394 Living Room Concrete Floors Ceiling Lighting Design Photos And Ideas - Page 3

A Deklein & Vanhoff wood stove keeps the workspace toasty during the Netherlands’ cold winters.
The living room includes a Coco Flip pendant, a Jardan lounge and armchair, and a CV110 Cove coffee table.
“Buckets sit around the fireplace to hold the firewood and provide a nice contrast between the cabinetry,” Harding says. The bold black Stovax fireplace is the primary statement in the living room, however it also displays the homeowners’ curated items and a piece of art by Clare Brody from Studio Gallery in Melbourne.
The four-bed, four-bath home of Peter and Sarah Diamond and their two adult children is uniquely situated in one of the most remote areas of the Berkshires: Mount Washington, Massachusetts.
A Metro modular sofa from Room & Board offers a comfy place to perch. A Hase Collection Tula 8191 wood stove by HearthStone strikes a balance between refined and rustic.
The 16-foot fireplace is crafted from local granite and features a five-ton, live-edge mantle stone that carries the marks of its making.
The impressive living room has polished concrete floors which are contrasted with a white ash plywood ceiling.
“The living space is bright, generous, and light-filled,” say the architects of their favorite room in the project. “It is rewarding to see how the sun angles correspond to the considered roof angles even during construction—they successfully allow the sun to penetrate deep into the living room plan during winter and provide shade in the summer months.”
Walls of glass and a vaulted ceiling make this open-plan living area feel bright and airy. The room is furnished with Adapt Lounge and Duet barstools, an Agra rug, and a Hoshi armchair by Tom Skeehan Studio.
The Stovax freestanding wood fire in the living room is used to heat the home. The concrete floor provides thermal mass, which helps maintain thermal stability.
A cushioned window seat with storage beneath it runs the entire length of the living room.
In the living room, wall-to-wall windows frame views of the landscape to the east.
In defiance of its oversized neighbors, this sustainable 753-square-foot home in Perth, by architecture firm Whispering Smith, maximizes its small footprint through built-in furniture and textures of concrete, reclaimed brick, tile, and white metal. Devoid of walls and doors, the streamlined spaces flow into one another, and connect to the ample rear courtyard.
Living room
Entrance
The study has a fold-down bed for extra guests. “We knew that we wanted a space that was open and inviting, and that would suit our wishes to spend relaxation time together, as well as with cherished house guests,” say the homeowners.
Original single pane metal windows were replaced throughout the home with more efficient fiberglass windows. Window locations were kept original with the addition of several new openings to bring in more daylighting. A leaking old brick fireplace was framed in and drywalled to improve the air barrier. A new gas insert fireplace was added to the living room.
Unpainted plywood wraps all around the living areas to give the interior "a warmth and texture that interacts beautifully with the external Blackbutt timber," says Jackson. "It has a robust , durable, and tactile quality that sits well with the internal concrete floors."
Natural light illuminates much of the corner apartment from its north and east facings.
"Schist is a traditional material that dominates the region. It also has great thermal mass
properties, so it made sense to embed the fireplace into the schist feature
wall in the living area. As this wall is facing ‘The Remarkables’ mountain range, there had to be a
visual connection to the mountain peak behind it and the sky above. We
concluded that using a schist wall at the base of this window would further
enhance the sense of connection and create a space that is in tune with its wider
environment."
Glass walls give the feeling of being outdoors while relaxing inside the house.
In a corner of the living room, where concrete floors provide a minimalist aesthetic, a trio of pendants designed by Frederik Roije suspend near a Gispen 412 armchair and a glass side table, also designed by Frederik Roije.
The simple material palette was driven by a restricted budget and a sustainable ethos. "We used these materials to create a ‘natural’ aesthetic that echoed the beauty of the Australian bush and beach that surrounds the house," says Jackson.
The main living area is open and fluid. The polished concrete floors have radiant heating.
“Instead of using a typical frame system, we created frameless windows by burying aluminum channels into the floors and walls,” says Richard. “It kept our glazing budget much lower than normal.” The sofas feature custom upholstery by Inverse Project and HDM.
The living space has two expansive glass openings, which were placed to intentionally frame exterior views.
Knob Modern, helmed by Amy Beaumont, renovated this 1964 cookie-cutter home in Tempe with an eye toward making the two-bedroom, two-bath home "stand out from the rest.
In the living room, a large built-in sectional with integrated storage frees up floor space and can accommodate more people than freestanding furniture, which would chop up the interior.
