19 Living Room Concrete Floors Ceiling Lighting Stools Design Photos And Ideas

The walls behind the fireplace are 400-millimeter-thick rammed earth, and they were formed on site by a specialist contractor. The material not only provides thermal mass to protect the interior from the heavy heat load experienced in summer, but also heats up when the fireplace is in use in winter months to provide gentle heat release to the main living area.
“My mom really wanted a fireplace, even though they don’t make sense in Texas and generally are an energy drain—and she wanted it to somehow serve the living, kitchen, and dining spaces,” says architect Ryan Bollom. “So, we wound up using a clean-burning fireplace insert designed to fit in the transition that distinguishes each of the spaces without making them feel like different rooms.”
The living, kitchen, and outdoor porch areas in the primary residence are situated to enjoy sunset. The living room opens directly to the screened outdoor dining porch and a timber deck that overlooks the surrounding hills.
At the far end of the “living shed” is a fireplace and concrete bench, which offers a contemplative space for reading and watching the bushland through the windows.
A porthole from the kitchen to the entrance—which makes reference to the seaside location—allows guests to be seen and welcomed as they arrive.
A large, open living room seamlessly flows from the kitchen.
A bespoke timber joinery unit separates the bedroom from the living space. It has been designed so that it can be easily reconfigured if the need arises for another bedroom in part of the living space.
What was once a poorly planned floor plan has transformed into open, brightly lit living spaces at the hub of the home.
Rockwell Group designed a flexible second-floor lobby with a co-working space and meeting rooms with transformable furniture, allowing them to double as lounges. “In a typical hotel, you can’t use a meeting room or other daytime spaces at night, and nightclubs sit empty during the day,” says Mitchell Hochberg, president of Lightstone Group. “We don’t have the option of doing that here.” Images of classical sculptures, warped by digital glitches, are in keeping with the tongue-in-cheek mood; miniature sculptures on the shelves cheekily take selfies or don leopard-print Speedos.
The brick used in construction of the social structure were taken from a deconstructed factory once belonging to the homeowners.
The interior of the social side of the home was made to feel like a communal pavilion, with all of the activities grouped in one fluid space and clerestory windows invoking an open-air aspect.
By removing walls, inserting new windows, and utilizing a lighter color palette, this historic home has been treated to a modern new look.
The lower level also features has a board-formed concrete fireplace.
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
Climbing vines form a green wall and ceiling in the communal lounge area, providing some privacy without disturbing the natural setting.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.