190 Exterior Flat Roofline Concrete Siding Material Design Photos And Ideas

A view of the Saint-Laurence River and the concrete exterior of Habitat 67.
The home is approached from the south with views of Hood Canal below.
A staff worker tends to the grass roof.
The dark cladding helps recede the simple, boxy home into the lush forest.
The southern and eastern elevations are mostly left opaque to provide privacy from the nearby access road.
Large windows punctuate the north elevation to pull views of the the water and landscape indoors.
A glimpse at the breathtaking views available from the home.
Set on the lower section of the slope, the second volume has a more modern facade, featuring concrete, steel, and glass materials.
The upper volume—where the garage, kitchen, service areas, two bathrooms, and a patio are located—is a half-submerged body of stone set within the upper section of the slope.
The rich material palette of stone, timber, glass, and board-formed concrete blend the home into the surroundings.
A glazed staircase placed on the south side of the building next to the hillside leads to the bedrooms on the upper level.
The house was strategically placed between the lake and an adjacent granite rock-face to capture key landscape views.
The property in Gooderham is set at the end of the original lake access road, and enjoys 1,300 feet of uninterrupted lakeside shoreline.
Passersby seeing its parged gray plaster facade would have no clue that the second story of Bret and Dani Stone’s home is made mostly of shipping containers. A crane stacked the units on top of the concrete-and-steel superstructure in a single day in late 2016. Architects Clay Aurell and  Josh Blumer, veterans of the medium, sourced the recycled boxes from cor10 Studios.
The original roof was flat with a flush parapet. In the early 90s, the former owners had a low-pitched roof placed on top of the existing roof, as well as new corrugated siding to cover the parapets. During the renovation, the interim roof was removed, and a new minimum-slope roofing structure was erected on the existing beams—reinstating the roof section toward the original design. The parapet is now clad with copper paneling.
The project encompassed exterior renovations and retrofitting, as well as four small additions to the building, and the construction of a new roof and landscaping.
The original building is set around an L-shaped courtyard. The main entrance is next to the carport on the street side, with a second entry toward the back of the house.
The goal of the renovation was to respect the high quality work of Kristinsson's original design, and retain the intent of the home where the interior spaces flow seamlessly into the exterior.
Front view of the FlatPak House in Minneapolis, Minnesota. When the architect first told his wife about his idea, she said, “It’s about time you focus on a house for me!” He continues, “It’s like the old story about the cobbler whose kids have no shoes.”
The courtyard is just one of many open spaces that will be highly utilized—in the non-winter months anyway. Concrete worked well with developing the language of FlatPak. The second level is a wood panel that can be clad in corrugated metal or cedar—different layers that can be plugged in like covers on your cellphone.
An exterior staircases rises along a courtyard-facing wall on one of the volumes, and leads up to a roof terrace that faces a mountain to the east.
The volumes that contain the living room and a guest bedroom were designed with roof terraces, and green roofs cover four of the other volumes.
Although the house is perched on a high ridge, it sits modestly within the spectacular scenery.
The central, rectangular, concrete structure features expansive glazing which showcases the stunning scenery from every angle.
The elegant retreat combines contemplative spaces with a sense of drama.
Since the home is located in a Class D Seismic Zone, the architects have designed the home beyond code-required structural standards with concrete foundations, steel columns, and composite decking.
A break in the concrete facade reveals the front entrance, which is marked by a thin steel canopy and two chimneys.
To meld the building with the landscape, the architects expanded the aspen grove around the southern approach to the structure.
Mori’s addition is constructed of steel, concrete, glass, and bluestone veneer. She decided to preserve the ceiling height of the main house (11’6”) and lined the roof with Voltaic solar panels.
A cross sectional view of the house.
An aerial view of the clean-lined, futuristic home.
A staircase and a ramp rise where the transverse structures meet the pool volume.
The walls and ceiling structure rest upon two longitudinal beams of the same length, which have been placed under the floor slab. The same four walls that support the ceiling extend past the floor slab to create the base level for the bedrooms on the south end of the house.
The concrete beams support four walls, while also extending beyond to create massive, 23-foot-long cantilevers at both ends of the structure. As a result, the profile of the home looks like the letter "H" in the horizontal position, levitating on a slope.
Three bedrooms and bathrooms are located on the first level. Each room can adapt to accommodate a varying number of occupants.
The house is split into three levels.
Large, dramatic openings bring transparency and contrast to the 10-inch-thick concrete facade, framing perspectival views of the landscape.
Designers Christopher Robertson and Vivi Nguyen-Robertson conceived their house as an unfolding sequence of simple geometric forms: a low concrete wall, a concrete cube, and a boxclad in Siberian larch.
The clients were active participants in the conversation about how to mitigate challenges like street traffic noise (the house is set right on a major thoroughfare) and how to relieve some of the visual pressure of the openness of the front facade. The garage is located below the envelope of the height and coverage-restricted house which results in the floor and driveway level with the street, a critical detail in snow country.
In contrast to the intensity of the front facade is a wood-skin section of the house on the rear facade, containing sleeping areas that cantilever over the outdoor bar and dining area.
The house is anchored to its sloping site through a series of steps that lead from street-level to front entrance, and through the identification of the garage as a central element of the architecture.
The concrete platforms are set on large black columns, and cantilever over the driveway. Underneath the house is a workshop and parking area.
Cho’s recently completed vacation retreat, the Concrete Box House, was inspired by the use of raw materials. Cho decided on grape vines as an unusual landscape element.
“I simply was drawn to the notion of concrete. So much great modern architecture has made use of it,” Blauvelt says.
The rear of the house looks onto a lush backyard. The rough, industrial prefabricated concrete panels by the German manufacturer Syspro are the building blocks of the home.
The living area floats atop a deeply recessed steel-reinforced concrete block structure.

Tasmania, Australia
Dwell Magazine : September / October 2017
“Simple rectangular  volumes with simple details” is how designer Thomas Egidi describes the house he created for architect Carlos Dell’Acqua in Malibu. “I wanted to stress its horizontality,” Dell’Acqua notes. Inside the dwelling, which is entered via a bridge that pierces the 25-foot-high main facade, the view  opens up to a panorama of mountains and sea. Ipe flooring is used for the walkway and throughout the interior.
SIERRA LEONA
Located on a steep site with limited suitable building ground, the firm decided to cantilever the home over the hillside, which has the effect of helping the structure blend in with the landscape.
Throughout the site, the original bolders that have been left untouched are evident as the home engulfs them into its design.
The client, Beau Neilson (daughter of Australian art patrons Judith & Kerr Neilson) and her husband, Jeffrey Simpson were looking for an elegant and comfortable residence and their brief displayed a clear understanding of lifestyle, architecture, and design.
Landside Elevation
Just a 45-minute drive from Los Cabos International Airport, Amanvari offers an atypical experience in a truly surreal landscape. From sailing and fishing to diving with whales, going for a dip under waterfalls to exploring ponds with a resident biologist, this is the ultimate getaway for explorers who are also looking for some serious R&R in a private sanctuary.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.