407 Exterior Flat Roofline Metal Siding Material Design Photos And Ideas

Recently featured in the pages of Dwell Magazine, this contemporary home is built from five reclaimed shipping containers and is set into a lush Santa Barbara hillside.
Flooded with natural light, Makers Row is a new mixed-use building in Northeast Portland that combines 19 apartments with ground-floor commercial space in a highly energy-efficient envelope.
Clear Rock Lookout seen at dusk.
The home's main entry—two levels off the street—forces guests to get intimately acquainted with the steep topography of the site. Although the home's residents have the option to enter via garage and interior stair, guests instead travel up exterior stairs at the corner of the site, passing the planted neighboring lot to reach the home's front door.
Earthy, organic materials were favored for the home's composition. The exterior palette features Pietra Serena limestone, color-integral stucco, metal panels, and stained cedar.
Materials used for the exterior include stucco, wood, metal, and concrete.
Lemmo Architecture and Design received a 2017 AIA Austin award for the Clear Rock Lookout, one of their first commissions.
A low-impact design approach informed the compact, elevated footprint and grated metal walkways. Rainwater is channeled from the roof (covered in local stone) into a rain barrel.
"The modern form contrasts with the Hill Country vernacular used on the rest of the 1,000-acre West Texas ranch," notes the firm.
In contrast to the glazed writer's studio, the hunting blind is punctuated by two thin windows.
The weathering steel exterior pays homage to the owner’s youth, which was spent welding oil tanks.
Fronted with full-height, double-glazed openings, the studio frames east-facing views of the creek-bed and beyond.
A view of the home at night.
Gregory Creek Residence - Exterior
Evening at Gregory Creek
In good weather, the owners can open up the exterior glass walls.
Entry to the house is accessed via the gravel arrival court. A floating ledge bridges to the front door, which is located in a "glazed volume set between two of the buildings," said the architects.
The project recently won a Gold Pin in the 2018 Best Design Awards. The judges were impressed with how “the residence settles completely and utterly into its location with exceptional detail, and a sensitivity that responds to its changing environment through the seasons.”
The board-formed concrete, steel, and teak over a rainscreen system blend the building into the site.
Surrounded by rugged beauty, the home was designed with a faceted exterior optimized for wraparound views unique in each room.
This custom residence for actor Will Arnett was inspired by LivingHomes' RK2 model. About a third was built on-site, including a glass staircase tower and a guest wing (featuring a recording booth where Will can ply his trademark baritone).
To minimize water use, SCDA and Strata Landscape Architecture designed a native, drought-resistant planting plan with sensor-controlled drip irrigation. The lawn takes up less than 10% of the landscape.
Vertical planks of western red cedar provide a warm contrast against horizontal zinc siding panels.
facade materials
When Brill purchased his residence, a onetime warehouse for mid-century lighting fixtures, it was subdivided. He and architect Tony Unruh gutted the 1,800-square-foot building completely and created an open floor plan for Brill's living areas and practice space.
The fourth floor connects to an outdoor dining area and garden space.
A collage of brightly colored, geometric volumes comprise the Ettore Sottsass–designed residence of Lesley Bailey and Adrian Olabuenaga, proprietors of jewelry and accessories company ACME Studio. Completed in 1997, this home is one of few private commissions designed by the Italian architect, who passed away in 2007.
An exterior steel-and-wood bridge connects the upper floors of the two wings.
The home exterior was recently sandblasted and painted with a ship-grade, high-gloss industrial paint.
The office has been cladded in yellow cedar to comply with the city requirement that all shipping containers be clad.
This four-module LivingHome was installed in just four hours.
The C6 is one of LivingHomes' most popular models. Coming in at 1,232 square feet, this LivingHome offers a comfortable living space for a relatively low cost.
This boxy contemporary prefab in Hollywood was a custom-built for a client.
In contrast to their former house that had been set on a flat, densely wooded lot, the clients picked a steeply sloped West Vancouver property with sweeping panoramic views.
The L-shaped upper floor culminates in a dramatically cantilevered master bedroom wing that's elevated high above the roofs of the neighboring houses.
In addition to a recyclable facade and triple-glazed openings, the sustainably minded Brass House boasts natural flax insulation, LEDs, solar panels, and a green roof.
"Balconies on the front and rear façades ensure a coherence between inside and outside. Its geometric expression strengthens the plasticity of the facades," adds the firm.
Sandwiched between two brick-clad homes, the Brass House on Haveneiland-Oost catches the eye with its angled brass facade that changes color from gold to brown in the light.
The protected balcony allows the owners to enjoy the sunshine with just the right amount of shade.
Built with metal and mirrored glass, the new extension has a crisp, vertical form that provides a striking, yet complementary contrast to the old building.
 A garage and gym are contained within the lowest level of the house.
An exterior shot shows the site-built garage along with two adapted prefabricated modules. The one above the garage houses the kitchen, home office, and living room, while the other contains the home’s bedrooms. Exterior materials include sustainably harvested cedar rainscreen; HardiePanel made from recycled materials; and standing seam metal siding, known for its longevity and energy efficiency.
Lake/Front view showing living room windows surround.
exterior profile
patio
exterior twilight
exterior twilight
exterior/human element
twilight
Front Facade
The upper volume reaches for the infinite view.
The house wraps itself around the historic tree while allowing the natural landscape to do the same around itself.
From the edge of the property the graceful entry and landscape gently slope around to a lower yard.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.