166 Exterior Tile Roof Material Design Photos And Ideas

Still House sits within a row of colorful shophouses along Koon Seng Road in Singapore’s culturally rich Joo Chiat district.
BVDS Architecture didn’t do any work to the exterior, apart from the box dormer which is clad in tiles to meet permitted development requirements. "From the outside, I think some people would regard the extension as a mistake, as it defies logic to build something that is only half a floor high," says architect George Bradley.
Determining the structural integrity of the original brick dairy was paramount to the design of the new addition perched above. The existing brick walls, footings, and roof structure were all assessed, and steel features prominently in the extension to ensure stability.
The dairy is juxtaposed against the “modern industrial” extension, which is clad in Cemintel Barestone panels. The original facade and windows of the dairy bring a unique character to the project.
The 2,022-square-foot home has three bedrooms and three baths. The exterior facade was kept as is in the remodel.
Roof terraces connect the two volumes on the lot.
The tile-clad addition sits in the former yard of the wedding room, and now hosts the entry, dining room, and kitchen.
Wonder Architects skillfully integrated the new addition with the older brick structure on the site, as well as the surrounding homes. The original structure held a wedding room that was built in the 1980s.
The new house embraces the dual frontage potential of the lot - stretching from street to street. On the rear, a garage and second living space open to the street.
The house directly engages with the street through direct access, large openings, and windows.
The architects knew the roof would be clearly visible within the neighborhood, so they opted to use slate for its beautiful aesthetic.
The shadow cast by the roofline resembles a series of mountain peaks.
An aerial view of the restored roofs with the curving plane of the veranda cover tucked beneath. The designers used polymer mortar for the finish of the veranda roof, "which is smooth and forms contrast with the adjacent textured tile rooftops," notes the firm.
The curved cornice at the veranda roof was built on site.
"The design team restored and preserved many valuable historical elements such as the gateway and carvings of the arched door opening," says the firm. Through the arched door is a reception room and an equipment room.
The restored facade of the Quishe Courtyard by ARCHSTUDIO references the melding of traditional and modern architecture within. "Qi" means "seven" in Mandarin, and "she" means "house," giving the project its name; its address in the hutong is seven, and it originally boasted seven pitched-roof buildings.
Located in a quiet street, this project takes advantage from an abandoned building of 1920
Located among lush, rolling hills in Valles Pasiegos, Spain, Villa Slow is a minimalist holiday home designed by Laura Álvarez Architecture. The property was once a stone ruin, and now it generates more energy than it uses.
In wild, rugged Patagonia, Chilean architectural firm SAA Arquitectura + Territorio has crafted a comfortable and contemporary home in a notoriously inhospitable environment where access to materials and labor is limited. The exterior is entirely sheathed in shingles made from locally sourced lenga wood, a species native to the Patagonia-Andean forests.
The renovated exterior features fresh landscaping and hardscaping, along with new windows and doors.
Wijaya added a front wall and custom wood gates to provide privacy.
Another one of the new buildings is covered in black tiles and connects to a historic structure via a breezy glass walkway.
The main volume of the extension is constructed from offset Douglas fir battens painted blue and gray. This reflects the vertical lines and gray color of the ribbed render used in the extension to the side of the house.
One-way mirrored glass wraps around a portion of the home. "We wanted it to reflect like glass so that when you sit on the terrace, you see trees or the view in all directions—including when you look towards the house," says Larsen. The mirror effect is slightly distorted, and no birds have flown into the glass.
Set atop a small existing foundation, the outdoor terrace is angled towards the south for views of snowcapped mountains, including Großer Priel, the highest mountain of the Totes Gebirge range.
The upper level of the house cantilevers out to shelter the terrace below that was built on the foundation of the former cabin previously on site.
Accessed from the upper level, the home is oriented northwest to southeast to capture views of the mountains towards the south and views of the pine forest uphill to the north.
