324 Exterior Flat Roofline Brick Siding Material Design Photos And Ideas

The position of the garage creates a clear axis that marks the main entrance to the residence. It follows the same axis as the preexisting access road, which allowed for the architects to mitigate impact on the site and surrounding landscape.
"With its mature white pines and open views of the river, the site is blessed with exceptional qualities," says architect Sergio Morales. "The presence of a natural clearing bathed [in] a delicate, natural light [offered] the optimal location for the residence."
The exterior wall’s gentle curve conveys a sense of enclosure.
The curved brick wall was formed in relation to the pine forest on which the property is situated, and it continues throughout the main residence as an interior partition.
The home’s imposing entrance conceals a tranquil inner courtyard.
LANZA Atelier’s Forest House is a triumph of artisanal expertise and sensitivity toward nature.
The front corner of the renovated building is dedicated to a commercial space, while the rear is a one-bedroom apartment with a studio and private exterior patio.
The brick shell of the 1,863-square-foot building was painted matte black, which "makes the roof float in a wonderful way and accentuates the white framing of the windows," says Ali.
Solar panels line the roof to soak up the Australian sun. The home doesn’t use any gas—the cooktop is induction, and heating and hot water come from a heat pump.
For the exterior, a mix of materials work together: the brick of the new house, the weatherboard of the previous house, and a timber screen to connect them. "It’s a link between old and new," says Welsch.
Built at a 45-degree angle on the site, the home stretches out over the property to make use of every inch of land. The unusual layout also gives every room a vista into another space.
The exterior of the home, with its playful sprinkle of blue and white bricks, matches the interior finish, creating a connection between indoors and outdoors.
The house has a front door, but it’s actually not the main entrance: That’s found around the side, via a soothing, wood-lined courtyard. It’s a natural space for outdoor entertaining, too, thanks to the built-in fireplace and bench.
High Street House is a multi-level co-living/co-working space occupying the middle section of a historic brick building in West London. The co-working lounge and studio is sited on the ground level, just beyond the floor-to-ceiling glazed wall that is trimmed in a vibrant shade of red. City Studio, the apartment currently available for rent, is perched on the top floor of the building.
Inspired by ancient ruins, Frankie Pappas crafts a green-roofed, brick guesthouse that connects deeply with nature in the South African Bushveld.
"The curve moving down the bluestone lane is quite an anomaly in a subdivision," she says. "Our clients wished to keep the extension to one story, and as we only had a limited area to extend into, we decided to maximize our use of the block and build along the boundary."
Tsai Design was able to double the home’s footprint via a rear addition that includes two bedrooms and two bathrooms. (The original home was 645 square feet, and the extension added 614 square feet.) The firm then introduced plenty of natural light and three separate exterior decks that add up to 270 square feet of outdoor space.
After 15 years of living in a one-bedroom flat above their specialty violin shop in the Melbourne suburb of Collingwood, the owners were tired of trekking downstairs to their workshop in order to use the building’s only bathroom.
The rough brickwork at the front entry was also retained, however a high fence was removed and replaced with a concrete bench that’s offered as a welcoming rest spot to the community.
“Union House is a place of memory, a home the family had lived in for years,” say the architects. “Memory is important and heritage can be lots of fun. Demolishing a building and erasing history is far too easy.” The Dutch gable is also an identical copy of the Union House’s neighbor to east.
It’s hard to believe that, only two years ago, Jessy Moss and Steve Jocz’s glistening white home in Indian Wells, California, was being marketed as a teardown. Jessy, an interior designer who used to be a singer/songwriter, and Steve, a realtor who was once a member of the band Sum 41, saw the stucco-clad home’s potential and made it their mission to fix 50 years of decay. As the project unfolded, they researched the home’s origins, turning up troves of documents that strongly suggest it is an unrecognized work by midcentury icon William F. Cody. The circular concrete pavers in the driveway, replicas of originals, are reminiscent of pavers that Cody used for a motor court at another Southern California home.
“The clients are passionate about nature conservation,’ says architect Ant Vervoot. “They know how every plant, insect, and animal fits into the greater ecosystem—their curiosity about the Bushveld is insatiable and inspiring. It really is an amazing thing to be around them in the bush.”
House of the Tall Chimneys is entirely off the grid. Power is generated with solar panels; black and gray water is contained and managed before it’s further filtered by the undergrowth; and potable water is collected from the nearby stream. “More important than these technological fixes, however, is the fact that the building requires very little in terms of resource input in order to function successfully,” says architect Ant Vervoort. “Careful design is probably the most fundamental aspect in designing environmentally sustainable buildings.”
“We asked Frankie for a home, and they built us a fantasy,” remarked the clients when House of the Tall Chimneys and House of the Big Arch were completed.
The guesthouse is located in a private reserve in the Waterberg, a mountainous region about three hours from Johannesburg.
