289 Living Room Bookcase Design Photos And Ideas

The only feature that remains of the original home is the end gable wall. For the renovation, the stone on this wall has been left exposed. This feature, along with the wood-burning stove at the chimney area, are now the focal points of the living space.
From the living room wall, a panel folds down to reveal a bookshelf, while also forming a table.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
A built-in seat by the large window is the perfect place to curl up with a book. Mosa tiles from United Tile were used for the floors, and include built-in radiant heating.
In the library, black plywood joinery offers a pause from the entryway before the floorplan pivots to reveal a sunken concrete living area in the original front room.
High ceilings and a full-length brick fireplace are complemented by extensive glazing.
View of the living area
The living spaces on the ground floor now consist of exposed steelwork with polished concrete, timber surfaces, and large Crittall windows.
Natural light and wood features connect the existing living area to the addition.
Beyond the main room is a bedroom that’s hidden from view with a curtain.
From the main room, passageways lead to the bedroom and bathroom.
Double height living area opens onto the home's interconnecting courtyard and floods the living space with natural light.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
Living Room
Sutherland opened the second story and converted it into a loft, which matches the ample seating below.
After: living area
Vitsœ Shelving
Expansive windows have been installed to flood the house with sunlight and capture sweeping views of the park outside.
The team demolished the existing internal walls to open up the interiors and create a single, large living and dining area.
With fresh white walls, larch parquet flooring, and a sleek black fireplace, the apartment now radiates an open, airy environment. A beautiful pink staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining spaces.
The materials that have been used for the façade, together with the enfilade of spaces of the new volume, echo the local architecture of the elongated farmhouses in the area.
The shallow plan helps with cross ventilation, while a deep overhang to the north provides shade for the living areas in the summer.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
Formal Living Room
Interior View
The sofa had to be large and deep enough that the couple and their dog could lay back, watch TV and enjoy the space. So, we had a sectional custom made and upholstered in a heavy duty Kravet fabric.
Glazing on both sides gives the television room an airy, pavilion-like feel.
The open-plan living room and dining area feature a cementitious floor covering, ERCO recessed LEDs, and EDL cabinetry laminates.
A minimalist staircase links the living room to the upper level.
A highly efficient ductless mini-split system provides heating and cooling.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
Deep overhangs keep the harsh sun at bay.
Inside the studio, sliding fir screens hide storage, utilities, and a bathroom. The ceiling and wall panels are plywood, the floor is radiant heated concrete. An Eames lounge chair from Herman Miller mingles with an IKEA sofa.
living room with navy blue couch, original artwork, and crown molding
Colourful furnishings animate the space. Thonet armchair, Jardan Nook lounge and Hay side tables provide a comfortable, deliberately low key setting.
In the living room, a pair of Frog chairs by Piero Lissoni for Living Divani join custom leather furnishings. The family can finally display all their books and artworks, including the large-scale piece, Topophilia-Imbuing in Monet, 2005, by Keiko Hara.
The choice of furniture reflects the period of the house. For instance, the study features chairs by Charles Eames and Eero Saarinen.
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
The living room is connected to a south-facing veranda.
Thirty-foot ceilings feature skylights for increased natural lighting. The walls are paneled in larch and provide concert-hall quality acoustics, and the floors are a polished black concrete.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.