235 Living Room Concrete Floors Ceiling Lighting Chair Design Photos And Ideas

A low-slung, built-in bench runs along the expanse of glass in the sauna building, offering visitors a place to sit and ponder nature.
Designer Ralph Germann inserted a partially glazed box into a 19th-century barn to form the main living space of Christine Bonvin’s home in Switzerland. Soft light enters through original arrow-loop windows.
The most costly parts of the build were the board-formed concrete walls and fireplace. “We believe it was worth spending the money here for a few reasons,” reveals architect Cavin Costello. “The mass anchors the house into the landscape, and the material is incredibly durable—something we need in the harsh desert sun. The board-forms give the home a wonderful character.”
The living space features glazed walls that look out over the garage and through the warehouse-style space toward the library. The couple’s collection of objets d’art are displayed on built-in shelves throughout the home, such as this one that wraps around a fireplace.
An eclectic collection of artwork, objects, and furniture adds warmth to the interior and evokes a real sense of the couple’s personalities. The layering of these objects over the industrial architecture creates a texturally rich interior that can be read as a tapestry of the couple's life together.
The family is very creative—the artwork throughout the home was created by the client’s children, and his wife is a designer who selected and placed all the interior furnishings. The interior walls were left white to act as a gallery for the owners’ extensive art collection. In order to give the spaces warmth and coziness, the ceiling was clad in Atlantic white cedar from reSAWN Timber Co.
The entry to the home leads directly to the main living space. A 25-foot-wide, 11-foot-tall sliding glass wall opens to the central courtyard, allowing the living area to extend outside. Through this glazed door, the guesthouse and garage frame Paris Peak in the distance.
The living room features a sofa by Medley Home, a rug by Dash & Albert from Annie Selke, Akari Paper Lanterns by Noguchi, and an Aluminum Group Management chair by Charles and Ray Eames for Herman Miller.
The first-floor living room features a dramatic fireplace with a concrete surround and solid brass shelves that frame the wood storage and shelving.
A sliding timber door elegantly conceals both the television and storage in the first-floor living room.
The lounge room on the first floor features Fly chairs in white oiled oak by SPACE Copenhagen for &Tradition, sourced from Great Dane Furniture, and a Bart swivel armchair by Moooi from Space Furniture.
The artwork in the first-floor living room is by contemporary figurative artist Kathrin Longhurst. Colorful pieces, such as the artwork and furniture, bring a sense of vibrancy into the otherwise minimal home.
The living room on the first floor is the main family gathering space. “It is the collection zone for togetherness, and offers an abundance of natural light and extended views out to the bay and beyond,” says architect Tony Vella.
During storm season, nature’s awe-inspiring light show is on full display through the oversized windows.
The living room sits at the rear of the house, connected to the garden. "Even though it's a very small house, we wanted the living room to be very generous," says the couple. "This room is the life of the house."
“My mom really wanted a fireplace, even though they don’t make sense in Texas and generally are an energy drain—and she wanted it to somehow serve the living, kitchen, and dining spaces,” says architect Ryan Bollom. “So, we wound up using a clean-burning fireplace insert designed to fit in the transition that distinguishes each of the spaces without making them feel like different rooms.”
Poughkeepsie’s joys include Walkway Over the Hudson, the world’s longest elevated pedestrian bridge connecting the city to Highland on the west bank, as well as a booming craft-beer scene. This contemporary cottage is just the place to settle in to revel in it all. Scandinavian design simplicity juxtaposes more homey touches like plants and a wall shelf filled with colorful games and books. Roomy tables, found both indoors and out, invite plenty of farm-fresh meals upon returning from Wappinger Creek and a stroll through the landscaped gardens.
On the rare occasion that the weather is chilly, an expansive concrete fireplace can warm up the living area.
The library/study space opens to the sunken courtyard on one side, and offers views through the living room to the water on the other side. “This transparency within the dwelling’s core provides an interconnectivity between these contrasting edges, allowing the clients to experience an ever-changing quality of lights and atmosphere,” says architect Fraser Mudge.
A Cheminees Philippe fireplace adds a rustic touch to the living space.
A bespoke joinery unit separates the living and kitchen/dining areas, creating two distinct spaces that offer increased privacy when a number of people are using the home.
Timber has been used for both internal and external cladding, joinery, furniture, and door handles throughout the home. The entry nook features built-in display storage with brass detailing, which is echoed in the kitchen counter.