The exterior materials are carried inside to a slatted entryway that conceals a utility unit and closet.
The family room across from the open bedroom features a Nelson Bubble Globe pendant, IKEA Alseda floor stools, and an heirloom tapestry wall hanging.
On the home’s lower level, an open bedroom area includes a Sierra chair by Croft House and a Nelson Bubble Cigar pendant by George Nelson for Herman Miller.
What was once a poorly planned floor plan has transformed into open, brightly lit living spaces at the hub of the home.
Hsu developed a natural material palette for the project that's composed of steel, wood, plants, and ceramics. “We didn't want too much visual noise,” he says.
The Inheritance sectional sofa in Green Canvas from Stephen Keen is one of the couple’s favorite pieces. “I like how it still has dimension but doesn't take up much space,” Bjorndahl says. There are also coffee tables from Stephen Kenn as well as a Haik Vintage area rug from Black Sheep Unique. The colors for the first floor, as well as the rest of the home, play off the couple's love of the Southwest.
Strategically placed windows allow ample natural light to illuminate the single-story interior.
The interior furnishings were all chosen by the homeowners to complement the home's modern design and building materials.
Linda Hutchins and John Montague hired Works Partnership Architecture to turn a former Portland, Oregon, warehouse and auto repair shop into a versatile live/work space.
“The podium, which brings you on eye-level with the monumental arched windows, functions both as a lounge place, a stage, a huge cupboard, and a very long working desk,” says Eklund and ter Beek.
A multi-use podium runs the length of the wall under the windows and facilitates impromptu performances for the creative family that lives here.
PITTA Arquitetura designed the large main living space with flexibility in mind. It is suitable for entertaining, yet cozy enough to serve as a personal retreat.
The cabins are holdovers from when the site used to be a KOA; Geremia Design renewed the interiors.
"The wood structure has a depth that creates a play of shadows through the day and a calm atmosphere resembling the feeling of sitting under a tree," says the firm.
Short staircases lead to sequestered nooks made for contemplation and getting work done. "The concrete floors and stairs dissolve the division of inside and outside," says Atelier Oslo. "The interior becomes part of the landscape, and walking in and around the cabin gives a unique experience, where the different qualities from the site become part of the architecture."
The brick house has cypress paneling and woodwork throughout. The ceilings feature a unique chevron-like wood paneling. Clerestory windows provide additional light.
The main entrance of the house leads into the open living space, which hosts the living room, dining area, and kitchen.
Rockwell Group designed a flexible second-floor lobby with a co-working space and meeting rooms with transformable furniture, allowing them to double as lounges. “In a typical hotel, you can’t use a meeting room or other daytime spaces at night, and nightclubs sit empty during the day,” says Mitchell Hochberg, president of Lightstone Group. “We don’t have the option of doing that here.” Images of classical sculptures, warped by digital glitches, are in keeping with the tongue-in-cheek mood; miniature sculptures on the shelves cheekily take selfies or don leopard-print Speedos.
Glazed doors and continuous flooring tie the indoor and outdoor living areas together.
The vaulted ceiling gives the living room a sense of drama and spaciousness. The built-in redwood couch runs the length of the room.
Built in 1953 for Samuel and Dorothy Eppstein, the ranch-style home is an exemplary representation of Prairie School-style architecture and Usonian thinking. Constructed by the original homeowners, the midcentury residence displays a history of care and thoughtfulness in every detail. The home has been completely renovated and furnished, staying true to the original era of the home and preserving the handiwork, craft, and brilliance of the original. The massive undertaking was led by husband-and-wife team Tony Hillebrandt and Marika Broere after careful research and conversations with previous residents. The result is a beautiful restoration which respects the history of the home.
The altar-end of the building was also enclosed to form the boundary for the living room, with the attached office and workshop behind the wall on the lower level.  The upper level walkway to the master suite provides a sense of definition in the expansive space, which is 28 feet high at its peak.
The former gallery was enclosed in order to create space for two guest bedrooms and a bathroom upstairs. An elevated walkway stretches over the former nave and leads to a master suite opposite, separated from the other bedrooms for privacy.
Encircled by expansive windows, the living area embraces crisp breezes and warm natural light.
The home's main living space consists of a classic open floor plan, with beautiful exposed-beam ceilings.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
Blue, yellow, and pink accents enliven the living area, where guests relax on the *Gus Modern sectional sofa.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.