109 Living Room Bookcase End Tables Design Photos And Ideas

“The fireplace/bookcase wall installation takes cues from the Cado Shelving System, and also works to flatten the classic hovering fireplace into a gesture that is engaged with the wall,” says Keating. “Usability and modularity are both important elements of an interior that in some ways is like one big studio containing the objects of—and inspirations for—the client’s artistic interests.”
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
The most important aspect of a successful neutral palette? "Texture, texture, texture!," Pickens says.
London–based Steyn Studio designed a three-bedroom home on the outskirts of Madrid, Spain, that stands out from its neighbors with a striking sawtooth roof. The project, nicknamed the Sierra House for both its peaked profile and its location in one of Madrid’s northwestern neighborhoods between Mirasierra and Montecarmelo, features furniture and window treatments that complement the neutral tones of the exterior and interior materials. Textured walls of board-formed concrete provide visual interest in the living room.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Preda elegantly reallocated the space to contain a side-by-side living room and dining room area, with the latter defined by a custom Cor-Ten steel and zebrawood bookcase designed by the firm. The dining table is by Alepreda for miduny, the firm’s sister furniture company. The fireplace is an ethanol model, since incorporating a chimney wasn’t possible in the building.
Thirteen windows in the apartment help maximize the fantastic views. The seating—including a sectional from West Elm and daybed from BoConcept—is now complemented by a fireplace specified by the firm.
A look at the spacious family room, which features additional built-ins, wooden beams and paneling, as well as clerestory windows that invite long rays of natural light into the space.
The firm raised the height and increased the width of the new opening between the kitchen and dining room.
A cozy leather chair anchors the living room and adds traditional flair. The bookshelves are decorated with personal items, a Samsung television that looks like a piece of art, and a miniature horse statue Simon bought in Round Top.
The sunken living room features many custom-made pieces, including the patterned chairs and large sofa. "We work with companies that we've had relationships with for many years," Simon says. The side tables are Noir, lamps are from Arteriors, while the cocktail table is from 1stDibs. "We wanted the look to be affordable but accessible and paired with vintage pieces," she says. "You want it to come together without looking like a West Elm Showroom and you run into issues when you buy things all from retail stores, so that's why you should pick pieces that fit the personality of the home."
Simon chose two differing fabrics for this entryway nook, textiles from Morocco, a throw from West Elm, and a stool from CB2. The oil painting above is a vintage find from Round Top.
The family room across from the open bedroom features a Nelson Bubble Globe pendant, IKEA Alseda floor stools, and an heirloom tapestry wall hanging.
Front entry and living area.
Adding in live-edge details via countertops, freestanding furniture pieces, or built-in shelves is something that O’Donnell enjoys. "It’s fun to come up with uses for funky live edges and incorporate that into the design and still make it functional," he says.
In the sitting area next to the bedroom wing, the exterior panels take the form of interior bookshelves. Framed with glass above, below, and between, the shelves allow nature to peek through.
The curved Jardan Valley sofa in green brings geometric interest to the living room.
The fixed-gear bicycle hanging above the couch serves as an art piece; Chen no longer rides the bike. Le Corbusier Projecteur 165 pendant lights hang in the corner.
The bold form of the roofline and the geometric windows were balanced with a streamlined approach to the interior, which is composed of light-washed oak floors and white-painted boards at the ceiling.
The lower level serves as a dining area or workspace, while a loft provides a cozy sleeping nook.
Clare Conklin's living room features subtle earth tones and a mix of wood finishes.
The architects widened the opening between the living room and dining room, then delineated it with brass accents. "Rather than try to match the existing historical moldings, we opted for minimal trim with brass inlays and a broad brass threshold marking the new opening," they said. The pendent lights are by Andrew Neyer.
The living room is chic and polished, but still exudes a masculine vibe.
Artwork by Bruno Dunley.
Finding a wheelchair accessible home in New York City can be a challenge, but after a diving accident left David Carmel paralyzed from the waist down, Carmel knew he was looking for a home that was "accessible but not institutional." Working with Della Valle Bernheimer, they made an apartment that is both beautiful and accessible, with a lightweight sliding wall that closes off the bedroom from the living area.
As an architect who specializes in universal access design and ADA compliance and as a wheelchair user herself, Karen Braitmayer was no stranger to the challenges of accessible design. Although she had been able to take advantage of her 1954 home's single-level, open layout, as her daughter (also a wheelchair user) grew up, the family's accessibility needs also shifted. The main living area includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace, and the kitchen—you can see the couple’s daughter working at the island. In the foreground is a pair of midcentury chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
Light cascades onto the window seat from glazing placed high on the wall.
A built-in bench below the window is ready for a good curl-up, with a full wall of shelves nearby.
The recording complex, Gold Diggers Sound, boasts nine state-of-the-art recording studios, a multiuse sound stage, kitchenettes and lounge areas, and is available for 24/7 access.
The design team sought to make rooms feel more like apartments, and so included reading nooks and hangout spots throughout, mixing jewel-toned furnishings with vintage finds and rock-and-roll ephemera.
The common area in this penthouse by Studio RHE boasts a digital cube ceiling, stunning views, and an immense book collection by the bar.
The cozy parlor-floor living room is anchored by a fireplace from the Dutch company Rais.
La Vinya, PGA Golf Resort | Studio RHE
A Jøtul Direct Vent Gas Stove anchors the living space that seamlessly connects with the outdoors through massive, operable glazing by Fleetwood. Aside from the custom built-in bench, the chairs and furnishings are by Ligne Roset.
The elegant space is anchored by a brick, wood-burning fireplace.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
Retractable walls allow the interior to fluidly merge with its natural surroundings. Per the architects: "While trying to always maintain the relationship between built and wild, the indoors opens completely to allow the breeze and the red sunset light to inundate the space."
In the living room, the wood and concrete shell is accented with a steel stair railing and a window wall with a Mondrian pattern in the glazing.
The view from the kitchen.
The home features built-ins like this bookshelf in the living space.
The home has the feel of a time capsule.
The midcentury modern home features wraparound glass walls.
City Cabin | Olson Kundig
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
The open-plan living room features a wall of glass with sliding doors that lead out to a pool.
The living room opens to a spacious outdoor deck.
Bigwood Residence | Olson Kundig
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
Leaving behind the Lounge, one re-enters the Living lined with white walls. Beyond the Black Wall is the Dining.
Though much of the interior was gutted, the west-wall fireplace was left intact due to the risk that removal could have had on the building's structural integrity.
The hammered copper side table was a gift from Francine's business partner, Carl D'Aquino. The pottery on the midcentury coffee table is by Alex Bauer.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.