229 Living Room Dark Hardwood Floors Design Photos And Ideas

Because the floor area is limited, the redesign needed to be optimized for storage. The new partition acts as a staircase, office, display case, closet, fabric storage, and light source. The mezzanine, which was previously accessed via a ladder, didn’t provide enough privacy as a guest bedroom, so this had to be changed, too.
"By restoring and continuing the existing external cladding throughout, we are able respect the original structure by anchoring the new interior with the existing," says Ong.
A dated property in the mountains of Big Bear, California, is upgraded to highlight its stunning A-frame design.
To make the space feel larger, the couple opted for white walls and a minimal color palette.
The open-plan living space provides a front-row seat to the spectacular scenery, which is framed by floor-to-ceiling sliding doors that further integrate the outdoors.
views throughout living spaces
The kitchen and living area are located at the front, where the glazed façade allows more light penetration, while the bedrooms, bathroom and sauna are located at the more private areas in the back of the house.
The sofa in the family room was designed by Helgerson with Magnifique fabric by Kravet. The 265 Wall Lamp is by Paolo Rizzatto for Flos, and the pine coffee table is from The Good Mod, a local shop in Portland.
Located in the lobby mezzanine, Bar Alta exhibits a modern take on Art Deco design. The furniture for the space is all custom made from brass and steel with walnut, mohair, velvet, and leather upholstery.
The brick on the wood-burning fireplace has been left exposed and offers a striking contrast to the surrounding white walls.
The original circular brass Malm fireplace sits atop its new tiled platform in the opened up living room. Since the home's setting feels very park-like, the new covered deck—visible just outside the windows—was designed to add year-round living space to the home.
The kitchen sits just off the living room area for easy entertaining. The roller shades are from J Geiger.
Floor-to-ceiling windows frame the stunning, panoramic view.
On the other side of the Cor-Ten fireplace is the living room. The custom Augustin sectional and the cocktail table are from Christian Liaigre, and paired with Ib Kofod-Larsen's Seal chair and ottoman.
This modern renovation of a traditional ranch-style home maintained the midcentury spirit of the home—and turned it into a showcase for the homeowner's collection of iconic furnishings.
Elements of the American West blend with natural materials and rich textures to create a warm, welcoming retreat that celebrates great design.
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home. Rather than indulge her impulse and strip away the home’s traditional flourishes, Turin embraced the dark in her striking living room—the deep paint is Le Corbusier’s 4320J from Les Couleurs Suisse. An iconic Arco lamp by Achille and Pier Giacomo Castiglioni for Flos, Charles sofas by Antonio Citterio for B&B Italia, an Extra Big Shadow floor lamp by Marcel Wanders for Cappellini, and a painting over the marble fireplace by Martin Barré shed a little light.
Michael Johnson’s answer to having little buildable land to work with in his design of Ruth Hiller’s Winter Park, Colorado, house was to elevate and cantilever the kitchen, living, and dining space over the carport, nearly doubling the home’s living area. To avoid a space-hogging fireplace, Johnson recommended a Bathyscafocus by Focus Creations. Hiller took the suggestion and now enjoys the warmth of a fireplace and the full square footage of her living room.
In the living area is a U-shaped, multi-use couch that can be easily turned into a guest bed when needed.
Competition: Modern Farmhouse
The generous, double-height entrance lounge is equipped with washer/dryer utilities tucked under the stair with a cantilevered mezzanine "book nook" right above it.
Living Room reading corner
Large windows surround the home to frame spectacular views of the outdoors and also bathe the interiors with natural light.
The spacious guest suite also features a fireplace.
Steps lead down to the guest suite quarters, which has a private entrance. This is where James Dean resided during his stay at the home.
The living room opens to an airy enclosed sunroom.
The elegant white-stucco living room is accented with exposed wood beams and anchored by a wood-burning fireplace.
The pristine home has been recently restored, maintaining its period charm and character and infusing it with contemporary style.
A closer look at the living lounge below. Per the owners' request, the Austrian parquet floors were kept intact and beautifully restored.
The original layout had a tiny living area in the front that wasn’t spacious enough to accommodate entertaining. To create more space, Tang converted the second floor into a larger living room. Here, chairs and sofa from All Modern; drapery and rug from West Elm; fireplace custom-finished in Venetian plaster; light fixture from Lambert et Fils.
View into New Family Room
View of towards Existing Kitchen from New Family Room
The open-plan great room allows fluidity between functional spaces, while the vaulted wood ceiling contributes to a sense of spaciousness.
The concrete fireplace draws attention to the sloped ceiling, as well as to the unique lighting feature above.
Kate's diverse experiences begin with a degree in British history and literature, which translated to her role as a historical archivist. Then, she shifted into the startup world when she moved to San Francisco in 2012. Since then, she’s held various marketing roles and is currently a visual strategist at a tech company, which allows her to travel the world while promoting their brand.
Heirloom pieces have been a go-to for Davison—a bit of Georgia to remind her of home, though her look is always evolving.
“I like to incorporate pieces that tell a story or have a bit of character,” says Kate. “Naturally, those items begin to represent my personal journey: where I come from, the places I have traveled, and even the people that mean the most to me.”
Living room from front door framing the landscape.
A duet of orange leather table lamps from Armani/Casa add a dash of orange that is echoed throughout the living room.
Finishing touches include a custom chandelier from Cliff Young, and sconces from Artemide. The final result is a modern, opulent, and colorful townhouse for this young family of three.
Skylights running down the middle of the pitched roof bring light into the space and into the floor below.

Sections of reinforced glass have been fitted into the concrete floor, filling the ground floor with light.
Although cacti are associated with being low-maintenance plants, it is important to remember every cactus has different needs.
The hammered copper side table was a gift from Francine's business partner, Carl D'Aquino. The pottery on the midcentury coffee table is by Alex Bauer.
The living room features a pair of 1920s chairs by Hungarian-born New York designer Ilonka Karasz.
Over the last decade, architect Francine Monaco and her husband, David Bauer, have filled their bungalow on Long Island with rare furniture, art, and antiques. In the living room, midcentury Danish chairs join a camel saddle covered with an alpaca hide, used as an ottoman. Francine had round “lily pads” cut from gingham-patterned carpeting.
Exposed beams and shoji screens, which conceal the dining area, add to the home's charming character.
A wall of windows showcases the home's spectacular views of California's South Bay.
The living room is anchored by a statement fireplace.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.