The roof is covered in dark ceramic tiles that complement the larch cladding that wraps the upper floor. The larch was stained a dark gray, rather than black, and subtly changes color in different light conditions.
Located 2,600 feet above sea level in Upper Austria, the Mountain House sits at the intersection of the low lands and the Alps.
The family were drawn to the Spanish Colonial–style home’s charming exterior—which was not changed in the renovation.
Sliding glass doors offer expansive views of the rear garden—and they can be opened in the spring and summer months to extend the living space outside.
The ground floor is dedicated to an open-plan living and dining space that connects with the garden through the new extension, while the upper floors contain bedrooms and a rumpus room.
The concrete extension continues the dramatically sloped roofline of the original structure.
In response to the Bay Area’s housing crisis and a recent relaxation in ADU rules, Emerging Objects has crafted an experimental housing prototype: the Cabin of Curiosities. True to its name, the unusual structure is clad in over 4,500 3D-printed ceramic tiles and features a beautiful front facade full of succulents. The structure is envisioned as a livable or rentable ADU whose one-room gabled structure is weathertight, structurally sound, and designed for longevity.
The project was led by architect Jesús Perales, who recently won the XI Bienal Alejandro de la Sota - Muestra de Arquitectura de Tarragona.
Built in 1926, the Calori House rests on a rare flat shelf above the canyon floor in Glendale, California. After severe neglect, the historic residence was completely restored in 2016.
The original home had been built into the hillside, and the firm kept that basic exterior form. The exterior door seen here accesses the separate en-suite room that can be used as a bedroom, storage, or flex space.
The firm added a 60-square-meter annex to the existing 88-square-meter stone building to fashion a residence that’s now about 148 square meters (or around 1,500 square feet).
The two-story annex is clad in charcoal corrugated steel for contrast with the granite stone and tucked under the rebuilt tile roofline. "In materiality, the new and old were distinguished, sheltered under the same roof: the stone and the corrugated sheet, side-by-side and in continuity," says the firm.
The home is located on the bank of the historic National 18 road with a view of the Serra da Estrela mountains.
In addition to the new cabins and a sauna, the designers revamped old farmland to provide local produce to the restaurant, added landscaping around the seawater pond, and strengthened an existing quay to give fishing boats a place to dock.
A new sauna and relaxation area were built using leftover materials from the first building phase. The sauna was made entirely of leftover cross-laminated timber, a reclaimed window from the restoration of the main house, and is topped with reclaimed slate roof tiles.
In Pukwana Beach, Wisconsin, Lindsay Pauly and Daniel Ohrtman married their desire for minimalism and sustainability with their wish for a family-friendly summer house.
External area, integrated to the house by balcony common to all rooms, has swimming pool and deck. Casa Di Irena furniture. Deck run by Lovato Marcenaria
Set on the shores of Patagonia's largest lake, Casa Sombreros is located near the village of Puerto Rio Tranquilo, four hours south of Aysen Region's capital of Coyhaique.
Casa Sombreros comprises two interconnected, rectangular volumes parallel to the lake. The larger volume contains the living spaces and extends northwards to capture natural light.
The foundations were anchored directly into bedrock.
Since the remote site and harsh climate made access to supplies and labor difficult, the architects used prefabricated materials and construction methods.
The architects created a simple, shed-like refuge so as to not detract from the surrounding environment.
Extension
Villa Slow is a modern interpretation of traditional barn houses commonly found in the Cantabrian mountains.
Paying homage to local chapels and traditional religious architecture, "Saint" Julie is memorialized on the exterior in these bold green tiles.
For a San Francisco couple living on a hill overlooking the Mission District in San Francisco, glass walls were a must. Indoor louvers allow the residents to frame their view of the city, much like the aperture on a camera.
Flip House's open plan allows striking views outward to the city, bay, and garden. The back of the house was recast as the primary facade with a new glass wall, allowing natural light to fill the home throughout the day.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.