686 Dining Room Medium Hardwood Floors Design Photos And Ideas

“We kept the existing layout, but removed original cabinets above the peninsula of the kitchen to create a more open, airy space,” Lyndsay says.
Linear black picture lights by Juniper showcase the artwork and brighten the whole length of the apartment. "The lights are a nod to a traditional way of highlighting art but feel very modern," O'Donnell says.
Geometric abstracts by Jen Pak complement portraits that include Herb Ritts' Batman Back and Terry Richardson's Batman and Robin.
The view toward the main house. The windows are from Marvin.
Grey made the dining table.
The new windows echo the style of the old ones while providing improved energy efficiency. The wood trim syncs with the new casework elsewhere in the home.
Large drawers underneath the dinette seats provide extra storage.
Twenty-foot-tall ceilings and huge windows connect indoors with out. A wood-burning fireplace centers the living-and-dining area.
Le Klint pendant lights via Pantoufle hang above the Seuren tafels dining table that's paired with Wishbone chairs.
A large wooden dining table was Eva’s first priority in her furniture selection process. “The table is now the heart of the home where we eat, play and enjoy dinners with each other.”
The dining room addition, which increased the total square footage to 2,700, features a Semi pendant by Bonderup & Thorup for Gubi and a table and chairs from Atelier Arking.
With the door separating the existing home and the addition open, there is a clear flow between the new family room and the kitchen and dining area. With the door closed, however, the space is divided into two more private spaces.
The dining room, kitchen, and living room function as the heart of the home. "We kept a large part of the existing house intact, and opted to simply match the existing white fiberglass windows, rather than upgrade them to something finer," says Davis. "We felt these decisions were in line with the pragmatic design of the shipping containers."
Designed by a little-known architect in 1949, the now streamlined home honors its original bones.
The homes’ interiors are open and airy. The ground-floor kitchen opens to the dining room, which leads to the the living area. There, two sets of glass doors provide access to a terrace, expanding available living space.
In British Columbia’s Soo Valley, only some 20 minutes from Whistler skiing, this off-grid residence designed by Perkins & Will is a pilot for Delta Land Development’s future alpine settlement. Principally powered by the sun, it’s built to Passive House standards, collecting its own water and treating its own waste. Heated by a GeoExchange geothermal pump, it also embraces natural ventilation with cleverly placed windows.
Mitchell Ehrlich designed the wallpaper in the dining area.
Slim pendants from Vibia hang above a Saarinen dining table from Knoll and Cherner chairs.
While the interior design is mellow, the house was a social hub (or at least it was pre-pandemic), frequently the site of games nights and jams. The open space here, in a pinch, could also comfortably host a small house show. (It was the perfect size for the 75 guests at the couple's post-wedding brunch earlier in the year.)
The wood wrapped wall took so long to install that Andrew and Christina were ready to call the whole thing off… but today, the alder panelling is one of their favorite details of the home. The reclaimed white oak flooring from Good Wood in Nashville brings even more woodsy warmth.
"My kids mostly work in their rooms, so I'll work here or in the kitchen. I've also turned my bedroom vanity into a small desk," says Keri of how her family has adapted to COVID-19. "I try to remember to get up every now and then and drink water, which I know is something a lot of people also forget to do." Wishbone chairs from Design Within Reach surround a classic Tulip table that Glassman already owned.
Evan Jewett fabricated a custom Murphy table with white oak to match the floors, which were inspired by a room in the Williamsburg Hotel designed by Michaelis Boyd Studio of London. The art print is framed Hockney wallpaper from Milton and King.
The Bogarts’ kitchen boasts a painting by Otis Husband, an artist and art professor from Houston. The cabinets are walnut with an oiled finish.
“The upper floor is completely open, and it’s supposed to feel like you’re in a big, really nice tent,” says architect Tom Knezic. “It does feel that way when you have all these windows on the south, and the sliding doors on either end of the hall open. You get the breeze through the space, and feel like you’re outside.”