A three-seater Ella sofa and footrest in Vega Anthracit by Sofacompany anchor the living room. The steel coffee table is by Lim and the rug is from Coral & Hive. The shelving and cabinets are custom from Holz Cabinetry. The lamp is from Vamp and the lampshade is from Skinny laMinx. The chairs are from Chair Crazy and the television is from Samsung.
Eero Saarinen’s Womb chair is the star of the book-filled den.
The event center is illuminated by large skylights overhead. The space opens to an outdoor deck. The design is a mix of store-bought and vintage with kilim rugs and woven baskets hung as wall art "to add a cozy factor and texture to the concrete and wood space," says Morgan.
“We wanted to tie the living room together with a freestanding midcentury-style fireplace, which was a design collaboration between our team and Malm Fireplaces” says designer Taylor Bode. “When all of the bi-fold doors are open, you can sit in a circle around the fireplace both indoors and outdoors. It’s an integral part of the design that brings warmth and light to the corner of the house.”
The communal dining table in the main house was custom-made by a local woodworker and island timber mill owner, Joe Romano, in collaboration with WindowCraft. Raw metal supports for the table were fabricated by Salish Metalworks on Orcas Island, a sister island to San Juan.
The living room has a long, built-in couch with a custom midcentury-inspired fireplace. Polished concrete floors in the interior contrast with the outdoor timber decking.
The den offers a second living area and features a sofa from Cassina and a classic Womb chair by Eero Saarinen for Knoll. The artwork is by local photographer Ashley Garmon.
The living room has a glazed corner and a window that looks into the entrance courtyard. The Shaya table lamps are by Canadian brand Neuvo.
The outer courts are used for bedrooms and studies. Each has its own view of the garden.
A picture window over a custom concrete bench fashions a window seat. “Family, friends, and animals all enjoy the various places to relax in the lounge,” says the homeowner. “The window seat is universally the most prized nook in the home.”
An inset shelf is a decorative feature above the firewood storage. “We enjoy the low sun in the winter mornings and the toasty warmth from the Jotul stove, which heats the whole back of the house,” say the clients.
The Wilfred sofa from Jardan is covered in the homeowners’ other favorite color: indigo. It sits with a reupholstered Womb Chair in the new living area.
The glazed wall separating the apartment from the street was required, since the code otherwise requires the street front to be occupied by businesses.
In contrast to the building’s gray concrete exterior, the residence interiors feature bright pops of color from pastel blues to vibrant yellows.
The common areas are furnished with cozy, lived-in furniture.
The Oostwouders wanted a home that was low-maintenance yet sophisticated. The interior is filled with materials that match the contemporary Hill Country aesthetic of the exterior.
"Lighting was orchestrated to move with the time of day, so that as the sun sets, the outside would be felt," says Peace.
Anodized aluminum-and-glass sliding doors are all that separate guests from the peaceful environs.
A look at the open living area of the prefab house in Canelones, Uruguay, designed by MAPA. The roof is made of precast concrete slabs more commonly used to build bridges.
Minimalist yet cozy, this cluster-style home in a Norwegian forest offers plenty of nooks to get comfortable in.
The stone fireplace and concrete floors add to the earthy feel of the home. The living room features a sectional by Focus One Home.
The mirrored "vault" not only reflects natural light into the interior, but also conceals an air conditioning unit, which needed a ventilated space to properly work. The lower part of the vault can be opened like a trapdoor for access.
Natural light floods the studio through a large window and is reflected into the mezzanine level via the mirrored "vault."
The open-plan living and dining room look out to the forest and pool through operative glass panels. The kitchen is partially concealed behind cabinetry at the far end of this space.
The house’s small size and compact footprint necessitated some clever spatial arrangements—like the hidden kitchen—to make the space feel bigger.
The home’s interior is minimal and streamlined, with classic modern furnishings and polished concrete floors.
Jimmy Brower and Damien Merino are a creative couple with an entrepreneurial mindset—and they created a sun-soaked sanctuary on the Oakland/Emeryville border that’s characterized by lush plant life, quiet nooks, and handmade art and decor.
In the living area and kitchen, materials such as concrete and ceramic tiles were chosen for affordability and durability. The angled skylight above the living room provides a void in the slab that could be utilized for a stair or ladder should a third story need to be added in the future.
A bespoke timber joinery unit separates the bedroom from the living space. It has been designed so that it can be easily reconfigured if the need arises for another bedroom in part of the living space.
The open-plan residential floor has been designed so that it can be easily adapted in the future. The joinery between the bedroom and the living space offers privacy without completely separating the two areas.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.