353 Living Room Bookcase Chair Design Photos And Ideas

The Bracy Cottage — Living Room
The reading room’s custom bookcase is made of white lacquered wood. A vintage chair and an Arco lamp from FLOS create a cozy, illuminated nook.
Wood tones and earthy textures warm the reimagined living room. Much of the art were gifts that the couple bought for each other or pieces by mutual friends; the Mickey Mouse painting is by New Jersey–based artist Dylan Egon. "We like to bring some of the city into the country," says Lauren.
On the second level, the design team arranged a living area that opens to a balcony and deck area. The built-in wall storage is crafted from oak.
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
On one side of the house, a white central staircase leads to a split-level landing the Robertsons call "the reading room." "We needed a place to hang out and for the kids to read," explains owner Vivi Nguyen-Robertson. Awaiting the birth of the couple's son, she relaxes in a built-in reading nook in the library.
“The main living spaces, flowing from the central courtyard, fold down with the stepped concrete floor,” says Fox. “Plywood joinery and an off-form concrete ceiling anchor and harmonize.”
White oak flooring keeps the open-concept space feeling light and bright.
The entrance foyer encapsulates the home’s themes of reuse—through the salvaged wood and metal gate—artisan furniture, and colourful abstraction. The Moroccan wall hanging is a vintage find, and the chairs and table are by local furniture designer Seth Keller. The industrial gate has been given a domestic twist with the addition of coat hooks for the client’s young child.
Family Room
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
A coat of white paint paired with the newly exposed concrete floor gave the room an entirely new feel. For furnishings, Natalie looked for quality pieces that would last, especially since she intended to rent out the cabin as an Airbnb.
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The newly built living room opens to the courtyard and connects the front and rear wings of the home. The floor is exposed concrete with a sustainable fly-ash mix.
Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
In the living room, two shades of gray paint from Sherwin-Williams complement the upholstered furnishings from Knoll.
Given the home’s tight and efficient footprint, the architects sought to use simple materials and strategic moves to delineate different spaces and uses. The lower ceiling height of the living room, for example, distinguishes it from the dining area, which has a taller ceiling.
In this library, a Grant sleeper sofa by Mitchell Gold + Bob Williams is paired with a Cigar wall sconce by George Nelson.
Having spent more time at home in recent months, Nina and her family are truly experiencing the "essence" of her design, she says. Their library corner, a space that was once underused, has become a place of respite for the family where they can gather on the Nanimarquina Rangoli rug and listen to records.
Interior designer Nina Blair blends Ghanaian and Scandinavian influences in her family’s Tribeca apartment.
For his own home nearby, Bellonias transformed a cave dwelling into a three-bedroom getaway featuring pressed cement walls and skylights that bring light into the serene interiors.
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
Original red oak floors were stripped and finished with a matte sealer to maintain a raw, unfinished look.
A deck opens up to the west from the main living space, and it’s the perfect place to watch the sunset. A long, low window at the rear of the space frames the tree line.
The clients fell in love with the double-sided Cheminees Philippe fireplace, which had been used in a previous Modscape project they had seen. “It works nicely in this home to help subtly define each space, and it’s a stunning feature,” says Modscape managing director Jan Gyrn.
From the start, the clients wanted their home to have a "barn look," honoring the agrarian vernacular of the built environment around them. Interior walls and ceilings are clad in local pine, with a paint treatment to remove the yellow from the wood.
Astrain updated the fireplace with a Carrara marble Victorian fireplace surround from The Architectural Forum.
Astrain streamlined the storage in the room, making room for wall art and allowing light to be diffused throughout.
Anodized aluminum-and-glass sliding doors are all that separate guests from the peaceful environs.
To help create the illusion of more spaces, the great room features a vaulted ceiling and opens up to the outdoors with 12-foot wall-to-wall glazed sliding doors.
The artwork is titled "Crashing Buffalo" and is by Tucson/Los Angeles artist Ishi Glinsky.
The Adrian Pearsall sofa was sourced from The Swanky Abode on 1st Dibs, and the fire tools are also from the Sunshine Shop, a local vintage store.
The entry between the living room and dining room was widened.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
The custom-designed white maple modular coffee table can be kept together as one piece, or separated to form stools or smaller tables. "Each of the four cubes is slightly different, with a storage recess or dividing panel for stowing books, magazines, pillows, or other objects," says Thomas.
The living room received a Muuto Connect sofa, which was "notched into" the custom media cabinetry. The existing wood floors were refinished with an ebony satin stain with a charcoal tone.
Maison Gauthier was intended to serve as a permanent family home rather than as a simple summer residence, and it adopts a more substantial sense of scale and materiality. The residence was designed for Jean Prouvé’s own daughter, Françoise—who was married to a doctor—and her young family. The site near Saint-Dié is to the southeast of the city of Nancy, where Prouvé had built his own family home some years earlier. The single-level home perches on the side of a hill, looking towards the town. It features walls made of insulated aluminum panels sitting on concrete foundations, along with horizontal strip windows around the bedrooms at one end of the building and more extensive glazing around the living area at the other.
Solid timber windows add warmth to every room. The solid timber flooring in the living/dining area provides additional character.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
Red Hook’s proximity to the water is reflected in the living room’s "sea vibe."
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
The glass-block siding offsets the pine and floods the living areas with plenty of natural light.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
Located in the center of Mexico City, the Cuernavaca House by Tapia McMahon entirely fills its site, closely abutting the adjacent streetscape. Upon entry, an ash stairwell extends from the ground floor to the roof terrace, acting as a sculptural element that connects all three floors. The striking residence has been selected for the RIBA International List for 2018.
Some of the furnishings came from the homeowners’ Dallas home, including the wooden chairs they purchased 35 years ago. The sofa is the Madison Sleeper Sofa from Bo Concept, while the side table is from Target. The lamp is from CB2. A British, antique officer’s cabinet contrasts with a modern bookshelf from Crate and Barrel.
“The fireplace/bookcase wall installation takes cues from the Cado Shelving System, and also works to flatten the classic hovering fireplace into a gesture that is engaged with the wall,” says Keating. “Usability and modularity are both important elements of an interior that in some ways is like one big studio containing the objects of—and inspirations for—the client’s artistic interests.”
The interiors are furnished with midcentury modern pieces, including this vintage Eames Aluminum Group chair.
Pre-engineered dark stained bamboo flooring closely mimics the exterior decking material, creating a fluid transition from the interior to the exterior.
Generous cut-outs in the support wall connect the main living areas. The Togo couch and chairs are from Ligne Roset, and the sculpture is by Annie Morris.
The most important aspect of a successful neutral palette? "Texture, texture, texture!," Pickens says.
The classic post-and-beam style defines the home's interior. Exposed wood ceilings and lightly colored hardwood floors run throughout the open concept living area.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.