363 Living Room Bookcase Sofa Design Photos And Ideas

Amanda got rid of the mirrored wall and installed FLOS AIM Pendant Lights in the living room.
Architect Amanda Gunawan’s 1,620-square-foot Biscuit Loft in Downtown L.A. is awash in gentle light. Designed by French-born, Missouri-based architect E.J. Eckel in 1925, the building had been converted by Aleks Istanbullu Architect in 2006 into a live/work complex. Amanda introduced Japanese-inspired touches to soften the industrial language. The harmonious living room features a CB2 sofa, white Eames Lounge Chair and Ottoman, Knoll Wassily Chair, and a rug and timber bench from Zara Home.
The couple’s two sons, Isaac and Charlie, play music with Charlie’s girlfriend, Saskia Randle, in the living room, where an Isamu Noguchi Akari lantern hangs above a Cloud sectional from RH Modern.
An extra bedroom was opened up to create more room for activities.
Living Room
Wood tones and earthy textures warm the reimagined living room. Much of the art were gifts that the couple bought for each other or pieces by mutual friends; the Mickey Mouse painting is by New Jersey–based artist Dylan Egon. "We like to bring some of the city into the country," says Lauren.
On the second level, the design team arranged a living area that opens to a balcony and deck area. The built-in wall storage is crafted from oak.
A thoughtfully detailed sliding door separates the music room/office from the sitting room, which can be converted into a guest bedroom.
“The main living spaces, flowing from the central courtyard, fold down with the stepped concrete floor,” says Fox. “Plywood joinery and an off-form concrete ceiling anchor and harmonize.”
White oak flooring keeps the open-concept space feeling light and bright.
The designers raised the floor in the sunken den and painted the dated paneling Cotton Balls by Benjamin Moore. “We hardly ever used that space, and now we’re in there all the time,” says John. The credenza is a vintage find from Sunset Bazaar, while the  Blok horizontal sconce is from WAC Lighting.
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
The new mantel uses tiles from Ann Sachs, and clear cedar panels accent the wall.
The Grove Modern bookshelf is from Room & Board, as is the tan leather sofa and the rug.
A coat of white paint paired with the newly exposed concrete floor gave the room an entirely new feel. For furnishings, Natalie looked for quality pieces that would last, especially since she intended to rent out the cabin as an Airbnb.
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The newly built living room opens to the courtyard and connects the front and rear wings of the home. The floor is exposed concrete with a sustainable fly-ash mix.
Zachary designed a new cabinet in walnut to anchor the room. The wood tones are a warm counterpoint to the butter-yellow sofa. The coffee table belonged to the owners.
The Curved Back sofa is from Lawson-Fenning. “It’s the most comfortable sofa,” says Zachary. “I have one, too.”
Chen designed circular copper bases for the Bluestone to create a coffee table with gravitas. The light is the Artemide Aggregato ceiling light with a counterweight.
In the living room, two shades of gray paint from Sherwin-Williams complement the upholstered furnishings from Knoll.
In this library, a Grant sleeper sofa by Mitchell Gold + Bob Williams is paired with a Cigar wall sconce by George Nelson.
Having spent more time at home in recent months, Nina and her family are truly experiencing the "essence" of her design, she says. Their library corner, a space that was once underused, has become a place of respite for the family where they can gather on the Nanimarquina Rangoli rug and listen to records.
Interior designer Nina Blair blends Ghanaian and Scandinavian influences in her family’s Tribeca apartment.
For his own home nearby, Bellonias transformed a cave dwelling into a three-bedroom getaway featuring pressed cement walls and skylights that bring light into the serene interiors.
The family room couch is tucked into a nook to create a cozy retreat that still has views past the atrium to the backyard and kitchen.
To extend the living room view, the architects used corner glass, eliminating the need to use a jamb or corner post that would have interrupted the landscape.
The home is articulated along the ridge to command the highest point on the property, providing the clients with sweeping views across the rolling farmland.
Removing the hallway created room for a cozy family room upstairs. The family is enjoying the nesting process since the remodel was completed in 2017. "We are raising our kid here, learning how to cook, and I even started to do a lot of working from home here even before the pandemic," says Martin. "We hop from one place to the other, making minor changes and making them our favorite for some time. We spent lots of nights here."
The home was gutted in the remodel, and the living spaces were oriented to take better advantage of the existing window plan.
Original red oak floors were stripped and finished with a matte sealer to maintain a raw, unfinished look.
"Some must-haves for our space were lots of plants, beautiful mirrors to open up the space, and textured throw pillows," says Jules Acree.
A deck opens up to the west from the main living space, and it’s the perfect place to watch the sunset. A long, low window at the rear of the space frames the tree line.
The clients fell in love with the double-sided Cheminees Philippe fireplace, which had been used in a previous Modscape project they had seen. “It works nicely in this home to help subtly define each space, and it’s a stunning feature,” says Modscape managing director Jan Gyrn.
Now, the kitchen sits at the front of the building, and the counter runs beneath the preserved windows. Built-in shelves frame the view.
From the start, the clients wanted their home to have a "barn look," honoring the agrarian vernacular of the built environment around them. Interior walls and ceilings are clad in local pine, with a paint treatment to remove the yellow from the wood.
Astrain updated the fireplace with a Carrara marble Victorian fireplace surround from The Architectural Forum.
Astrain streamlined the storage in the room, making room for wall art and allowing light to be diffused throughout.
The bespoke sofa in the retreat features rich purple upholstery that contrasts with the more neutral white and timber finishes, creating an element of sophisticated drama.
To help create the illusion of more spaces, the great room features a vaulted ceiling and opens up to the outdoors with 12-foot wall-to-wall glazed sliding doors.
The artwork is titled "Crashing Buffalo" and is by Tucson/Los Angeles artist Ishi Glinsky.
The Adrian Pearsall sofa was sourced from The Swanky Abode on 1st Dibs, and the fire tools are also from the Sunshine Shop, a local vintage store.
The entry between the living room and dining room was widened.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
The custom-designed white maple modular coffee table can be kept together as one piece, or separated to form stools or smaller tables. "Each of the four cubes is slightly different, with a storage recess or dividing panel for stowing books, magazines, pillows, or other objects," says Thomas.
The living room received a Muuto Connect sofa, which was "notched into" the custom media cabinetry. The existing wood floors were refinished with an ebony satin stain with a charcoal tone.
Maison Gauthier was intended to serve as a permanent family home rather than as a simple summer residence, and it adopts a more substantial sense of scale and materiality. The residence was designed for Jean Prouvé’s own daughter, Françoise—who was married to a doctor—and her young family. The site near Saint-Dié is to the southeast of the city of Nancy, where Prouvé had built his own family home some years earlier. The single-level home perches on the side of a hill, looking towards the town. It features walls made of insulated aluminum panels sitting on concrete foundations, along with horizontal strip windows around the bedrooms at one end of the building and more extensive glazing around the living area at the other.
Solid timber windows add warmth to every room. The solid timber flooring in the living/dining area provides additional character.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.