2465 Exterior Flat Roofline House Design Photos And Ideas

"When summer comes around, it gets progressively nestled in the forest, without ever losing views of the vineyard below," says Timothee.
"15% of those stones are from the original house," says Timothee. "We dismantled the existing structure looking out for those rare elements, which were then added to the masonry once the foundations were poured."
The ground-floor living space looks inward to the courtyard and is protected on all other sides by the mass of the building and the blank brick facade.
The blank north-eastern facade faces the entrance to the property. "It is the main intention of the project to create an intimate interaction with the family," says Esrawe. "By being contained, a continuous relationship with nature is integrated into the home."
A side patio leads from the front of the home to the courtyard. The same red bricks used for the facade have been used for the paving to create a seamless fabric that wraps the built form and the site.
The slim profile of the red bricks used in the facade creates a textured surface across the monolithic form, while red and brown tones of each brick create an organic, varied pattern of color.
Casa Sierra Fría is the first residential project by Esrawe Studio, the design studio founded by Mexican industrial designer Hector Esrawe in 2003. It is regarded as one of the best known design studios in the country.
The entire home is wrapped in a brick "skin" that extends onto the ground at the front and sides of the home. The entrance is found through a simple void in the facade beside a pond with floating vegetation that hints at the verdant interior.
The renovation of Mr. Chow’s four-level, semi-detached home in Jinhua City was led by Liang Architecture Studio and completed in December 2019.
The house is a glass box that appears to float over the highest point in Bilzen, Belgium. The subterranean bedrooms are cut into a knoll, a move inspired by the hilly region’s roads, which were traditionally dug into the landscape.
“A conglomeration of boxes around a bit of a pitched roof” is how Mark describes his transformation of the 1920s Los Angeles bungalow. Inverting the traditional layout, he set the private rooms in the front and a large, open living area in the rear.
Charred Siberian timber complements the original brick home.
The green roof over the one-story living area blends the home into the bushland.
A bridge connects the home’s two volumes, which are divided between private and public spaces. The private spaces are protected through a series of screens and shading devices, while the main public living spaces are fluidly open to the outdoors.
Approaching the home from above, guests encounter a green roof that feels united with the landscape beyond. The entry sequence presents purposefully framed views that hide and reveal the lake.
A two-story, timber volume holds the private areas while a one-story concrete pavilion is more social and communal. Large openings blend indoor and outdoor spaces while allowing coastal breezes to become part of the home environment.
A launch pad for the homeowner’s adventurous lifestyle, Wallis Lake House has an outdoor shower at the lower-level entry so Adam can rinse off before he steps inside.
“The void in the veranda and deck creates a spectacular shaft of light that cuts across the shiny aluminum surface, reflecting rippled patterns into the house,” adds Mulla.
The young lancewoods in the sunken garden to the right of the deck are among Mulla’s favorite features of the home. “They will eventually grow through an opening through the roof and add to the light display.”
The metallic skin and white surfaces amplify the home’s radiant golden glow—even at night.
“Mill-finished aluminum cladding was allowed for fast and efficient construction, and it also creates soft reflections of the garden and the ever changing color of the sky in its surface,” says the firm.
The new west-facing extension is wrapped in a mill-finished aluminum skin that changes color throughout the day and seasons. In the summer, the silver facade reflects a rose-colored glow, and in winter it shines a cool blue.
Vitex decking by Rosenfeld Kidson lines the L-shaped deck.
The deep roof overhang provides protection from the sun and bounces reflected yellow light from the floor.
Glazed doors slide open to seamlessly connect the living spaces with the outdoors.
Previously, the residents needed to go down a steep staircase to reach the garden. The new extension lowers the floor level to make the landscape much more accessible.
A view of the parklike retreat from the backyard pool shows how the glass-enclosed entryway connects the living and sleeping areas.
"The use of materials, the careful details, the integrated sense of place, the weaving together of inside and out, and creating a special home that the clients love make this a special story for me," Epstein notes fondly.
As night falls, the home lights up like a lantern, enhancing the warm glow of the wood ceiling. Immense clerestory windows and glass sliders connect the home to the outdoors.
Built to commune with its scenic surroundings, this sustainable home embodies understated luxury.
The all-glass room provides views of the neighboring lake.
Metal details accent the home’s pared-down material palette.
A perforated metal screen allows the family to “see people on the street—but they can’t see the other direction into the house,” Lazor says.
The long, low home sits unobtrusively atop the ridge. Large areas of glazing open the home to the landscape to the south.
An enclosed porch with a fireplace sits between the living wing and the services wing, providing a pivotal point from which the home fans out.
The simple, affordable material palette allows the home to sit comfortably within the natural landscape.
The home is oriented to take in views of Mount Canobolas in the Great Dividing Range. With an elevation of 4,577 feet, the extinct volcano is the highest mountain in the region.
Floor-to-ceiling glazing ensures natural light is plentiful throughout the home. The silvertop ash cladding on the exterior will develop a silver-gray patina over time.
The home is respectful to the rural site and champions the view. Thanks to the prefab construction, there was very little earthwork and minimal site impact. This approach also helped to eliminate potential weather delays—which would have been likely as, owing to the high altitude, the area frequently experiences frost and snow in winter months.
The home presents as a simple terrace cottage to the street, however it opens up to a surprising and textural collection of volumes inside. It steps down the gently sloping site toward the western garden, where stairs create small amphitheaters for sitting.
Known as the Gillman Residence, the midcentury home was recently restored by Thomboy Properties and is now seeking a new buyer.
New wood cladding, dyed black, was fit to the house's original frame.
The steel bridge—which echoes the design language of the steel brise soleil—extends from the second-floor study into the rear garden.
The deep brise soleil shades the interior as well and offers privacy from neighboring buildings without compromising the views.
Both the boys' bedroom and family room spill out into the ground floor garden, providing the children with an expanded play area outside of the house.
The two monolithic walls on the north and south sides are integrally colored, steel-troweled plaster. They anchor the home in its site as well as provide privacy from neighboring homes.
The home has large areas of glazing on the east and west facades. Given the small footprint of the home and the open floor plan, the entire interior experiences direct light in the morning and evening.
There is now continuous, stepped landscaping from one home to the next as the buildings and street rise up the hillside.
The 1,950-square-foot Koto LivingHome 2 (Piha) is organized around a central open-plan living space with a direct connection to the outdoors. The design is named after the two courtyards located on both sides of the home.
Wrapped in timber, the 1,016-square-foot Koto LivingHome 1 (Yksi) includes two bedrooms and a flex room on the first floor. The open-plan kitchen, dining, and living area is located on the floor above.
Koto and Plant Prefab will work directly with homeowners to determine optimal site placement and adhere to energy-saving passive solar principles.
"The home is angled to capture the winter sun and the summer shade," Ana says.
The couple, who both have engineering backgrounds, enjoyed sharing their ideas with the architects. The result is their Hill Country dream home.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.