107 Living Room Concrete Floors Ceiling Lighting Recessed Lighting Design Photos And Ideas

There are a variety of living areas, allowing the family to come together or inhabit different spaces. The den has a piano where the children can indulge in their passion for music.
The most costly parts of the build were the board-formed concrete walls and fireplace. “We believe it was worth spending the money here for a few reasons,” reveals architect Cavin Costello. “The mass anchors the house into the landscape, and the material is incredibly durable—something we need in the harsh desert sun. The board-forms give the home a wonderful character.”
The living space features glazed walls that look out over the garage and through the warehouse-style space toward the library. The couple’s collection of objets d’art are displayed on built-in shelves throughout the home, such as this one that wraps around a fireplace.
An eclectic collection of artwork, objects, and furniture adds warmth to the interior and evokes a real sense of the couple’s personalities. The layering of these objects over the industrial architecture creates a texturally rich interior that can be read as a tapestry of the couple's life together.
"We really wanted the rest of the house to be quiet in order to showcase the shipping containers as art objects," says Davis. "So, we used a very simple materials palette: lots of big windows and doors to bring in light and open up to the yards; heated concrete floors, polished to reveal the aggregate; basic IKEA cabinets; sheetrock painted a gallery-like white; and some touches of light, natural wood to add warmth and texture."
The bright orange front door opens into the circulation space between the existing home and the new addition. The family area sits at a slightly lower level, accessed via several long timber steps.
“Often the boys use the shipping containers in ways we hadn’t even imagined—like bravely climbing on top of the containers and jumping onto the big bean bags below,” says architect Paul Michael Davis. “It’s probably not advisable—a shipping container isn’t a jungle gym—but it’s thrilling to see a space used in ways you never expected!”
The guesthouse features a small lounge area in front of a bunk room and master bedroom. Paris Peak is visible in the distance through the side window.
The freestanding hearth serves multiple functions—it’s a fireplace, a privacy screen to the master bedroom, an entry closet, and an art piece. “The cantilevered structure is meticulously clad in raw industrial, hot-rolled steel sheets,” says architect Hunter Gundersen. “There is no glass, so the fire is open on all three sides. Like ballet, it looks easy and effortless, but in reality it’s a labor of painstaking love.” The gas burner and steel substructure was fabricated and installed by yNot construction, and the metal cladding artwork was crafted by Parker Cook Design.
The family is very creative—the artwork throughout the home was created by the client’s children, and his wife is a designer who selected and placed all the interior furnishings. The interior walls were left white to act as a gallery for the owners’ extensive art collection. In order to give the spaces warmth and coziness, the ceiling was clad in Atlantic white cedar from reSAWN Timber Co.
The entry to the home leads directly to the main living space. A 25-foot-wide, 11-foot-tall sliding glass wall opens to the central courtyard, allowing the living area to extend outside. Through this glazed door, the guesthouse and garage frame Paris Peak in the distance.
The walls behind the fireplace are 400-millimeter-thick rammed earth, and they were formed on site by a specialist contractor. The material not only provides thermal mass to protect the interior from the heavy heat load experienced in summer, but also heats up when the fireplace is in use in winter months to provide gentle heat release to the main living area.
“There is something inherently playful about sitting on a deep window ledge with a book,” says architect Kirsten Johnstone. “Throughout the home, the juxtaposition of public versus private spaces and exposure versus protection is explored in different ways. In the lounge retreat, the large corner window abuts the hidden front entry door, and the stepped-down room means this bench seat is at the same level as the front entry decking. The external wall cladding wraps into the room, blurring the line between the inside and the outside and creating a delightful nook that is almost in the garden. It also provides an opportunity for engagement with neighbors and passers-by—a connection, a wave, a glimpse.”
The living room sits at the rear of the house, connected to the garden. "Even though it's a very small house, we wanted the living room to be very generous," says the couple. "This room is the life of the house."
“My mom really wanted a fireplace, even though they don’t make sense in Texas and generally are an energy drain—and she wanted it to somehow serve the living, kitchen, and dining spaces,” says architect Ryan Bollom. “So, we wound up using a clean-burning fireplace insert designed to fit in the transition that distinguishes each of the spaces without making them feel like different rooms.”
The living, kitchen, and outdoor porch areas in the primary residence are situated to enjoy sunset. The living room opens directly to the screened outdoor dining porch and a timber deck that overlooks the surrounding hills.
Timber has been used for both internal and external cladding, joinery, furniture, and door handles throughout the home. The entry nook features built-in display storage with brass detailing, which is echoed in the kitchen counter.
Throughout the home, floor-to-ceiling windows and doors frame views and allow for indoor/outdoor living.
