located below the envelope of the height and coverage-restricted house which results in the floor and driveway level with the street, a critical detail in snow country.
In contrast to the intensity of the front facade is a wood-skin section of the house on the rear facade, containing sleeping areas that cantilever over the outdoor bar and dining area.
The house is anchored to its sloping site through a series of steps that lead from street-level to front entrance, and through the identification of the garage as a central element of the architecture.
For the exterior, Latimer used shou sugi ban charred cedar in addition to the corrugated metal. He says, "The design inspirations are both Japanese and Scandinavian. We wanted it to have a warm and cozy sense of hygge. Funke called it 'sensual design' because it appeals to all the senses."
The tiny home was built on a trailer for easy mobility.
The corrugated exterior echoes an old, corrugated shed on author Cornelia Funke's Malibu property.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.