The green roof was designed to give back the space that was taken up by the building’s footprint to the Bushveld and the animals. It is planted with site-endemic grasses, aloes, and creepers. “What pleases me one hell of a lot is that the building is completely hidden when you’re more than 20 meters away from the structure,” says Vervoort. “It’s invisible, and I’m super proud of that. The most important aspect of this building was to revere the site. I use the word revere because we didn’t just respect it—we treated this site as if it were God. I think we should do that more as architects.”
“The chimneys are in essence two big columns with some beams between them, and they look a bit like rugby posts,” says architect Ant Vervoort. “The crossbars of the rugby posts hold up the timber beams.”
A brick path leads through the forest to the entrance of House of the Tall Chimneys. “Bricks are a really cost effective way of creating space,” says architect Ant Vervoort. “Over and above that, when used correctly, bricks create complex patterns that I don’t think it’s possible to mimic using other materials.”
The entrance to House of the Big Arch is a nine-meter-tall passage, which creates a high-pressure system that pulls cool air into the kitchen.
House of the Tall Chimneys is the guesthouse of House of the Big Arch, also by Frankie Pappas. The two buildings share the same material palette, and are linked by a long path through the forest.
The aluminum windows are powder coated in a charcoal color, which is intended to match the shadows created by the forest and help the building further blend in.
The team lidar scanned around 40,000 square meters of the forested site to create a 3D model—including trees, branches, and roots—that would allow them to accurately determine how to position and design the building to have minimal impact on the surrounding trees. “We then designed a seriously thin building that could slot between the trees,” says architect Ant Vervoort.
The bedroom is elevated around five meters above the forest floor, and the space beneath has—like the green roof—been given back to the Bushveld. “Naturally, this space is shadier than the surrounding forest, so it creates a different microclimate for different species to flourish in that area,” says architect Ant Vervoort. “It’s an area that we have cultivated.”
Aalto was not only responsible for the architecture and the furnishings—he also designed the landscaping.
An exterior view of Maison Louis Carré as it delicately integrates into the surrounding landscape.
A side view of the home.
Aalto designed Maison Louis Carré with an immense lean-to roof made of blue Normandy slate, "pitched in imitation of the landscape itself". The facade is built from white bricks and marble, while the base and parts of the walls are Chartres limestone.
The Cape Town house that architect Michael Lumby designed for his friends Robyn and Clint Campbell is clad in simple, inexpensive brick in varying patterns that allow its facade to curve. The facade has a similarly rough finish. “I wanted something that will age and patina with time and be low maintenance,” says Lumby.
Located in Providence, Rhode Island, the American Woolens Dye house is a brick and timber structure that was originally built in 1880. The building is listed on the National Register of Historic Places, and it served as a textile mill before a thoughtful and extensive renovation transformed the property into a gorgeous live/work space.
"The colonnade arches are turned upside down as they are better for sitting in and for playing (bombies into the pool and chasing through the garden)," say the architects.
The exterior walls were built of off-form corrugated concrete and reference the ubiquitous backyard sheds in the neighborhood.
"A long linear space without specific use is an oddity, but by locating open garden towards the street and siting the new pool behind the link, we could make a pathway space that’s all about swaying greenery and the rippling, reflected play of light," explain the architects. The link also serves as a sunroom in winter and opens up in summer.
The "bridge-like link element" that connects the original structure to the new extension also sits between the street-facing garden and a linear pool tucked behind.
The curved roof deck offers spectacular views of Melbourne's skyline. In the corner is a SZILVASSY moon jar with eucalyptus.
“The upper level curved forms come from a desire to avoid a stepped building form – the curved form comes out to make a vertical street wall and also makes the space for 2 roof decks," explains Bright. " The curved forms gently turn the corner and allow spaces to flow and circulate easily. It’s not a hard corner and allows the form to gently shift direction.”
The new concrete wall along the western perimeter contains a walled garden with a secondary entrance. Cream-colored LOHAS Nilo Rustic bricks clad the new extension to remain "sympathetic yet differentiated" from the existing red-brick Edwardian.
Located on the crest of Ruckers Hill in Northcote, the property comprises the recently restored corner-sited Edwardian and a contemporary rear-garden extension.
The original door was removed during the renovation, restored, and then replaced toward the project’s completion. The carved wood door is 11 feet tall, and Uzcategui says it adds “a distinctive element essential to the home’s history and sense of style.”
The glass-wrapped, upper-level addition came to Uzcategui as an epiphany as he stood on the roof of the home. The “tree room” now grows out of the original brick structure as if it was destined to be there all along.
The home’s original footprint, circular front driveway, and original brick facade were preserved.
As the midcentury era was winding down, architect George Smart was commissioned to design a low-slung brick and glass house at 2300 Timber Lane in Houston’s River Oaks neighborhood. The home would go on to serve as the clergy house for St. Luke’s United Methodist Church for 49 years.
The ground-floor living space looks inward to the courtyard and is protected on all other sides by the mass of the building and the blank brick facade.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.