The event center is illuminated by large skylights overhead. The space opens to an outdoor deck. The design is a mix of store-bought and vintage with kilim rugs and woven baskets hung as wall art "to add a cozy factor and texture to the concrete and wood space," says Morgan.
The family room couch is tucked into a nook to create a cozy retreat that still has views past the atrium to the backyard and kitchen.
“We wanted to tie the living room together with a freestanding midcentury-style fireplace, which was a design collaboration between our team and Malm Fireplaces” says designer Taylor Bode. “When all of the bi-fold doors are open, you can sit in a circle around the fireplace both indoors and outdoors. It’s an integral part of the design that brings warmth and light to the corner of the house.”
The communal dining table in the main house was custom-made by a local woodworker and island timber mill owner, Joe Romano, in collaboration with WindowCraft. Raw metal supports for the table were fabricated by Salish Metalworks on Orcas Island, a sister island to San Juan.
The den offers a second living area and features a sofa from Cassina and a classic Womb chair by Eero Saarinen for Knoll. The artwork is by local photographer Ashley Garmon.
The living room has a glazed corner and a window that looks into the entrance courtyard. The Shaya table lamps are by Canadian brand Neuvo.
A picture window over a custom concrete bench fashions a window seat. “Family, friends, and animals all enjoy the various places to relax in the lounge,” says the homeowner. “The window seat is universally the most prized nook in the home.”
An inset shelf is a decorative feature above the firewood storage. “We enjoy the low sun in the winter mornings and the toasty warmth from the Jotul stove, which heats the whole back of the house,” say the clients.
The Wilfred sofa from Jardan is covered in the homeowners’ other favorite color: indigo. It sits with a reupholstered Womb Chair in the new living area.
An imposing, matte black fireplace is the focal point of the living room. Wood is stored within the structure, which frees up floor space for abundant guest seating.
The common areas are furnished with cozy, lived-in furniture.
The living room features a Cheminee Philippe wood-burning fireplace, which has a large heating capacity. By placing it below the void, it is able to heat both the downstairs and common areas upstairs.
Drawing light into the interior was the main priority. Large north-facing openings and skylights ensure natural light is in abundance.
The angled joinery reflects light down the hallway and offers functional storage. It also naturally directs people from the living area toward the kitchen.
Each room in the home has views to one of two courtyards or the roof garden. A window seat in the living room embraces the transition between interior and exterior.
The impressive living room has polished concrete floors which are contrasted with a white ash plywood ceiling.
Walls of glass and a vaulted ceiling make this open-plan living area feel bright and airy. The room is furnished with Adapt Lounge and Duet barstools, an Agra rug, and a Hoshi armchair by Tom Skeehan Studio.
The Stovax freestanding wood fire in the living room is used to heat the home. The concrete floor provides thermal mass, which helps maintain thermal stability.
A cushioned window seat with storage beneath it runs the entire length of the living room.
In the living room, wall-to-wall windows frame views of the landscape to the east.
The study has a fold-down bed for extra guests. “We knew that we wanted a space that was open and inviting, and that would suit our wishes to spend relaxation time together, as well as with cherished house guests,” say the homeowners.
In the living room, a large built-in sectional with integrated storage frees up floor space and can accommodate more people than freestanding furniture, which would chop up the interior.
The exterior materials are carried inside to a slatted entryway that conceals a utility unit and closet.
The main entrance of the house leads into the open living space, which hosts the living room, dining area, and kitchen.
The vaulted ceiling gives the living room a sense of drama and spaciousness. The built-in redwood couch runs the length of the room.
The altar-end of the building was also enclosed to form the boundary for the living room, with the attached office and workshop behind the wall on the lower level.  The upper level walkway to the master suite provides a sense of definition in the expansive space, which is 28 feet high at its peak.
The former gallery was enclosed in order to create space for two guest bedrooms and a bathroom upstairs. An elevated walkway stretches over the former nave and leads to a master suite opposite, separated from the other bedrooms for privacy.
Encircled by expansive windows, the living area embraces crisp breezes and warm natural light.
The home's main living space consists of a classic open floor plan, with beautiful exposed-beam ceilings.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
Blue, yellow, and pink accents enliven the living area, where guests relax on the *Gus Modern sectional sofa.
Other custom Wright furnishings designed for the home and built for the first time include the upholstered ottomans and two coffee tables.
The team cleaned and restored all of the interior brickwork and replaced faulty insulated glass.
Even the living area opens to the outdoors.
A hanging orb fireplace and an insert of warm wood flooring help define the living room within the open floor plan.
The living room fully opens and extends to the terrace, allowing for indoor/outdoor living.
The open-plan living space is bright, white, and airy.
The only new furniture items were a pair of couches that a were a gift from O’Reilly’s grandmother when they moved in.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.