The house is currently being used for gatherings and corporate retreats for companies that embrace a philosophy of planetary wellness.
The design team avoided using carbon-heavy materials (like concrete and steel) wherever possible.
A vintage Henri Matisse poster in its original frame that Natalie scored off eBay: “I think I watched this one for over six months and finally got it,” she says.
A U-shaped wooden bench wraps around the table used for tea ceremonies. The three-part sliding window is handmade with leaded glass and frames south-facing views of the forest.
In the dining room, Tang installed a built-in reading bench under the windows. It’s upholstered in ikat fabric and anchored by bookshelves at one end. The vintage Danish cabinet belongs to the owners, while the brilliant, deep orange pendant was sourced by Tang’s team. It’s a 1960s Equator pendant by Jo Hammerborg for Fog and Morup.
A Nuura Miira 4 pendant light hangs above the custom one-ton marble dining table surrounded by Era dining chairs by Living Divani from Space Saving Furniture Australia. The framed photograph is by Paul Ogier.
Integrated LEDs minimize the need for additional lighting fixtures.
The custom dining table is paired with Mars dining chairs covered in Maharam wool by Konstantin Grcic.
A custom bronze-and-aluminum dining table that MKCA co-designed with Rush Design folds down from the wall in front of the built-in banquette.
The timber deck is level with the living room floor (made of blackbutt wood) so that it feels like an extension of the interior.
Rounded furnishings balance out the sharp angles in the living/dining room. No.B9 Le Corbusier chairs in black by Thonet are arranged around a Tripod table by Mark Tuckey. The vase is by Bridget Bodenham.
The frame of an enormous 1950s Christmas bell decoration was transformed into a chandelier. “This project wasn’t about finding off-the-shelf fixtures,” says architect Michael Poris. “It’s about working with the client’s aesthetic.”
The dining table was made by metalworker Rick Gage from planks reclaimed from a Detroit factory and drill bits. Seth Keller created the seating, shelving and credenza, on which sit ceramics by Suzanne Beautyman, Im Schafer, and Benjamin Teague. Two bright-orange plastic moulded Eames chairs add a pop of colour to the room and act as alternates to the bench seating around the table.
In the diner-style eating area, a custom aluminium table top is surrounded by salvaged-wood bench and vintage swivel seats.
A pass-through extends the kitchen to the diner-style eating area. The found metal construction of the bench seat and table reflect the industrial aesthetic throughout.
A Minka-Lavery pendant light hangs above the dining area off the patio. On the far end of the kitchen is the broom closet.
The courtyard functions as an outdoor room framed by a pair of timber screens.
An antlers light fixture made in Bariloche, Argentina hangs above the dining table that was locally made from native coihue wood. The living room sofas were purchased at Forastero and are paired with a Muebleco table.
Hang out underneath the vaulted ceiling of this stone-and-timber hideaway situated in the woodlands of Fleischmanns, a tiny village not far from Belleayre Mountain Ski Center. Artful textiles from northern Argentina spruce up the open-plan living and dining area, where walls covered in knotty pine call to mind après-ski festivities. To best appreciate the much-needed silence, take to the sitting-room loft, wraparound deck, or clawfoot bathtub.
The warmth of the cross-laminated timber (CLT) panels is contrasted with darker, more stonelike materials throughout—including a polished concrete floor in the dining area and dark stone tiles in the bathrooms.
The dining room, which features an original pressed-metal ceiling detail and fireplace, has a large window that opens directly to the sidewalk. The step down from the dining room to the living room represents the junction between the original terrace and the newly built addition. The exposed steel beam running above this junction is also new. "In opening up the house to the courtyard, we had to remove two walls," says Joe. "The steel beams and column support the upper floor of the original house in this area."
The lounge at the front of the home opens to the dining room, creating a seamless flow between the living spaces. The original cedar architraves were reworked and reinstalled, offering a connection to the original home.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.